Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Michal Bajo Barok, Dale Ann Bradley, Steve Gulley a Richard Cifersky

Na dubnové dvoutýdenní evropské šňůře absolvovala dvojice Dale Ann Bradleyová & Steve Gulley společně se svou slovenskou doprovodnou skupinou sedm koncertů v Čechách, Německu,Švýcarsku a na Slovensku. Jela jsem se na ně podívat do Pezinku. Lákadlem byla také jejich  - pro mne zatím neznámá -  slovenská předkapela Bill Faster. Koncert a vlastně celou šňůru pořádal Richard Ciferský se svou agenturou  Blue Velvet Music. Tradice těchto pravidelných bluegrassových večerů v Pezinku se datuje již od roku 1998.

V místním kulturním domě nás Richard srdečně přivítal a již se na jevišti objevila kapela Bill Faster. Z jejich členů se vyklubali staří známí: kytarista, písničkář a hlavní zpěvák Dušan Hronec (Meantime, Candy Floss), snad nejlepší slovenský mandolinista Michal “Bajo” Barok ( 29 Strings, Candy Floss atd), basista Anton Naroda (Candy Floss) a pochopitelně také pořádající banjista Richard Ciferský, vám jistě známý z kapel 29 Strings, Fragment atd… Richard jezdí pravidelně do Ameriky od roku 2003. V roce 2012  tam měl příležitost si  zahrát s kapelami  Valerie Smith & Liberty Pike, Carrie Hassler, Louisou Brancombovou, Goldheart Sisters. Loni tady zorganizoval a absolvoval první šňůru s Dale Ann Bradleyovou  & Steve Gulleym.

 

Kapela Bill Faster

Název kapely, přeložený do češtiny jako “Rychlejší Bill” prý vznikl z toho, že sice  vycházejí z hudby Billa Monroa, ale protože  čas se nezastavil, dnešní mladí muzikanti si hrají bluegrass po svém a v trochu jiném duchu … Předvedli  převážně svoji vlastní kapelní tvorbu. Hned na začátek zahráli tu, kterou si můžeme poslechnout a také shlédnout jako jejich oficiální video klip na www.billfasterband.com.  Další byla od Jona Weissbergera “I am All Right”.

Také Bajo se  představil jako sólový zpěvák v písni “Only Time Can Man Broke his Heart”. Druhým hlasem se k němu přidal jako host Steve Gulley. Nádhera ! Název další Bajovy instrumentálky jsem přeslechla, ale bylo to MASO ! Moc se líbila další kapelní “Are You Lost”. Zakončili newgrassovou vypalovačkou “All I Feel”. Napsal i zazpíval ji opět Dušan Hronec. Hoši jsou vynikající, mají na to udělat díru do světa. Už se těším, jak je opět uvidím v létě ve Francii, na festivalu v La Roche sur Foron.

 

Dušan Hronec

Z jeviště odešel pouze Dušan Hronec, ostatni tři tam zůstali jako doprovodná kapela pro americké hvězdy. Na scénu nastoupili Dale Ann Bradleyová & Steve Gulley, srdečně nás pozdravili a zahájili písní “Send the Angels Down”.

Dale Ann Bradleyová byla již pětkrat v letech 2007, 2008, 2009, 2011 a 2012 oceněna IBMA -  Mezinárodni bluegrassovou asociací -  jako zpěvačka roku. Poprve jsem o ní slyšela koncem devadesátých let, když ještě byla členkou dívčí kapely New Coon Creek Girls.

Napřed vám tedy o ní něco málo napíšu.  Narodila se v roce 1965 a vyrůstala v uhelné oblasti Appalačských hor v Kentucky jako dcera horníka a zároveň přísného pastora církve Primitivních (ve smyslu původních) babtistů. Doma neměli ani tekoucí vodu a jenom jednu nabastlovanou elektrickou zásuvku s prodlužovací šňůrou, o které prý ani netušili, jak je nebezpečná. Na ni byla napojena lednička , ventilátor a radio, které hrálo jenom občas.

Jejich přísné náboženství jim nedovolilo v kostele používat  hudební nástroje. Zpívalo se pouze a capella z malého zpěvníčku . Časem jejich rodině někdo daroval starou černobílou televizi, potom prý sem tam měli možnost shlédnout Porter Wagoner Show z nejbližší TV stanice…To byla jediná zábava.

 

Dale Ann Bradleyová

Když jí bylo čtrnáct, dostala svou první malou kytaru…Její hudební kariéru jí pomohl nastartovat přítel její matky. Nabídl jí možnost vystupovat s kapelou Backporch Grass…

Později, když již začala psát vlastní písničky , si sem tam zajela do Nashvillu. Doufala, že se tam jednou uchytí. Na zpáteční cestě se zastavila v legendárním historickém městečku Renfro Valley, a tam jí nabídli angažmá. Vystupoval tam i Steve Gulley. Znají se spolu již devětadvacet let  a jsou dobrými přáteli.  Moc rádi spolu zpívají, jejich hlasy nádherně ladí.

V Renfro Valley se také seznámila se skupinou New Coon Creek Girls. Po čase s nimi začala hrát, v  kapele byla do roku 1997 a natočila s touto kapelou čtyři alba na Pinecastle Records. Tam vyšlo i její první sólové cédéčko East Kentucky Morning. To odstartovalo její hvězdnou kariéru. Vždy si přála spolupracovat s geniální banjistkou Alison Brownovou.

I to se ji splnilo, její poslední tři cédéčka už vyšla na jejich Compass Records… Prezentuje se zpravidla vlastní tvorbou, ale ráda zpívá i klasické rockové hity a také písničky Billa Monroa. Je rovněž držitelkou ocenění za projekt Daughters of Bluegrass a mnoha jiných…

Steve Gulley se svým sametovým tenorovým hlasem, nabitým emocemi, se proslavil již v  historickém Renfro Valley v Kentucky, ještě dávno před nástupem do kapely Doyle Lawson & Quicksilver. Později se stal jedním ze zakládajících členů skupiny Mountain Heart. S nimi  nahrál jako vedoucí zpěvák pět projektů,  které získaly  řadu ocenění. Později  založili společně s Alanem Bibeyem  a Philem Leadbetterem  vynikající skupinu Grasstowne. Je žádaný  nejen jako zpěvak a kytarista,  stal se z něho i známý producent. Nahrává s veličinami jako Ronnie Bowman, Dan Timinski, Tim Stafford, David Parmley, a pochopitelně s Dale Ann Bradleyovou… I on má vlastní sólové cédéčko s názvem “Sounds like Home”. Patří k  nashvillské písničkářské špičce. Napsal mimo jiné společnš s Timem Staffordem vítěznou píseň roku  2008 – “Through the Windows of a Train” pro Blue Highway.

 

Steve Gulley

Dale Ann popovídala o té letošní příšerné americké zimě a zazpívala na to konto svou “Somewhere South of Crazy”. Následoval jejich nejnovější nádherný duet  “Yesterday’s Gone”.Její otec, pastor,  si prý vždy přál,  aby nahrála také nějaké duchovní písně. Věnovala mu “I Gonna Live Forever” od Billy Joe Shavera. Nádherná byla i další “Mountain Heart”.

Z bluegrassu trochu vybočili písní “Summer Breeze”od Jamese Sealse. Oba milují starou country musik a zvukaři Peterovi Szabadoszovi věnovali country hit od Ray Price “Don’t You Ever Get Tired of Hurting Me”. Představovali si, jak by si s nimi rád zahrál na steel kytaru . To jim tedy tutově sedlo !

Další byla vražednická balada dle pravdivého příběhu ze čtyřicátých let,nazvana “Run Rufus Run”. Je  o chudém otci  se sedmi dětmi, který si přivydělává pálením  Moonshine (domácí kořalky) a posílá svého nejstaršího syna Rufuse ji prodávat. Že to špatně dopadlo si můžete domyslet….Poslední před přestávkou byl hit Rickyho Scruggse z jeho country období, tentokrát v bluegrassové podobě “One Way Rider”.

Druhý set začala Dale Ann písničkou Chrise Stuarta “Julia Belle”. Celý sál k tomu tleskal do rytmu.  Pak v podání Steva zaznela “Doing My Time” od Johnyho Cashe.Následoval nábožný duet  “I Pressed Through the Crowd”. Bylo by slyšet i jehlu spadnout a jistě nejenom mně naskočila husí kůže…Na Stanley Brothers si vzpomněli písní “Our Last Goodbye Today”.

Zazněla další instrumentálka, kde dominoval Bajo s mandolinou a večer se pomalu blížil ke konci. Nezapomněli připomenout také Osborne Brothers  písničkou “Big Spike Hammer”. Steve  prozradil, že jeho nejmilejší zpěvák byl George Jones, který se loni odebral do nebeské kapely. Zazpíval  jeho srdceryvnou “The Grand Tour”. Zase ta husí kůže…. A neutuchající potlesk…

Poslední měla sice být “I am not the Girl I Used to Be”. To si pochopitelně obecenstvo nemohlo nechat líbit a vytleskalo si přídavek “There’ll be Shouting on the Hills Of Glory”. Byl to zase jeden z večerů, na které se nezapomíná.

 

 

Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522186

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz