Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Ondřej Halama, frontman skupiny Pranic, jež bude 7. prosince hostem Notování

Jejej, to už je dlouho, co nebylo Notování... No, vždyť ono zase už tento čtvrtek bude! Takže rychle a se zpěvy k výsledkům minulého kola a potom pár slov o tom, co uvidíte v Music City Pointu 7. prosince.

Návrat do 2. listopadu, tedy informaci o pořadí účastníků 3. základního kola XV. ročníku Notování začneme od posledního, šestého místa. Obsadila ho, s dvaceti diváckými body za písničky + 1 preferenčním hlasem chomutovsko-pražská skupina DOTrio a její zajímavý městský folk. Páté místo přiřkli diváci svými 23 body + 1 preferencí pražsko-dobříšskému The Travelling Twisted Triu, které jsem už slyšel podat lepší výkony. Inu, ne každý den kvete kvítí… Brněnská skupina Kupodivu velmi dobře zahrála svůj velmi najazzlý folk. Její výkon, mám ten pocit, diváci 24 body + 3 preferenčními hlasy, tedy 4. místem, poněkud nedocenili...

 

Ze 3. místa vám svoji písničku zpívá Blondýna – Eva Suková, rakovnická písničkářka, která startovala jako náhradnice na poslední chvíli. Její zdánlivě naivní, výrazně ženské písně (mohu-li tak její více méně komický žánr charakterizovat) nadchly podstatnou část diváků, kteří radost z jejích písniček vyjádřili 30 body za písničky + 4 preferenčními hlasy.

 

Mládí, temperament, krása a radost z muziky jsou devizami jablonecké juniorské kapely Nautica. Tentokrát byl ale výkon kapely poznamenán soubojem s podzimním zánětem moribundu, který sestry Bělíkovy vybojovaly velmi krátce před cestou do Prahy. K úspěšnému 2. místu, tj. 40 bodům + 8 preferencím, hodně přispěl Honza Krajník ze severočeské Mandragory, jinak guru této mladičké kapely, který s ní s velkou radostí vystoupil jako host.

 

Bezkonkurenční hvězdou soutěžní části večera byl ale další Brňan toho večera, konzervatoří vzdělaný violoncellista, písničkář Pavel Čadek, mladý muž nevšedního postřehu a daru dokonalé práce s mateřským jazykem, jak napovídá ukázková písnička, nad tímto odstavcem. Diváci mu 63 body + 4 preferencemi přiklepli 1. místo a jako bonus získal pozvání, aby si zahrál, právě teď a tam, spolu v tom kole hostujícím Tamaralem. Tato skupina, už deset let nejisté lokace i počtu členů, do Notování delegovala Míšu Královou a Petra Sedláčka, kteří spolu s Pavlem Čadkem odvedli v závěru večera skvělý kus muzikantské práce.

 

Písničkářské krédo Pavla Čadka, které přebíráme z jeho facebooku.

 4. základní kolo jubilejního XV. ročníku Notování se roztočí, jak bylo již řečeno, ve čtvrtek 7. prosince 2017 v Music City Pointu, v Ocelářské ul. č. 39 v Praze 9. V programu, který startuje v 19:30 budou soutěžit tři písničkáři a tři kapely. Premiéru v Notování z nich bude mít pouze jeden – Ondra Fixmer ze Stříbrné Skalice. Oproti tomu Pavla Kohna z Ostravy a Viléma Roubíčka z Prahy s jeho (stále fiktivní?) formací Phistones jsme v dřívějších ročnících Notování již viděli. Mezi kapelami je absolutním nováčkem českobudějovická formace McBerds a vlastně i pro liberecké  Větrno je vystoupení na Notování premiérou, byť byli přihlášeni již loni. Tenkrát jí ale v účasti zabránil kapelníkův vážný úraz… Třetí kapela, Lážo Plážo z Lysé nad Labem,co do počtu svých účastí patřící k rodinnému stříbru Notování, do tohoto ročníku původně nechtěla. Nakonec se ale přihlásila jako náhradnice, kdybychom potřebovali. A my potřebujeme, protože opět jedna z původně přihlášených kapel odstoupila.

Hosty jubilejního ročníku tvoří povětšinou kapely ze starší historie soutěže. Když skupina Pranic soutěžila ve III. a IV. ročníku (2005 až 2007), byli všichni její členové z Turnova. Dnes je odtamtud pouze autor repertoáru, zpěvák, kytarista, houslista atd. kapelník Ondřej Halama, jinak se celé obsazení vyměnilo. A díky tomu je členem skupiny i Petr Babec, od založení až dosud polovina dua Hořký kafe, které u nás soutěžilo ve IV. ročníku (2006/2007). Zaměření kapely Pranic se od časů, kdy u nás soutěžila, pranic nezměnilo a my je pozvali právě na prosinec s jistotou, že do programu vnesou kousek adventní nálady.

Loučím se s vámi tentokrát s přáním pohodového Mikuláše a s nadějí, že krásné Vánoce a šťastný Nový rok si 7. prosince popřejeme v Music City Pointu osobně.

 

Celkem 15 písní ode všech vystupujících 3. kola Notování je na https://www.youtube.com/playlist?list=PLgnQi028ssxlwZEEsvJZek7u3I1Fjhfrc

Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz
a na https://www.facebook.com/groups/130783622398/.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520643

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz