Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Druhá tráva, Robert Křesťan tradičně uprostřed

V Brně se připravuje předpremiéra cyklu České televize Zvláštní znamení touha

Štáb režiséra Václava Křístka shromáždil za rok a půl natáčení tolik pozoruhodných materiálů, že vedení České televize rozhodlo o přidání dalších dvou dílů. Cyklus Zvláštní znamení touha, věnovaný století trampingu, se tak rozrostl na celkový počet třinácti dílů. Ostatně, je to obvyklý rozměr - třináct je týdnů ve čtvrtletí, kostce ve stavebnici televizního programu..

Na úterý 21. dubna od 18 hodin připravil zkušený producent, ale také lékař a muzikant Pavel Kopřiva do brněnského kulturního centra Semilasso předpremiéru tohoto televizního cyklu. Ani Brňané většinou nevědí, co to je Semilasso. Přesněji - kdo to je Semilasso. No přece románový hrdina dávno zapomenutého německého spisovatele v druhdy německém Brně 19. století! Semilasso byl cestovatel a dobrodruh, to přece k trampů docela sedí.

Promítnut bude půlhodinový díl věnovaný především Brnu a okolí. Začíná na potlachu k 70. výročí významné brněnské osady Rowers. O tom, jak vypadaly začátky trampingu v Brně ve 20. letech minulého století hovoří na kameru trampský historik Jiří Procházka - Jura Cancák. Vývoj brněnské trampské hudby ve vzepjatém swingovém období pojedná publicista a muzikant Pavel Čiča Jelínek. Pravděpodobně se s Čechošvýcarkou Lilly Pavlak podíváme na zatopený trampský ráj na řece Jihlavce, na památnou Šmelcovnu na Bílém potoce... To vše doplní beseda s tvůrci, kteří na toto setkání do Brna přijedou.

 

T.E. Band při natáčení.

A potom zahrají kapely s natáčením spjaté - Rowers, Karabina, swingový T.E. Band. A Radovan Red Tížek, velká postava zámořského trampingu, který se i s manželkou Zdenou po třiceti letech v Kanadě vrací do Brna. Doprovodí ho zakladatel a dlouholetý kapelník Poutníků František Linhárek, a zatím pro nás anonymní další Kanaďan. Pokud vím, nacvičovali na Reďákově chalupě celé Velikonoce.

 

Zleva František Linhátek, Red Tížek (uprostřed v kšiltovce) a přátelé.

A pak přijde mimořádný host - Robert Křesťan, Luboš Malina a skupina Trapeři. Byla to první Robertova kapela, odtud vyrazil na dlouhou cestu za naplněním svého talentu - s Pavlem Pácou Petrželou napřed přešli k Poutníkům, kde se o něco později potkali s Lubošem Malinou, a Robert s Lubošem pokračovali dál k Druhé trávě.

Musím přiznat, že jsme dlouho neměli jasno, kdo by měl titulní písničku Wabiho Ryvoly nahrát. Postupně jsme vylučovali různé možnosti, dokonce i existující nahrávky s Hoboes i s Wabim. Mám rád tu písničku, hrávali jsme ji s Wabim, znám ji od jejího zrodu, voní mi hvězdnatými nocemi na Slunečné pasece. Má v sobě obsah, poselství -a to se ve zvukovém studiu obvykle někam vytratilo.

Možná jsme měli v ruce pivo nebo panáka po skončeném natáčení na loňském 40. ročníku Trapsavce. Už jsem to někde napsal, ale bylo to asi takto: seděli jsme s režisérem Vaškem a asistentkou Gábinkou na obrubníku historické studny ve westernovém městečku u Strážku na Vysočině. Stmívalo se. Mluvili jsme o tom - a pak Gábinka řekla: zavolej Druhou trávu. A já to udělal.

I když Robert s Lubošem s námi nesedávali pod hvězdami na Slunečné pasece, to sdělení tam je. Je to tam. Empatie geniálních tvůrců - ale víte co? Robert a Wabi se znali přinejmenším zpod hvězd na nebi v Bílých Karpatech, kde jsme měli léta chalupu. Rozuměli si a rozuměli si i s těmi hvězdami na nebi, to je velmi důležité.

Jak jsem slyšel, chystají se do domu podivného dobrodruha Semilassa i krajané z Německa, Švýcarska a dokonce i ze Spojených států. Kamarádi ze Slovenska. Bude plno.

Zvláštní znamení touha, třináctidílný dokumentární cyklus České televize, věnovaný století trampingu * námět a scénář Fedor Skotal * vedoucí dramaturg Antonín Trš * dramaturgie Jana Hádková * produkce Jana Vokrouhlíková * asistent režie Gabriela Schullerová * kamera Karel Slach * režie Václav Křístek * předpremiéra 21. dubna v KC Semilasso v Brně.

Foto Lilly Pavlak

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519450

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz