Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Foto Lenka Žviná

To nám to uteklo! Mám na mysli roky od sychravého podzimu na konci minulého tisíciletí, kdy jsem jel s Oldou Dolejšem ze Sekvoje na kamarádovy narozeniny a cestou jsme vymysleli pro dnes už neexistující P-klub Trojická cyklus programů nazvaný Notování pod Vyšehradem.

Během let se Notování stalo soutěží, dvakrát se přestěhovalo, zkrátilo svůj název a 7. září v 19:30 začíná 1. základním kolem nový, jubilejní, již patnáctý ročník. Diváci, kteří se toho večera na Notování sejdou, budou moci rozdělit své body mezi kapely HoP a ŠaVani z Plzně a Z hecu z Prahy a písničkáře Willa Eifella z Ústí nad Labem, Slávka Maděru či Václava Smolku z Prahy a Láďu Zítku z Bystřice nad Pernštejnem. Hostem prvního večera ročníku bude již tradičně spoluzakladatelka a patronka Notování, skupina Sekvoj, která loni oslavila 35. výročí svého vzniku. A všichni se nejvíc těší právě na vás!

Jubilejní patnáctý ročník proběhne, stejně jako sedm předchozích, v sále Music City Pointu v bezbariérově přístupném patře budovy obchodu hudebními nástroji Music City v pražské Ocelářské ulici č. 39, který je již sedm let naším hlavním partnerem…

 

Chlouba Music City Pointu, nový zvukařský superpult z Audiomasteru a na něm superruce mistra zvuku Notování Josefa Balcara (foto Míša Bechyňová)

Ten, koho zajímá pouze kdy a kde Notování bude a kdo bude hrát v jeho 1. kole, ten už nemusí dál číst. Kdo si povšiml rozporu v názvu tohoto příspěvku a přemýšlí o tom, nechť pokračuje!

Oldova a moje výšeuvedená cesta do Jizerských hor proběhla v listopadu 1999 a ještě téhož roku, 4. prosince, měl náš program premiéru. Jeho hybateli jsme byli skupina Sekvoj, která hrála v každém večeru, a já, jako dramaturg a moderátor. Do programů jsme během času pozvali řadu hudebních i jiných zajímavých hostí a mnohé večery, jež se poměrně dlouho těšily obecné oblibě, byly věnovány různým výročím. Z těch byly nejvýznamnější tři programy pod názvem Jarní kurýr, pořádané vždy k narozeninám tehdy již nežijícího Wabiho Ryvoly.

Není lehké připravovat každý měsíc jiný program pro většinou stálé publikum a zde to bylo o těžší o to, že vedle Notování pod Vyšehradem měla Sekvoj v Trojické svoje každoměsíční samostatné koncerty. Zhruba po dvou letech se dostavila určitá únava. Naše invence při tvorbě programů se poněkud vyčerpala a řady diváků přiměřeně tomu prořídly. A tehdy, s jarem 2003, přišel Olda Dolejš s nápadem udělat z Notování soutěž!

 

Tři z mladičkých pořadatelů Notování v r. 2006: Cimbura, Belmondo a Bublina (foto archiv)

Přizvali jsme tenkrát, Olda a já, do hry dámy, Brigitu Kytku Vidimskou a Pavlínu Bublinu Veselkovou, později Plchovou. A samozřejmě taky Milana Belmonda Plcha se kterým jsme já, poučen dlouholetým sledováním zaniklých pražských Písní dlouhejch cest, a on, poučen dlouholetým sledováním zaniklé brněnské Písničkové ligy, sepsali pravidla Notování. Výchozí pravidla a prvotní organizátorská parta (v začátcích zvaná složitě Pořadatelská rada Notování pod Vyšehradem, dnes Rada Notování) byly pohromadě, nábor prvních soutěžících se vydařil a soutěž mohla začít. A v září otevírá svůj patnáctý ročník během něhož se stane plnoletou, protože 4. prosince uběhne rovných 18 let od premiéry hudebně-zábavního programu Notování pod Vyšehradem, na nějž soutěž navazuje a po němž zdědila (a upravila si) název…

Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz/

na https://www.facebook.com/groups/130783622398/

a na http://bandzone.cz/fan/radanotovani

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522115

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz