Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Michal Prokop

Dvoudenní festival Krásný ztráty – Live 70, na kterém ve dnech 12. – 13. srpna v přírodním amfiteátru v Lokti nad Ohří oslaví sedmdesátiny český rockový zpěvák Michal Prokop, hlásí nové jméno v programu. V pátek se mezi legendami české rockové scény objeví také jedna z nejvýznamnějších domácích artrockových formací 70. a 80. let Progres 2. Nahradí slovenské Collegium Musicum, jež muselo odříct účast z důvodu nemoci klávesisty Mariána Vargy.

Collegium Musicum ve svém prohlášení uvádí: „Je nám to veľmi ľúto, ale kvôli zhoršenému zdravotnému stavu Mariána Vargu musíme zrušiť vystúpenie na oslave narodenín Michala Prokopa. Všetci veríme, že sa čo najskôr zase vrátime na koncertné pódiá.

Michal Prokop k tomu dodává: „Na tom jevišti se člověk pořád cítí jako dvacetiletý kluk, ovšem bohužel to tak úplně už pravda není. Přeju brzké uzdravení.“

Collegium Musicum

Progres 2 vystoupí v sestavě, která připomene obě zásadní éry v kariéře této významné brněnské skupiny. Tedy tu, kdy byl jejím frontmanem kytarista a zpěvák Pavel Váně i následující, v níž se hlavních vokálních partů ujal klávesista Roman Dragoun. Ten zahraje na Krásných ztrátách i se svou současnou kapelou T4. V Progresu 2 oba frontmany doplní další slavní hudebníci brněnské artrockové líhně, kytarista Miloš Morávek, basista Pavel Pelc a bubeník Jan Seidl.
Pavel Váně k vystoupení Progresu 2 na Krásných ztrátách uvádí: „Na narozeninách letitého kamaráda Michala Prokopa rádi zaskočíme za kapelu Collegium Musicum. Jsou to nejen naši doboví souputníci a občasní rivalové, ale taky staří kamarádi a v mém případě dokonce někdejší spoluhráči.

Progres 2

Další program zůstává, v pátek mimo jiné zahrají například Vladimír Mišík s ETC, Karel Kahovec s George & Beatovens nebo Michal Prokop v triu s Lubošem Andrštem a Janem Hrubým. Sobota patří mladším gratulantům k narozeninám Michala Prokopa (mj. Jananas, Zrní, Vojta Dyk, Tata Bojs). Vyvrcholením festivalu bude vystoupení samotného oslavence s jeho kapelou Framus Five a Karlovarským symfonickým orchestrem, v jehož rámci zazní vůbec poprvé naživo také legendární skladba Město ER. Reedice stejnojmenného alba původně z roku 1972 bude na koncertě slavnostně pokřtěna a premiérově prodávána za výhodnější cenu.

 

Vladimír Mišík a ETC

 

Vojta Dyk

 

Tata Bojs

Program najdete na festivalkrasnyztraty.cz.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572587

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz