Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Pojďme se napít, velký hit Roberta Křesťana a Poutníků, napsal Robert původně pro skupinu Trapeři, s kterou začínal. Po létech ji v téměř autentické sestavě oživili, sešli se v ní i tři bývalí hráči Poutníků - zprava Luboš Malina, Robert Křesťan, Pavel Páca Petržela. V pozadí s kontrabasem vynikající Petr Surý, v minulosti rovněž spoluhráč Petra Ulrycha nebo Romana Horkého.

Předpremiéra dokumentárního cyklu České televize Zvláštní znamení touha měla v Brně až nečekaný ohlas

 

Přísálí noblesně zrekonstruovaného Semilassa. Hlavní sál má kapacitu na šest set míst plus galerie. Bylo plno, bylo vyprodáno.

 

 Eva Klímová vyvedla do společnosti Ninu Ingrišovou, vdovu po legendárním dobrodruhovi, hudebním skladateli, filmaři Eduardovi. Poznali se v Hollywoodu, kde zrovna Eduard Ingriš dělal poradce při natáčení filmu Stařec a moře podle slavné Hemingwayovy novely. Paní Nina se po smrti manžela vrátila ze Spojených států do Brna, odkud s rodinou utíkali na jaře 1945 před blížící se Rudou armádou. Byl pro to silný důvod - tato rodina ruských intelektuálů už jednou před bolševiky prchala po roce 1918.

 Objali jsme se tak, až se mi zdeformovaly sluneční brýle, které jsem měl frajersky na prsou. Čechoameričan Tony Reda (vpravo) žije v USA skoro padesát let a do staré vlasti přiletěl, když mu napsal v Německu žijící Haris Kumpošt, že se v Brně připravuje předpremiéra toho trampského televizního cyklu, a že na ni už přiletěl Jeep Štěpánek z Austrálie. Za pár dnů musí zase domů do Denveru, ale radost mi udělal obrovskou. Trampský svět se pádem Železné opony jakoby zmenšil, zase se spojil. 

 U stánku s produkty vydavatelství Pavla Kopřivy FT Records zleva amerikanistka a publicistka Irena Silence Přibylová a Zuzana Prudilová, vdova po nezapomenutelném rozhlasovém redaktorovi a moderátorovi Josefovi. Cesta Pepy Prudila dlouhá léta souvisela s dráhou Poutníků. 

 Setkání v Semilassu připravil a z pódia také uvedl Pavel Kopřiva (vpravo). Lékař, producent, vydavatel, ale také muzikant - mj. kapelník Folk teamu, který naši folk-rockovou scénu zdobí už více než čtyřicet let.

Beseda s tvůrci dokumentárního cyklu - zleva kameraman Karel Slach, scénárista Fedor Skotal, v polostínu vpravo režisér Václav Křístek.

Pavel Kopřiva a Václav Křístek

 Swingový T.E. Band přijal pozvání na naše setkání s krajany v rakouských Alpách v létě loňského roku...

 ...u brněnských Rowers jsme natáčeli na jejich 70. výročí v údolí Bílého potoka. Rowers veřejně vystupují málo, ale navzdory tomu patří k nejlepším trampským kapelám nejen na Moravě. Je v nich swingová tradice, ale i porozumění pro latinoamerické rytmy. A to, co dnes už skoro nikdo neprovozuje - sborový vokál.

 Radovan Red Tížek (uprostřed) se po třech desetiletích vrátil z Kanady s ženou Zdenou do rodného Brna. Patřil k ozdobám kanadských i celosvětových potlachů, a nedlouho po návratu kolem sebe znovu soustředil kvalitní mnuzikanty v čele s dlouholetým kapelníkem Poutníků Františkem Linhárkem. V Semilassu přednesli především Reďákovu kanadskou tvorbu, ale i někdejší hit skupiny Hurdis ze 70. let minulého století - Mark Twain.

Robert Křesťan, Luboš Malina a Druhá tráva nahráli pro Českou televizi titulní písničku Wabiho Ryvoly Zvláštní znamení touha. Robert řekl z pódia - "měli jsme tu čest nahrát jednu z nejkrásnějších Wabiho písniček (...) Wabiho jsem miloval". Ta nahrávka opravdu zní, jako kdyby Wabi s nimi seděl ve studiu. A možná taky seděl.

Karabina patří ke stálicím brněnské trampské scény, a jejich kapelník Pavel Čiča Jelínek (v zeleném uprostřed) k šiřitelům brněnského hantecu.

Možná je tohle jediné volné místo v Semilassu, ale spíš si soused trampského muzikanta Franty Keprta z okruhu brněnských Rowers jenom někam odskočil. Po jeho pravé ruce Haris Kumpošt, Jeep Štěpánek, Tony Reda. A jakoby Pepa Prudil, ale to bude jenom zdání.

Foto Lilly Pavlak

Více o koncertu se dozvíte z připravované reportáže Lilly Pavlak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519487

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz