Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána


Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě s tradicí od roku 1967 se vrací do Prahy.

Třináctý. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy, která během jedenácti dní nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl a umělců z rekordního počtu 78 zemí světa. Hlavním tématem PQ 2015 je Sdílený Prostor: Hudba Počasí Politika.

Hudba je tedy jedním ze tří podtémat PQ, které rozvíjejí Sdílený Prostor, a je jí věnována velká část celého programu. Před Rudolfinem vyroste během PQ 2015 na 11 dní expozice Hudba a prostor kurátora Jiřího Heřmana, na Nové scéně se uskuteční workshopy pro zvukové designéry, v areálu Podolského plaveckého bazénu zahrají švýcarští hudebníci např. z Young Gods, v přednáškovém programu vystoupí i hudební hvězdy jako je např. Bianca Casady ze skupiny CocoRosie. Po celý červen bude probíhat v Galerii Jaroslava Fragnera světová premiéra multimediální instalace věnované fenoménu festivalu v Glastonbury. Hudba je však také výrazně zastoupena i v Sekci zemí a regionů, hlavní programové části PQ 2015. Zvuky a hudba jsou totiž mnohdy hlavními vyjadřovacími prostředky kurátorů jednotlivých expozic této světové výstavy.

 

Bianca Casady

Slavnostní zahájení 13. ročníku Pražského Quadriennale se uskuteční ve středu 17. června od 18 hodin na Staroměstském náměstí. Pod vedením režiséra Viliama Dočolomanského vystoupí Folklórna skupina Poľana z Jarabiny a členové souboru Farma v jeskyni. Zahraje Orchestr BERG v čele s dirigentem Peterem Vrábelem.

Zvuk přenášený kostmi, počasí měnící hudbu či izraelský hudební videoart

 V rámci výstavní Sekce Zemí a regionů se návštěvníci mohou těšit na mnoho netradičních zvukových i hudebních zážitků. Polská národní expozice, na které pracoval významný scénograf Jerzy Gurawski, nechá návštěvníky proniknout do tajů sonifikace a zprostředkuje jim možnost „sáhnout si na zvuk“ a slyšet jej přes vlastní kosti. Finská instalace Meteorologická stanice prozkoumá roli zvuku jako scénografického faktoru v performativních uměních a to hned několika způsoby. Umělci se například pokusí společně s návštěvníky Pražského Quadriennale zjistit, jakým způsobem ovlivňuje počasí hudební nástroje a tedy i hudbu. Finští hudebníci během hry na nástroj zažijí déšť, sníh, dusivé horko, povodeň a vítr, i všechny jejich možné kombinace a s postupných rozkladem nástrojů budou návštěvníci moci sledovat i proměny samotné hudby. Katalánsko uvede záznamy nedávných operních inscenací Alfonse Florese a Izrael přiveze do Prahy videartovou instalaci, která představí celkem 45 produkcí izraelských muzikálů a oper.

Glastonbury: Země a legenda (28. května – 28. června 2015, Galerie Jaroslava Fragnera)

Victoria and Albert Museum připravilo v rámci Pražského Quadriennale 2015 první imerzivní videoinstalaci o festivalu Glastonbury. Jedná se o světovou premiéru, ve které se poprvé v atraktivní multimediální instalaci představí video archiv tohoto legendárního festivalu. Instalace, představující i dosud nepromítaný film natočený v Glastonbury v roce 2014, zkoumá étos největšího uměleckého festivalu na světě odehrávajícího se v zelených polích. Festival spjatý s idylickým somersetským venkovem je utvářen nezaměnitelnou topografií prostoupenou staletími mýtů a legend a sám se podílí na jeho dalším utváření. Instalace si klade za cíl zachytit tuto komplexitu prostřednictvím pohledu na ideály a scénografii sdíleného prostoru.

Instalace Hudba a Prostor v podobě zenové zahrady před Rudolfinem (18. – 28. června 2015, náměstí Jana Palacha)

Autorem instalace Hudba a Prostor je Jiří Heřman, komisař a garant tématu „Hudba“ v rámci hlavní výstavní sekce PQ 2015. Zenová zahrada vytvoří pro návštěvníky i kolemjdoucí v srdci rušného velkoměsta klidovou zónu, ve které několikrát denně zazní skladba dirigenta a hudebního skladatele Marko Ivanoviće. V sobotu 20. června se hudba rozezní již při východu slunce ve 4.39 a také při jeho západu ve 20.48. Instalace chce poukázat na vztah hudby a prostoru a jejich vzájemné ovlivnění - inscenování hudby v prostoru a prostor jako inspirace pro kompozici hudby.

 

Bazén v Podolí

Bazén v Podolí oslaví 50. výročí audio-vizuálním koncertem Švýcarů- Bernard Trontin (Young Gods), OY a Sunfast (18. června 2015 od 22:30, Plavecký stadion Podolí

Umělecká instalace a performance Podolská vlna, která je součástí švýcarské expozice, představuje jedinečný audiovizuální projekt, připravený u příležitosti 50. výročí vybudování areálu plaveckého bazénu Podolí. V rámci Pražského Quadriennale tak na jeden den vznikne v areálu plaveckého bazénu ojedinělá performance, inspirovaná samotnými prostory budovy. Vlna, kterou budova připomíná, se na jeden den zalije světelnou instalací, rozezní inspirativní hudbou a na chvíli se bude zdát, jakoby se celá rozpohybovala. Tvůrci audiovizuálního projektu nabídnou 18. června od 22:30 zcela jiný úhel pohledu na plavecký stadion a to v době, kdy není běžně veřejnosti otevřený. Na koncertě komponovaném speciálně pro tuto příležitost vystoupí také Bernard Trontin ze skupiny Young Gods, jeden z umělců ze švýcarského týmu, kteří se PQ 2015 zúčastní. Vstupenkou na akci je plavenka do podolského bazénu.

Okružní hudební jízda probouzející se Prahou (19. – 22. června 2015, Slovanský ostrov)

Během prvních dní konání Pražského Quadriennale budou mít návštěvníci možnost vyplout na ranní projížďku na palubě loďky australské expozice kolem Střeleckého ostrova. Plavidla budou vybavená audio a video technikou, a tak na břehu i na lodích bude možné naladit stejnou radiovou frekvenci s doprovodnou hudbou, která vznikne přímo k plavbě. Atmosféru probouzejícího se města bude možné zažít po čtyři rána od 19. do 22. června. Vyplouvá se vždy v 7.00 ze Slovanského ostrova a jedna plavba trvá 40 minut.

Sound Kitchen představí živě práci zvukových designérů (22. – 24. června 2015, Nová scéna Národního divadla)

Foyer Nové scény Národního divadla se na tři červnové dny stane sídlem projektu Sound Kitchen, který nabídne prostor pro prezentaci a diskuzi umělců z celého světa působících v oblasti zvukového designu. Sound Kitchen bude přístupný zdarma i široké veřejnosti a to vždy od 10.00 do 18.00. Na Nové scéně Národního divadla se setká téměř 50 zvukových umělců, kteří představí skladby, zvukové umění, zvukové instalace či díla zvukového designu.

Přednášky a workshopy hudebních hvězd 

Také v rámci PQ Talks se můžete těšit na zajímavé přednášky a diskuze s hudebními interprety. Bianca Leilani Casady z amerického sesterského dua CocoRosie program doplní svou přednáškou „Faded like a Rose At The End Of A Dream". Ústředím tématem je divadlo jako prostor pro rozvoj tvůrčího procesu. Přednáška proběhne ve čtvrtek 18. června od 14.00 v Paláci Colloredo-Mansfeld.

Zpěvačka Ridina Ahmedová ve své tvůrčí dílně prozkoumá vztahy mezi smysly a okolním světem. Její celodenní workshop, který se koná 23. června od 18.00, nadchne všechny, kteří chtějí objevovat vlastní hlas a poznatky s ním spojené.

 V rámci Pražského Quadriennale se můžete těšit na mnoho dalších nejen divadelních zážitků. Celý program se v letošním roce poprvé odehraje v historickém centru Prahy, jak uvnitř významných staveb a památek města, tak ve veřejném prostoru. Kromě hlavní programové části Sekce zemí a regionů se můžete těšit na divadelní představení, pouliční performance, instalace ve veřejném prostoru, workshopy, přednášky a diskuze s nejvýznamnějšími osobnostmi současného divadla a scénografie či dokonce filmu jako jsou Robert Lepage, Robert Wilson nebo Julie Taymor.

 

Finland National 2015_Jani Matti Salo

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519524

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz