Vzkazy

  • Letokruhy se znovu posunou

    Kamarádi a kamarádky!

    Vzhledem k vývoji celosvětové problematiky okolo pandemie corona viru se vyskytla i neúprosná nutnost jednoznačného rozhodnutí o konání LETOKRUHŮ, plánovaných původně na rok 2021 a přesunutých na červen 2022.  

    Situace v celém světě se opět rapidně zhoršila, Kanadu nevyjímaje. Proto, ač neradi, jsme museli jednoznačně konstatovat, že pořádání Letokruhů v roce 2022 je nereálné, a jsme nuceni ho posunout o další rok. Paradoxně se tak interval celosvětových trampských setkání posunul na pět let, jako tomu většinou bylo mezi celosvětovými potlachy. Naším záměrem bylo zkrátit tento interval na tři roky, ale jak vidno – člověk míní a život mění.

    Budeme doufat, že se nepříznivá situace během příštího roku změní k lepšímu a my vás budeme moci v roce 2023 přivítat na Bush River.

     

    Držte nám i vám palce!

    Za STOV Fony, Kanada 

     
  • Symbolika svíček na adventním věnci

    První svíčka, kterou zapalujeme první adventní neděli je svíčkou naděje a očekávání. Často se také nazývá svíčkou proroků, kdy Izaiáš předpověděl narození Ježíše Krista.

     

    Druhá svíčka se zapaluje na bronzovou neděli. Bývá dle některých tradic označována jako svíčka betlémská, má být symbolem jesliček a je považována za svíčku lásky.

     

    Třetí svíčka na adventním věnci je jediná v jiné barvě, a to v růžové. Představuje radost a často je pojmenována jako svíčka pastýřská

     

    Čtvrtá svíčka se nazývá jako svíčka andělská a je představitelkou pokoje a míru.

     

    Pátá svíčka (u věnců s pěti svícemi) se zapaluje na Štědrý den, kdy slunce zapadne a je v bílé barvě. Symbolizuje samotného Krista.

     
  • Adventní věnec zdraví hosty

    Advent správně začíná čtvrtou neděli před Vánocemi, každý rok je tak datum jiné.

     

    Je to období plné očekávání a těšení. Věřící se těší na příchod Spasitele a ostatní na nejpříjemnější svátky v roce.

     

    Katolická církev, z jejíhož repertoáru advent pochází, mu dala základní motto i barvu. Původní barvou adventu je fialová, podle barvy kněžského roucha. Fialová však bývala v minulosti velkou vzácností, a tak ji v domácím prostředí nahradila všudypřítomná, lehce dostupná červená.

     

    Pro adventní týdny křesťané doporučují pmírný půst, protože střídmost v jídle bystří rozjímání. Také touto tradicí se ateisté mohou inspirovat: k duhu půjde zejména těm, jimž Vánoce přinášejí mnoho neodolatelných gurmánských pokušení.

     
Dnes má svátek Blanka Zítra má svátek Svatoslav

Foto Lenka Žviná

To nám to uteklo! Mám na mysli roky od sychravého podzimu na konci minulého tisíciletí, kdy jsem jel s Oldou Dolejšem ze Sekvoje na kamarádovy narozeniny a cestou jsme vymysleli pro dnes už neexistující P-klub Trojická cyklus programů nazvaný Notování pod Vyšehradem.

Během let se Notování stalo soutěží, dvakrát se přestěhovalo, zkrátilo svůj název a 7. září v 19:30 začíná 1. základním kolem nový, jubilejní, již patnáctý ročník. Diváci, kteří se toho večera na Notování sejdou, budou moci rozdělit své body mezi kapely HoP a ŠaVani z Plzně a Z hecu z Prahy a písničkáře Willa Eifella z Ústí nad Labem, Slávka Maděru či Václava Smolku z Prahy a Láďu Zítku z Bystřice nad Pernštejnem. Hostem prvního večera ročníku bude již tradičně spoluzakladatelka a patronka Notování, skupina Sekvoj, která loni oslavila 35. výročí svého vzniku. A všichni se nejvíc těší právě na vás!

Jubilejní patnáctý ročník proběhne, stejně jako sedm předchozích, v sále Music City Pointu v bezbariérově přístupném patře budovy obchodu hudebními nástroji Music City v pražské Ocelářské ulici č. 39, který je již sedm let naším hlavním partnerem…

 

Chlouba Music City Pointu, nový zvukařský superpult z Audiomasteru a na něm superruce mistra zvuku Notování Josefa Balcara (foto Míša Bechyňová)

Ten, koho zajímá pouze kdy a kde Notování bude a kdo bude hrát v jeho 1. kole, ten už nemusí dál číst. Kdo si povšiml rozporu v názvu tohoto příspěvku a přemýšlí o tom, nechť pokračuje!

Oldova a moje výšeuvedená cesta do Jizerských hor proběhla v listopadu 1999 a ještě téhož roku, 4. prosince, měl náš program premiéru. Jeho hybateli jsme byli skupina Sekvoj, která hrála v každém večeru, a já, jako dramaturg a moderátor. Do programů jsme během času pozvali řadu hudebních i jiných zajímavých hostí a mnohé večery, jež se poměrně dlouho těšily obecné oblibě, byly věnovány různým výročím. Z těch byly nejvýznamnější tři programy pod názvem Jarní kurýr, pořádané vždy k narozeninám tehdy již nežijícího Wabiho Ryvoly.

Není lehké připravovat každý měsíc jiný program pro většinou stálé publikum a zde to bylo o těžší o to, že vedle Notování pod Vyšehradem měla Sekvoj v Trojické svoje každoměsíční samostatné koncerty. Zhruba po dvou letech se dostavila určitá únava. Naše invence při tvorbě programů se poněkud vyčerpala a řady diváků přiměřeně tomu prořídly. A tehdy, s jarem 2003, přišel Olda Dolejš s nápadem udělat z Notování soutěž!

 

Tři z mladičkých pořadatelů Notování v r. 2006: Cimbura, Belmondo a Bublina (foto archiv)

Přizvali jsme tenkrát, Olda a já, do hry dámy, Brigitu Kytku Vidimskou a Pavlínu Bublinu Veselkovou, později Plchovou. A samozřejmě taky Milana Belmonda Plcha se kterým jsme já, poučen dlouholetým sledováním zaniklých pražských Písní dlouhejch cest, a on, poučen dlouholetým sledováním zaniklé brněnské Písničkové ligy, sepsali pravidla Notování. Výchozí pravidla a prvotní organizátorská parta (v začátcích zvaná složitě Pořadatelská rada Notování pod Vyšehradem, dnes Rada Notování) byly pohromadě, nábor prvních soutěžících se vydařil a soutěž mohla začít. A v září otevírá svůj patnáctý ročník během něhož se stane plnoletou, protože 4. prosince uběhne rovných 18 let od premiéry hudebně-zábavního programu Notování pod Vyšehradem, na nějž soutěž navazuje a po němž zdědila (a upravila si) název…

Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz/

na https://www.facebook.com/groups/130783622398/

a na http://bandzone.cz/fan/radanotovani

Foto týdne

Železná neděle zahájila

28. listopadu letošní advent

 

Jste náš host číslo

7625175

Melanž

  • Tři recepty na perníčky, které jsou hned měkké

    Měkké medové perníčky I

     

    Suroviny na těsto

    400 g hladké mouky,

    2 vejce,

    1 lžička jedlé sody,

    2 lžičky perníkového koření,

    140 g moučkového cukru,

    100 g Hery,

    2 lžíce medu

     

    Postup přípravy receptu

    Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé!

    Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

    Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

    Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

    Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo takhle krásně zdobené třeba na Valentýna.

     

    Měkké medové perníčky II

     

    Suroviny na těsto:

    200 g máslo (může být i olej, nebo jiný tuk)

    900 g hladká mouka (dát napřed 800 g a postupně přidávat)

    4 ks vejce

    300 g moučkový cukr 250 g med teplý

    1 lžička jedlá soda

    1 balení koření do perníku

     

     Poleva:

     Rozmixujeme přesátý moučkový cukr s bílkem a přidávám šťávu s citronu. Hustota se musí vyzkoušet. Poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.

     

    Postup přípravy receptu

    Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod.

    Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3mm a vykrájíme tvary, které klademe na pomoučený plech, nebo na plech s pečícím papírem.

    Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.

     

    Měkké medové perníčky III


    Suroviny na těsto

    50 g másla

    650 g hladké mouky

    6-7  lžic mléka 

    250 g moučkového cukru

    4 ks žloutků

    150 g medu

    2 lžičky perníkové koření

    2 lžičky jedlé sody

    1 žloutek na potření těsta

     

    Poleva

    170 g moučkového cukru

    1 bílek

    pár kapek citrónové šťávy

     

    Postup přípravy receptu

    Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusíme ho dávat do chladna rozležet, můžeme ho hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat nejrůznější tvary. Pečeme na 170 °C asi 10 minut.

    Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.

    Perníčky se dají konzumovat hned po upečení, aniž by se musely nechat 14 dní rozležet.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz