Vzkazy

  • Letokruhy se znovu posunou

    Kamarádi a kamarádky!

    Vzhledem k vývoji celosvětové problematiky okolo pandemie corona viru se vyskytla i neúprosná nutnost jednoznačného rozhodnutí o konání LETOKRUHŮ, plánovaných původně na rok 2021 a přesunutých na červen 2022.  

    Situace v celém světě se opět rapidně zhoršila, Kanadu nevyjímaje. Proto, ač neradi, jsme museli jednoznačně konstatovat, že pořádání Letokruhů v roce 2022 je nereálné, a jsme nuceni ho posunout o další rok. Paradoxně se tak interval celosvětových trampských setkání posunul na pět let, jako tomu většinou bylo mezi celosvětovými potlachy. Naším záměrem bylo zkrátit tento interval na tři roky, ale jak vidno – člověk míní a život mění.

    Budeme doufat, že se nepříznivá situace během příštího roku změní k lepšímu a my vás budeme moci v roce 2023 přivítat na Bush River.

     

    Držte nám i vám palce!

    Za STOV Fony, Kanada 

     
  • Symbolika svíček na adventním věnci

    První svíčka, kterou zapalujeme první adventní neděli je svíčkou naděje a očekávání. Často se také nazývá svíčkou proroků, kdy Izaiáš předpověděl narození Ježíše Krista.

     

    Druhá svíčka se zapaluje na bronzovou neděli. Bývá dle některých tradic označována jako svíčka betlémská, má být symbolem jesliček a je považována za svíčku lásky.

     

    Třetí svíčka na adventním věnci je jediná v jiné barvě, a to v růžové. Představuje radost a často je pojmenována jako svíčka pastýřská

     

    Čtvrtá svíčka se nazývá jako svíčka andělská a je představitelkou pokoje a míru.

     

    Pátá svíčka (u věnců s pěti svícemi) se zapaluje na Štědrý den, kdy slunce zapadne a je v bílé barvě. Symbolizuje samotného Krista.

     
  • Adventní věnec zdraví hosty

    Advent správně začíná čtvrtou neděli před Vánocemi, každý rok je tak datum jiné.

     

    Je to období plné očekávání a těšení. Věřící se těší na příchod Spasitele a ostatní na nejpříjemnější svátky v roce.

     

    Katolická církev, z jejíhož repertoáru advent pochází, mu dala základní motto i barvu. Původní barvou adventu je fialová, podle barvy kněžského roucha. Fialová však bývala v minulosti velkou vzácností, a tak ji v domácím prostředí nahradila všudypřítomná, lehce dostupná červená.

     

    Pro adventní týdny křesťané doporučují pmírný půst, protože střídmost v jídle bystří rozjímání. Také touto tradicí se ateisté mohou inspirovat: k duhu půjde zejména těm, jimž Vánoce přinášejí mnoho neodolatelných gurmánských pokušení.

     
Dnes má svátek Blanka Zítra má svátek Svatoslav

V zámeckém skleníku malebného moravského městečka Boskovice uspořádal Martin Krajíček na začátku dubna první mezinárodni mandolínový festival. Pozval si na něj světoznámého mandolínového virtuóza Radima Zenkla, slovenského hráče na mandolínu Jozefa Scheinera s kytarovým mágem Peterem Luhou (se kterým společně se Stankem Palúchem, Miškem Vavro, Peterem Szabadosem a dalšími natočili vynikající album Perinmama), skupinu Jumper Cables s Michalem Kuncem, Petra Vrobela a další.

Pateční večer zahájila dívčí skupina Tři Grácie z Plzně, pod vedením Petra Vrobela. Pro ten večer byly ale Grácie pouze dvě, tu třetí zastupoval sám Petr Vrobel. Vynikající kapelu Jumper Cables snad ani představovat nemusím, kytarista Tomáš Juřena, banjista Michal Wawrzyczek, mandolína Michal Kunc a s basou Zdeněk Holka. Radim Zenkl se nám předvedl napřed jako sólista a postupně si na jeviště přizval Martina Krajíčka, Michala Kunce, Petra Vrobela a na konec i zbytek kapely Jumper Cables. Dole v sále se na jam přidala Eva Škrobáková-Trnková a další a bylo to veliké...

Sobotní odpoledni program zahájili v 16 hodin v kavárně “Kafe za rohem“ Tři Grácie z Plzně. Pokračovala výborná dětská boskovická kapelka Pružiny s mladým a nadějným Martinovým nepříbuzným mandolinistou Jirkou Krajíčkem. Z Prahy přijel vynikající hráč na ukulele Martin Vejvoda. Na závěr vystoupilo dívčí kvarteto z letovické ZUŠ, kde Martin Krajíček vyučuje.

Během dne se konaly mandolínové dílny různého zaměření v Zámeckém skleníku s Martinem Krajíčkem, Michalem Kuncem a Tomášem Drtílkem, odpoledne také houslová s Jurajem Stieranko a kontrabasová s Jurajem Valenčíkem a poslední dílnu vedl Radim Zenkl.

Hlavní večerní program zahájily boskovické Pružiny, po nich se zdejšímu publiku poprvé představilo vynikající slovenské duo Acoustic Gangsters – Peter Luha a Jozef Scheiner. Hoši hráli jako o život a postupně se k nim přidali Martin Krajíček, Peter Vrobel a Radim Zenkl. Po přestávce následovalo trio Martina Krajíčka s houslistou Jurajem Stierankou a basistou Jurajem Valenčíkem. To byla pro mne premiéra a byla jsem nadšená. Na závěr se k nim přidali všichni účinkující, Petr Vrobel, Acoustic Gangsters i Radim Zenkl a tahle senzační sestava zvedla všechny diváky ze sedadel. Obecenstvo bylo nadšené a hoši museli několikrát přidávat.

Pofestivalový jam-session se po těch vynikajících výkonech na jevišti rozjížděl jenom pomalu. Dole seděli účastníci dílny kolem Petra Vrobela, většina z nich pro mne neznámých. Nahoře začali hrát Radim Zenkl s Mirkem Hulánem a postupně se k nim přidávali další. Michal Hromčík, Tomáš Juřena s dobrem, Michal Kunc a Marian Duhový. To pak byla senzace první třídy. Už bylo po druhé hodině ranní, když jsme s Mirkem Hulánem s Míšou Hromčíkem plni dojmů odjeli do Brna.

V neděli se konaly další dílny a večer na zámku koncert mandolínového orchestru. O to už jsem přišla.  Vřelé díky za tuhle jedinečnou akci patří Martinu Krajíčkovi, Radimu Zenklovi, všem zúčastněným muzikantům a hlavně za podporu městu Boskovice. Doufejme, že to nebude pouze jednorázová akce a budou následovat další ročníky.

 

 Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Železná neděle zahájila

28. listopadu letošní advent

 

Jste náš host číslo

7625291

Melanž

  • Tři recepty na perníčky, které jsou hned měkké

    Měkké medové perníčky I

     

    Suroviny na těsto

    400 g hladké mouky,

    2 vejce,

    1 lžička jedlé sody,

    2 lžičky perníkového koření,

    140 g moučkového cukru,

    100 g Hery,

    2 lžíce medu

     

    Postup přípravy receptu

    Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé!

    Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

    Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

    Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

    Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo takhle krásně zdobené třeba na Valentýna.

     

    Měkké medové perníčky II

     

    Suroviny na těsto:

    200 g máslo (může být i olej, nebo jiný tuk)

    900 g hladká mouka (dát napřed 800 g a postupně přidávat)

    4 ks vejce

    300 g moučkový cukr 250 g med teplý

    1 lžička jedlá soda

    1 balení koření do perníku

     

     Poleva:

     Rozmixujeme přesátý moučkový cukr s bílkem a přidávám šťávu s citronu. Hustota se musí vyzkoušet. Poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.

     

    Postup přípravy receptu

    Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod.

    Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3mm a vykrájíme tvary, které klademe na pomoučený plech, nebo na plech s pečícím papírem.

    Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.

     

    Měkké medové perníčky III


    Suroviny na těsto

    50 g másla

    650 g hladké mouky

    6-7  lžic mléka 

    250 g moučkového cukru

    4 ks žloutků

    150 g medu

    2 lžičky perníkové koření

    2 lžičky jedlé sody

    1 žloutek na potření těsta

     

    Poleva

    170 g moučkového cukru

    1 bílek

    pár kapek citrónové šťávy

     

    Postup přípravy receptu

    Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusíme ho dávat do chladna rozležet, můžeme ho hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat nejrůznější tvary. Pečeme na 170 °C asi 10 minut.

    Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.

    Perníčky se dají konzumovat hned po upečení, aniž by se musely nechat 14 dní rozležet.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz