Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

V nizozemském Voorthuizenu se konal osmnáctý ročník festivalu EWOB, Evropského světa bluegrassu.  Zúčastnilo se ho čtyřicet kapel ze čtrnácti různých zemí. Poslední roky to vypadalo, že české kapely pomalu ztrácejí prvenství, protože mezi vítězi se postupně objevilo také několik kapel ze Skandinávie – z Norska, Švédska i odjinud. Letos se ale všechno zase vrátilo do starých kolejí.

V sobotu večer byli vyhlášeni letošní vítězové. Soutěžilo se jako vždy ve dvou kategoriích. Všichni účastnici dostali každý den hlasovací lístky a mohli dát kapelám až 10 bodů. Tahle cena se jmenuje Audience Popularity Award – tedy Cena publika… Letos, tak jako mnohokrát předtím, zvítězila nejpopulárnější kapela tohoto festivalu. Umístili se už asi desetkrát a holandské publikum je bezmezně miluje.
Cenu publika tedy obdržely tyto skupiny:

 

1. místo Sunny Side z České Republiky


2. místo Red Herring z Nizozemí

 
3. místo Flatland Mountaineers z Francie

O hlavní kategorii Evropská bluegrassová kapela roku rozhodují všichni zúčastnění muzikanti a letos již podruhé také dvacetičlenná anonymní porota. Vítězové by měli jet reprezentovat evropský bluegrass na festival ROMP, který pořádá Mezinárodní bluegrassové muzeum v Owensboro v Kentucky.
Titul Evropské kapely roku 2015 i další dvě místa obsadily zaslouženě české kapely:

 

1. místo Monogram

 

2. místo G-Runs ’n’ Roses

 

3. místo Jumper Cables

 

Foto Lilly Pavlak

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9573370

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz