Vzkazy

  • Letokruhy se znovu posunou

    Kamarádi a kamarádky!

    Vzhledem k vývoji celosvětové problematiky okolo pandemie corona viru se vyskytla i neúprosná nutnost jednoznačného rozhodnutí o konání LETOKRUHŮ, plánovaných původně na rok 2021 a přesunutých na červen 2022.  

    Situace v celém světě se opět rapidně zhoršila, Kanadu nevyjímaje. Proto, ač neradi, jsme museli jednoznačně konstatovat, že pořádání Letokruhů v roce 2022 je nereálné, a jsme nuceni ho posunout o další rok. Paradoxně se tak interval celosvětových trampských setkání posunul na pět let, jako tomu většinou bylo mezi celosvětovými potlachy. Naším záměrem bylo zkrátit tento interval na tři roky, ale jak vidno – člověk míní a život mění.

    Budeme doufat, že se nepříznivá situace během příštího roku změní k lepšímu a my vás budeme moci v roce 2023 přivítat na Bush River.

     

    Držte nám i vám palce!

    Za STOV Fony, Kanada 

     
  • Symbolika svíček na adventním věnci

    První svíčka, kterou zapalujeme první adventní neděli je svíčkou naděje a očekávání. Často se také nazývá svíčkou proroků, kdy Izaiáš předpověděl narození Ježíše Krista.

     

    Druhá svíčka se zapaluje na bronzovou neděli. Bývá dle některých tradic označována jako svíčka betlémská, má být symbolem jesliček a je považována za svíčku lásky.

     

    Třetí svíčka na adventním věnci je jediná v jiné barvě, a to v růžové. Představuje radost a často je pojmenována jako svíčka pastýřská

     

    Čtvrtá svíčka se nazývá jako svíčka andělská a je představitelkou pokoje a míru.

     

    Pátá svíčka (u věnců s pěti svícemi) se zapaluje na Štědrý den, kdy slunce zapadne a je v bílé barvě. Symbolizuje samotného Krista.

     
  • Adventní věnec zdraví hosty

    Advent správně začíná čtvrtou neděli před Vánocemi, každý rok je tak datum jiné.

     

    Je to období plné očekávání a těšení. Věřící se těší na příchod Spasitele a ostatní na nejpříjemnější svátky v roce.

     

    Katolická církev, z jejíhož repertoáru advent pochází, mu dala základní motto i barvu. Původní barvou adventu je fialová, podle barvy kněžského roucha. Fialová však bývala v minulosti velkou vzácností, a tak ji v domácím prostředí nahradila všudypřítomná, lehce dostupná červená.

     

    Pro adventní týdny křesťané doporučují pmírný půst, protože střídmost v jídle bystří rozjímání. Také touto tradicí se ateisté mohou inspirovat: k duhu půjde zejména těm, jimž Vánoce přinášejí mnoho neodolatelných gurmánských pokušení.

     
Dnes má svátek Blanka Zítra má svátek Svatoslav

 Porta Bohemica

Festival Porta, jedna z největších tuzemských hudebních událostí druhé poloviny minulého století, vznikl v roce 1967 v Ústí nad Labem. Nazván byl podle návrhu tamního učitele hudby Zbyňka Jelínka Porta – podle přilehlé labské soutěsky Porta Bohemica, Brána Čech. A přeneseně i jako brána, kterou v dalších letech na hudební scénu vstupovaly neuvěřitelné talenty. Na Portě se definovaly nové žánry, tou branou na profesionální scénu rovnou vstupovaly později slavné kapely i jednotlivci. Vrcholu dosáhla v osmdesátých letech minulého století, byla předobrazem listopadových událostí roku 1989, stala se slovníkovým heslem.

Po listopadovém převratu si název Porta nechal na Úřadu průmyslového vlastnictví ochránit jeden neblahý svazák. V domovském Ústí nad Labem začali festival hned po revoluci připravovat dnes již zesnulí zakladatelé v čele se Zdeňkem Friedlem. V paradoxnosti doby ale nemohli používat název Porta, který vymysleli, hledali proto názvy jiné. Trampská Porta, Interporta… V amfiteátru ústeckého letního kina se každoročně scházelo na pět tisíc diváků. Milý festival, navazující na komunisty přerušenou tradici.

Druhé akci se zatím hrubě nedařilo. Dobrý vítr do plachet přinesl příchod nových tváří a dramaturga a organizátora Jiřího Vondráčka. Přenesení festivalu do komorního, avšak nádherného Lesního divadla na brdském úpatí nad Řevnicemi. Na konci první dekády tohoto tisíciletí se oba festivaly spojily. Názorové rozdíly ale smazány nebyly, pod jednou hlavičkou de facto dále existovaly dva festivaly. Už tomu tak není, vysvětluje v dalším textu Hanka Hosnedlová.    (fsk)

Interporta se vrací

Ačkoliv se již několik let mluvilo o fúzi obou stávajících forem Porty (Řevnice a Ústí nad Labem), některé otázky působnosti nebyly stále vyřešené, takže se posluchači v programovém systému orientovali jen s obtížemi. V loňském roce se sice již přemístila do Řevnic i autorská Porta, což bylo jen logickým vyústěním oblastních portovních kol, která připravuje a organizuje po celé roky Česká tábornická unie a její obětaví členové.

Takže dohoda, k níž obě strany dospěly po několikerém jednání, učinila již v loňském roce jasný a čitelný řez mezi oběma portovními subjekty. Ústecká Porta, koncipovaná jako mezinárodní přehlídka a soutěž, se letos znovu vrací k původnímu názvu Interporta, s nímž se představila v devadesátých letech. A jak vyplývá z předchozích slov, počítá s mezinárodní účastí kapel a písničkářů.

Porta v Řevnicích pak završuje celostátní soutěž, probíhající v oblastních kolech, a to nejen v interpretační, ale i v autorské části. Samozřejmě s vyhlášením českých vítězů. Jízdenkou do finále (eventuálně do semifinále, odkud mají nominovaní ještě šanci postoupit do vrcholového finálového kola) je vítězství v oblastních kolech. Počet delegovaných soutěžících do Řevnic se pak odvíjí od množství soutěžících v regionu. Stejně jako v předchozích letech i tentokrát Porta počítá ve třídenním programu s hostujícími kapelami a zpěváky, kteří zatraktivňují jak soutěžní část vystoupení, tak večerní koncerty a nedělní pořad. Myslím, že podle zpráv, které už nyní probleskují z portovních kuloárů, se mají posluchači na co těšit.     (hh) 

Foto týdne

Železná neděle zahájila

28. listopadu letošní advent

 

Jste náš host číslo

7625104

Melanž

  • Tři recepty na perníčky, které jsou hned měkké

    Měkké medové perníčky I

     

    Suroviny na těsto

    400 g hladké mouky,

    2 vejce,

    1 lžička jedlé sody,

    2 lžičky perníkového koření,

    140 g moučkového cukru,

    100 g Hery,

    2 lžíce medu

     

    Postup přípravy receptu

    Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé!

    Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

    Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

    Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

    Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo takhle krásně zdobené třeba na Valentýna.

     

    Měkké medové perníčky II

     

    Suroviny na těsto:

    200 g máslo (může být i olej, nebo jiný tuk)

    900 g hladká mouka (dát napřed 800 g a postupně přidávat)

    4 ks vejce

    300 g moučkový cukr 250 g med teplý

    1 lžička jedlá soda

    1 balení koření do perníku

     

     Poleva:

     Rozmixujeme přesátý moučkový cukr s bílkem a přidávám šťávu s citronu. Hustota se musí vyzkoušet. Poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.

     

    Postup přípravy receptu

    Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod.

    Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3mm a vykrájíme tvary, které klademe na pomoučený plech, nebo na plech s pečícím papírem.

    Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.

     

    Měkké medové perníčky III


    Suroviny na těsto

    50 g másla

    650 g hladké mouky

    6-7  lžic mléka 

    250 g moučkového cukru

    4 ks žloutků

    150 g medu

    2 lžičky perníkové koření

    2 lžičky jedlé sody

    1 žloutek na potření těsta

     

    Poleva

    170 g moučkového cukru

    1 bílek

    pár kapek citrónové šťávy

     

    Postup přípravy receptu

    Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusíme ho dávat do chladna rozležet, můžeme ho hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat nejrůznější tvary. Pečeme na 170 °C asi 10 minut.

    Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.

    Perníčky se dají konzumovat hned po upečení, aniž by se musely nechat 14 dní rozležet.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz