Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Laco Déczi, když se tak dívá kolem dokola, opravdu chce kandidovat na prezidenta České republiky. Ještě před tím ale zavítá na severní Moravu.

Třetí ročník, šestý díl – tak můžeme v číslech shrnout Hradecký slunovrat 2016. Magický zámek v Hradci nad Moravicí topící se v záplavě barevného listí a hvězdy různých žánrů v krásném novogotickém sále Velká dvorana. To je zimní varianta Hradeckého slunovratu, která se bude konat první listopadovou sobotu.

Hlavní hvězdou tentokrát bude slavný trumpetista Laco Deczi se svou kapelou Celula New York složenou ze samých skvělých muzikantů. Laco Deczi nedávno ohlásil svou prezidentskou kandidaturu, takže Hradec je vlastně taková logická zastávka před pražským Hradem. Kdo se bude chtít dozvědět více o osobnosti Laca Decziho, může navštívit krásné rekonstruované kino v Hradci nad Moravicí, kde bude promítán dokumentární hudební film Pára nad řekou.

 

Laco Deczi

Velmi očekávaný je také koncert, nebo lépe řečeno strhující show jednočlenného orchestru Circus Ponorka, který tvoří skladatel, producent, herec, zpěvák a výjimečný kytarista Honza Ponocný. Můžete jej znát nejen ze spolupráce s mnoha slavnými muzikanty, ale také jako autora hudby k filmům Alice Nellis a výrazného herce (připomeňme například roli slepého bubeníka ve filmu Revival).

 

Circus Ponorka

Nedílnou součástí zimních hradeckých slunovratů je také křest nového alba. Po CD Půljablkoně a LP opavské skupiny Ladě letos přijde na řadu další domácí kapela. Album jednoduše pojmenované číslovkou pět pokřtí Expedice Apalucha. Baskytarista Jiří Pater, jinak též člen Ladě, se tak stane prvním muzikantem vystupujícím na všech dosud proběhlých zimních verzích Hradeckého slunovratu.

 

 

Expedice Apalucha

Ke kořenům blues nás vrátí brněnská kapela The Weathermakers sdružená kolem Jana Fice. Vychutnáme si delta blues hrané navíc na nástroje vlastní výroby (manufaktura Red Bird Instruments). Tklivé tóny uslyšíme vycházet z kytar zhotovených z krabic od doutníků, zesilovačů ze starých rádií a možná se na pódiu objeví i koště s nataženou strunou.
„Zaujali svojí až pouliční syrovostí, neučesaností. Připadá mi, že si nehrají na bluesmany (jak to často u evropských bluesmanů vídáme), ale že jimi opravdu jsou," napsal o The Weathermakers respektovaný odborník Ondřej Bezr.

Divácký úspěch jistě zaznamenají i The Honzíci. Skvostná trampská parodie, dotažená do nejmenších detailů. Vznikla díky neochotě pořadatelů na Portě v Řevnicích přečíst název skupiny The Weathermakers; ti pak muzikantům poradili, ať se příště jmenují nějak hezky česky, třeba Jeníčci. A tak vznikli The Honzíci, esence všech trampských zvyklostí a klišé. Přivítejme tedy kamarády, kteří se sjíždějí na Staré Osadě – Žblabunku, Vlčici, Sváču a další, zalomením palce a hlasitým „Umí“. Kdo ví, třeba na Hradec přijede i legendární člen kapely Kojot, kterého ovšem dosud nikdo neviděl.

Celý večer pak zakončí afterparty, která se ponese také v trampském duchu coby potlach kamarádů ze spřátelených osad T. O. Žába himálajská spící a T. O. Stará osada.

A proč vlastně existuje vedle letního festivalu i (pod) zimní edice? Odpovídá ředitel festivalu Vašek Müller:

„Zimní Hradecké slunovraty mají krásnou, a řekl bych až sevřenou atmosféru, je nám v tom nádherném sále všem moc příjemně, a tomu svědčí i dlouhé potlesky a nadšení diváků, které si všichni muzikanti moc užívají. A vlastně si tímto festiválkem zkracujeme čekání na léto. Ne náhodou zrovna na této akci budou prvně v prodeji lístky na Hradecký slunovrat  2017. Takže si můžete nejen užít moc hezký koncert, ale vlastně i vyřešit vánoční dárky pro hudební příznivce. A to určitě stojí za to.“

 

 

Hradecký slunovrat Winter Edition 2016 - 5. 11. 2016, 18:00, sál Velká Dvorana, zámek Hradec nad Moravicí

Vstupné v předprodeji 320 Kč a množstevní slevy 5+1 a 8+2

https://goout.net/cs/listky/hradecky-slunovrat-winter-edition-2016/hfq/
Bližší informace, akreditace atd.: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.hradeckyslunovrat.cz
facebook.com/hradeckyslunovrat

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522148

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz