Vzkazy

  • Letokruhy se znovu posunou

    Kamarádi a kamarádky!

    Vzhledem k vývoji celosvětové problematiky okolo pandemie corona viru se vyskytla i neúprosná nutnost jednoznačného rozhodnutí o konání LETOKRUHŮ, plánovaných původně na rok 2021 a přesunutých na červen 2022.  

    Situace v celém světě se opět rapidně zhoršila, Kanadu nevyjímaje. Proto, ač neradi, jsme museli jednoznačně konstatovat, že pořádání Letokruhů v roce 2022 je nereálné, a jsme nuceni ho posunout o další rok. Paradoxně se tak interval celosvětových trampských setkání posunul na pět let, jako tomu většinou bylo mezi celosvětovými potlachy. Naším záměrem bylo zkrátit tento interval na tři roky, ale jak vidno – člověk míní a život mění.

    Budeme doufat, že se nepříznivá situace během příštího roku změní k lepšímu a my vás budeme moci v roce 2023 přivítat na Bush River.

     

    Držte nám i vám palce!

    Za STOV Fony, Kanada 

     
  • Symbolika svíček na adventním věnci

    První svíčka, kterou zapalujeme první adventní neděli je svíčkou naděje a očekávání. Často se také nazývá svíčkou proroků, kdy Izaiáš předpověděl narození Ježíše Krista.

     

    Druhá svíčka se zapaluje na bronzovou neděli. Bývá dle některých tradic označována jako svíčka betlémská, má být symbolem jesliček a je považována za svíčku lásky.

     

    Třetí svíčka na adventním věnci je jediná v jiné barvě, a to v růžové. Představuje radost a často je pojmenována jako svíčka pastýřská

     

    Čtvrtá svíčka se nazývá jako svíčka andělská a je představitelkou pokoje a míru.

     

    Pátá svíčka (u věnců s pěti svícemi) se zapaluje na Štědrý den, kdy slunce zapadne a je v bílé barvě. Symbolizuje samotného Krista.

     
  • Adventní věnec zdraví hosty

    Advent správně začíná čtvrtou neděli před Vánocemi, každý rok je tak datum jiné.

     

    Je to období plné očekávání a těšení. Věřící se těší na příchod Spasitele a ostatní na nejpříjemnější svátky v roce.

     

    Katolická církev, z jejíhož repertoáru advent pochází, mu dala základní motto i barvu. Původní barvou adventu je fialová, podle barvy kněžského roucha. Fialová však bývala v minulosti velkou vzácností, a tak ji v domácím prostředí nahradila všudypřítomná, lehce dostupná červená.

     

    Pro adventní týdny křesťané doporučují pmírný půst, protože střídmost v jídle bystří rozjímání. Také touto tradicí se ateisté mohou inspirovat: k duhu půjde zejména těm, jimž Vánoce přinášejí mnoho neodolatelných gurmánských pokušení.

     
Dnes má svátek Blanka Zítra má svátek Svatoslav

Frýda & company, host večera 5. října 2017

Měsíc září bývá považován za start klubové sezóny. Letošní 7. září znamenalo pro pořadatele Notování i jeho příznivce z řad diváků a muzikantů start do jubilejního XV. ročníku soutěže. Účastníci 1. základního kola, podle diváckého hodnocení písniček, zabodovali následovně:

Na 6. místě s 9 body se umístil již tradiční účastník soutěže, písničkář pokročile střední generace Vašek Smolka z Prahy, jehož písničky jsou spíše než pro koncertování tvořeny jako doprovod živého hudebně-literárního měsíčníku Šuplík, na němž spolupracuje se svojí paní. Ale jeho hrátky s mateřským jazykem jsou mi velmi sympatické.
5. místo a 13 diváckých bodů si vysloužil Will Eifell – Jirka Poživil, k blues se výrazně přiklánějící mladý písničkář z Ústí nad Labem. Je to zajímavá osobnost ve vývoji a domnívám se, že zbaví-li se některých nešvarů (výslovnost!), dost o něm ještě uslyšíme.

 

Nadějná plzeňská partička HoP a ŠaVani (Foto Rejka Balcarová)

Na 4. místo diváci usadili 19 body skupinu HoP a ŠaVani z Plzně - Litic. Hrajou dobře a mile mě překvapili svojí autorskou tvorbou a pěkně zvládnutými vokály. Slabší stránkou jsou sólové zpěvy, v nichž si pochvalu zaslouží snad jen Ondřej Vandrák Radvanovský. Od diváků kapela navíc získala i 3 preferenční hlasy.

 

Písničkář Slávek Maděra obklíčen dramaturgicko-moderátorským týmem Bublina a Belmondo Plchovi (Foto Jirka Esser)

3. místo se 20 body a 3 preferenčními hlasy získal Slávek Maděra, pražský písničkář, který se v posledním čase vrací na scénu po dlouhé, mnoholeté odmlce. Jeho písně by, podle mého soudu, byly posluchačsky mnohem zajímavější, kdyby je dokázal zahustit do kratších časových stopáží. Čímž rozhodně nechci říci, že v dnešní podobě jsou špatné, leč...
Láďa Zítka z Vysočiny, v Notování zdaleka ne poprvé, přijel, zahrál a nezvítězil. Ale 2. místo s 33 body a 3 preferencemi jsou taky krásné! A krásné je určitě i jeho nové CD Šesťákový svět, které si, při mnoholetosti působení tohoto bluesmana na folkové scéně, dovoluji označit za debutově–bilanční.

 

Láďa Zítka – bard z Českomoravské vrchoviny (Foto Rejka Balcarová)

Vítězná pražská kapela Z hecu – 46 bodů, 9 preferencí - ač již nějaký čas obecně oblíbená, byla pro mne tak trochu bleskem z čistého nebe. Doposud jsem je znal pouze ze dva roky starého debutového alba Na gumičku nos. Až metronomická přesnost písniček na něm ve mně budila dojem určitého studeného akademismu. Naživo tomu tak není! Přesnost zůstává, akademičnost mizí a na scéně válí parta mladých kluků pěkně od srdíčka, jak to má být! Velmi zasloužené vítězství…

 

Z hecu - vítězná skupina 1. kola Notování (Foto Rejka Balcarová)

Napsat, že třešničkou na dortu 1. kola XV. ročníku byla Sekvoj je z gastronomického hlediska samozřejmě nesmysl. Jenomže jmenovaná hostující kapela, která právě v září završila šestatřicet let své existence, to pálí od podlahy tak pěkně, že se to přesto napsat dá. A nečekaným nedomluveným bonusem se staly foukačkový a kastanětový vstup Ládi Zítky do jejich dvou písniček. Díky, chlapi, byla to paráda!

 

Sekvoj – host večera, spoluzakladatelka a patronka Notování (Foto Jirka Esser)

Závěrem referátu z večera se sluší poděkovat všem muzikantům, a divákům za krásný večer. A taky za vynikající práci zvukařům Michalovi Bechyněmu a Jirkovi Cajsovi Černému, který nám na poslední chvíli ochotně přišel pomoci, protože náš mistr zvuku Pepa Balcar proti své vůli pracovně uvízl v Bělehradu.

 

Michal Bechyně – velitel zvuku 1. kola Notování (Foto Rejka Balcarová)

Jako alternativu k tomuto textu, pro porovnání názorů tří členů Rady Notování, mohu nabídnout reportáž na http://www.notovani.cz/hamot-1-zakladnim-kole-xv-rocniku-notovani/ kolegy Petra Balíka Vohnouta publikovanou na webu Notování a pořad O Notování, který připravuje Brigita Kytka Vidimská a jenž si můžete pustit na internetovém Rádiu Folk - http://radiofolk.cz/ . Premiéra bude 25. září v 19 hodin, reprízy pak dle programu na webu rádia.

 

Závěrem dovolte, abych vás pozval na 2. základní kolo jež proběhne již tradičně v pražském Music City Pointu (Ocelářská 39) ve čtvrtek 5. října 2017 od 19:30 hodin. Zúčastníte-li se tohoto večera, budete mít možnost podpořit svým hodnocením formace Druga – Praha, Horana a syn – Prochot pri Žiare nad Hronom (SK), LeDva – Praha, PMC Band – Hradec Králové, Pětník – Praha a Ruda Hancvencl – Jablonec nad Nisou. Hostem večera bude tentokrát plzeňská skupina Frýda & company balancující na hraně bluegrassu a folkgrassu, v minulosti několikanásobná účastnice Notování.

„První kolo“ jejích účastí v Notování proběhlo mezi čtvrtým a šestým ročníkem a bylo velmi zajímavé po tři roky sledovat, jak se ze čtveřice výborných hudebních individualit stává postupem času kompaktní kapela. Naposledy jsme je tenkrát viděli ve finále VI. ročníku (2008/2009)... Potom přišla léta zakládání rodin a firem, kdy kapela svoji činnost výrazně omezila…

„Druhé kolo“ pro nás začalo a, žel, rychle skončilo loni: Do XIV. ročníku se přihlásila polovička Frýdy jako duo Pastor & Peths, které úspěšně postoupilo do semifinále, leč zúčastnit se ho nemohlo. Zabránila jim neplánovaná služební cesta do Hamburku…

Ale nebojte se, Frýďáci nás už ujistili, že tentokrát přijedou všichni, a kdyby nějaká služebka, tak leda do Rokycan či Berouna, protože to je při cestě do Prahy!

A to je všechno. Jen ještě prosbu mám: nezapomeňte, že určením muziky není soutěžení, ale ona sama. A té u nás uslyšíte hodně, pěkné, živé a mnohdy i takové, kterou jste ještě neslyšeli. Přijďte se podívat!

Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz/ ,
na https://www.facebook.com/groups/130783622398/
a na http://bandzone.cz/fan/radanotovani .

 

Foto týdne

Železná neděle zahájila

28. listopadu letošní advent

 

Jste náš host číslo

7625133

Melanž

  • Tři recepty na perníčky, které jsou hned měkké

    Měkké medové perníčky I

     

    Suroviny na těsto

    400 g hladké mouky,

    2 vejce,

    1 lžička jedlé sody,

    2 lžičky perníkového koření,

    140 g moučkového cukru,

    100 g Hery,

    2 lžíce medu

     

    Postup přípravy receptu

    Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé!

    Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

    Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

    Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

    Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo takhle krásně zdobené třeba na Valentýna.

     

    Měkké medové perníčky II

     

    Suroviny na těsto:

    200 g máslo (může být i olej, nebo jiný tuk)

    900 g hladká mouka (dát napřed 800 g a postupně přidávat)

    4 ks vejce

    300 g moučkový cukr 250 g med teplý

    1 lžička jedlá soda

    1 balení koření do perníku

     

     Poleva:

     Rozmixujeme přesátý moučkový cukr s bílkem a přidávám šťávu s citronu. Hustota se musí vyzkoušet. Poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.

     

    Postup přípravy receptu

    Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod.

    Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3mm a vykrájíme tvary, které klademe na pomoučený plech, nebo na plech s pečícím papírem.

    Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.

     

    Měkké medové perníčky III


    Suroviny na těsto

    50 g másla

    650 g hladké mouky

    6-7  lžic mléka 

    250 g moučkového cukru

    4 ks žloutků

    150 g medu

    2 lžičky perníkové koření

    2 lžičky jedlé sody

    1 žloutek na potření těsta

     

    Poleva

    170 g moučkového cukru

    1 bílek

    pár kapek citrónové šťávy

     

    Postup přípravy receptu

    Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusíme ho dávat do chladna rozležet, můžeme ho hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat nejrůznější tvary. Pečeme na 170 °C asi 10 minut.

    Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.

    Perníčky se dají konzumovat hned po upečení, aniž by se musely nechat 14 dní rozležet.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz