Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Další koncert série Rosťa Čapek uvádí se tradičně konal v sále pražského hotelu Pyramida. Jako vždy společně s Ivou Loukovou naservírovali lahůdku v podobě špičkové americké bluegrassové kapely Special Consesus z Chicaga. Společně s nimi navštívila Prahu legendární bluegrassová a country zpěvačka Kathy Chiavola z Nashvillu.

Koncert zahájili Special Consensus, na poslední štaci svého dlouhého evropského turné. Kapela Grega Cahilla z Chicaga loni oslavila své čtyřicáté výročí. Vznikla v roce 1975 a během těch dlouhých let se v ní vystřídalo na půl sta muzikantů. Pro mnohé z nich, jako třeba pro Joshe Williamse, byla pravě tato kapela odrazovým můstkem v jejich další kariéře. Měli jste možnost je párkrát vidět i v Česku.

Dodnes se musím smát, když si vzpomenu, jak mi Greg v Americe povídal, jak po jejich koncertě v Jičíně v roce 2009 následoval senzační džem s českými muzikanty a on poprvé ochutnal moravskou slivovici... Mělo to katastrofální následky. Poprvé ve své dlouholeté kariéře zaspal a uletělo jim letadlo z Frankfurtu do Chicaga...

Grega znám dvacet let. Mnoho roků předsedal mezinárodní bluegrassové asociaci IBMA a kapelu SC jsem vídala pravidelně jak v Evropě, tak na bluegrassových akcích v Americe. Sjezdili snad celý svět. Patří k absolutní špičce současného bluegrassu. Na jejich posledním koncertě jsem byla někde ve Virginii před třemi lety. Tehdy ještě jejich současný kytarista a vynikající zpěvák Rick Farris hrál na mandolínu. Ricka jsem poznala, když byl ještě teenager, v jejich rodinné kapele Farris Family. Hraje snad na vše, co má struny a s úspěchem také vyrábí hudební nástroje. I tu kytaru, co na ni hrál, si sám postavil.

Jejich nový mandolíňák a také výborný zpěvák Nick Dumas hrával předtím ve skupině North Country Bluegrass ze Seattlu ve státě Washington. Vynikající basista i zpěvák Dan Eubanks přišel do kapely v roce 2013. Muzice se věnuje od svých dvanácti roků. Hraje na různé nástroje a vystřídal spoustu rockových i country kapel. Vystudoval jazzový kontrabas a mnoho let působil i jako profesor hudby.

Kapela za ta léta obdržela spoustu prestižních cen a vyznamenání. Mezi ty nejvýznamnější patří Grammy nominace za nahrávku Scratch Gravel Road – Bluegrassové album roku 2012. V roce 2014 natočili album A Country Boy – Bluegrass Tribute to John Denver. Píseň Wild Montana Skies zvítězila v kategorii Recorded Event of the Year a Thank God I´m a Country Boy se stala Recorded Performance of the Year. Letos na podzim získala skladba z jejich posledního, osmnáctého cédéčka Long I Ride “Fireball” s hosty jako Rob Ickes, Trey Hensley a Alison Brown na značce Compass Records titul IBMA Instrumentální nahrávka roku.

Na zahájení zazněly písně Give Me One More Chance a Carolina Smoky Mountain Home... A následoval ohňostroj dalších. Rick nám prozradil, že má Greg dnes narozeniny a zazpívali mu Happy Birthday. Husí kůže mi naskočila, když potom Rick zahájil a capella gospel Jesus Is My Rock. Gregův parádní kousek, jazzový standard Blue Skies mne vždy zvedne ze sedadla...

Jejich set uběhl až moc rychle a na řadu přišel slavnostní křest knihy vzpomínek na Honzu Čapka zvaného Krisťák – trampského barda, šerifa osady Mohykán, vítěze první trampské Porty, zakladatele a kapelníka první dívčí country a bluegrassové kapely Schovanky, ve které se Rosťova maminka Jarka stala první evropskou pětistrunnou banjistkou.

Krisťákův syn Rosťa pozval na jeviště tři kmotry. Frantu Hackera, zakladatele K.T.O. a šerifa legendární Ztracenky, Marka Čermáka, který ukázal směr všem českým banjistům a Ivana Mládka, který nás již 40 let baví jak svým humorem, tak čtyřstrunným banjem. Iva donesla skleničky, bouchla flaška šampusu a jako čtvrtou kmotřičku přizvali na pódium Kathy Chiavolu. Po přípitku na zdar knihy nám pak zazpívala Kentucky Waltz.

Následovala přestávka, kde se v předsálí konala velká autogramiáda přispěvatelů do knihy. U dlouhého stolu seděli Ivan Mládek, Marko Čermák, Rosťa a Jarka Čapkovi a Čiksika – Jiří Macek z Paběrků...


Druhá polovina koncertu patřila Kathy Chiavole, kterou znají fanoušci po celém světě. Kathy se mimo jiné v roce 1987 zúčastnila evropského turné skupiny Nashville Masters (Mark O´Connor, Russ Barenberg, Jerry Douglas a Glenn Worf). Uskutečnili tehdy i pár koncertů v Československu, v Praze, Velkém Meziříčí a myslím v Liberci, takže dříve narození z vás si ji možná ještě pamatují. Koncert zahájila písní Making New Memories... Prozradila nám, že si s sebou nevzala kytaru, ale s radostí si zahraje na krásnou vypůjčenou značky Rosewood. Také se pochlubila, že má na sobě šperky, které si v Praze zakoupila tehdy před 29 lety. Stála prý na ně ve velké frontě a před ní spousta Japonců. Tak celou dobu trnula, že se na ni už nedostane. Dodnes je ráda nosí...

Další svou píseň Missing You věnovala svému v roce 1999 zesnulému partnerovi, slavnému bluegrassovému a country houslistovi Randymu Howardovi. Petera Rowana, jehož písničky miluje, připomněla jeho písní the Harvest, která se stala titulní skladbou jejího druhého cédéčka z roku 1996. Můžeme na něm slyšet hvězdy jako Vince Gill, Jerry Douglas, John Cowan, Randy Howard, Béla Fleck, Chet Atkins, Bill Monroe atd. Její duet s Billem Monroem prý byla jeho poslední nahrávka... Tento projekt také získal velké uznání v hudebním světě.

Nádherná byla její verze písně Kathy Wolf – Across the Great Divide. No, jedna písnička hezčí než druhá. Kathy natočila čtyři cédéčka, Labor of Love (1990), The Harvest (1996), From Where I Stand (2006). Poslední Somehow z roku 2007 je celé autorské. V roce 1995 a 1999 získala titul nejlepší nashvillská background zpěvačka. A tak ji můžeme slyšet na stovkách nahrávek hvězd jako jsou Vince Gill, Ricky Skaggs, Garth Brooks, Kathy Mattea, Tammy Wynette, Emmylou Harris, Tony Rice, Victor Wooten, Béla Fleck, Bill Monroe atd.

Během své kariéry získala nespočetné další množství prestižních ocenění a nominací... K písni I Am Satisfied With You, která prý tehdy před 29 lety zahajovala koncert Nashville Masters, si přizvala na jeviště Special Consensus. Greg prohlásil, že je jim velkou ctí mít možnost ji doprovodit na jediném společném vystoupení v Evropě. Moc jim to spolu sedlo... Nádherná byla její verze In The Shenandoah Valley of Virginia. Nejenom v písni I Am a Pilgrim vyniklo také geniální Gregovo doprovodné banjo.

Koncert rychle utekl, poslední měla být píseň I’ll Stepping Too. Obecenstvo si pochopitelně vytleskalo přídavek. Kathy tedy zazpívala ještě slavnou Rowanovu Midnight Moonlight. Sál ale stále neutichal, nakonec nám muzikanti jeden po druhém předvedli své sólové variace na Train 45. No, bylo to skvělé! A pak byl opravdu konec.

Díky Rosťovi a Ivě za opravdu suprový večer. Kdo tam nebyl, má čeho litovat… Hoši tentokrát v klidu a pořádku z Mnichova odletěli a odehráli svůj sobotní gig na Floridě. Všechny vás z Ameriky moc pozdravují!

Foto: Lilly Pavlak

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564472

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz