Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Blanka Táborská a Ivo Viktorin

Olomoucké studio Českého rozhlasu oslavilo sté vysílání živých folkových  koncertů odpovídajícím způsobem – koncertem zlínského AG Fleku, který  tady,  v Olomouci,  začal stoupat na žebříčku úspěšnosti a popularity mezi folkovými fanoušky, když v hale Dukly na Šibeníku získal na Portě ’78 autorskou portu za písničku Meditace. Dobří holubi se vracejí...

V únoru 2003 se začal ze studia ČRo v Olomouci vysílat pořad „Živě...“, který pak každou druhou středu v měsíci, vyjma letních prázdnin, přitahoval do studia a k radiopřijímačům posluchače a fanoušky folkové hudby všech jejích žánrů. Nejdříve kapely a písničkáře z regionálních zdrojů, postupem času pak hodně dobré a zajímavé muzikanty, kteří se prosadili na festivalech, Zahradě, Portě, Banjo Jamboree, prostě všude tam, kde se něco v žánru děje. Živě vysílané koncerty byly od začátku koncipované jako moderovaný klubový pořad – tedy s návštěvou diváků a jejich podporou účinkujícím za mikrofony ve studiu. Každý desátý koncert byl ozvláštněn hvězdným hostem, posluchačům a divákům se tak představili např. Cop, Nezmaři, Pavlína Jíšová, Pavel Bobek, Hop trop, Miki Ryvola, Kamelot nebo Samson. Díky všem kapelám a písničkářům vznikl také ojedinělý hudební archiv, ze kterého pak vznikají další folkové pořady olomouckého studia Českého rozhlasu.

 

Ivo Viktorin, muzikant, aranžér, skladatel. V jeho zlínském Studiu V natáčel kdekdo, včetně americké bluegrassové superhvězdy Petera Rowana.

Do konce roku 2011 jste si mohli pořad „Živě...“ naladit jen v dosahu vysílání ČRo Olomouc nebo na internetu, od ledna 2012 se pořad vysílá jako jeden z Koncertů Studia Noc celoplošně na všech regionálních stanicích. Přitažlivost koncertů obohatil souběžný živý přenos na YouTube a třeba koncert skupiny Marien má na svém kontě už víc než deset tisíc shlédnutí! Díky přenosům po internetu se tak ozvali i fanoušci kapel, zejména těch bluegrassových, z druhé strany zeměkoule - Austrálie, Nového Zélandu nebo západu Spojených států a Kanady.

Přitažlivost pořadu „Živě...“ pro účinkující folkové, trampské či country a bluegrassové kapely, písničkáře a dua není jen v možnosti prezentace početným rozhlasovým posluchačům,  záznam jejich vystoupení na CD, ale zejména atmosféra klubového prostředí, vstřícnost techniků a dalších zaměstnanců studia, pravidelná divácká návštěva a jejich podpora potleskem a voláním „umí“. Budeme rádi, pokud tomu bude i v budoucnu.

 

Legendární sestava AG Fleku – zleva Karel Markytán, Blanka Táborská, Josef Šobáň, Ivo Viktorin. Baskytarista Pepa Šobáň hrál dlouho i s Vlastou Redlem a jednou mi řekl – „měl jsem fakt štěstí. Hrál jsem s Viktorinem i s Redlem. Co víc si mám přát?“ Čeští čtenáři to díky moravské odlehlosti moc nebudou znát, ale na Moravě se ví, že Ivo Viktorin a Vlasta Redl jsou hudební géniové.

Stý koncert Živě odehrál  AG Flek nejdříve pro diváky ve studiu, aby se pak od 20 hodin přenesl po rozhlasových vlnách nebo po internetu  i k těm posluchačům, kteří do studia nemohli přijít, nebo se do něj kvůli vyprodaným vstupenkám nedostali. AG Flek, který vznikl v roce 1977, se nesmazatelně zapsal do české folkové historie a o jeho kvalitách svědčí řada výtečných alb, zpěvačku Blanku Táborskou  najdeme na několika CD Luboše Maliny a dalších, Pepa Šobáň hrál dlouho s Vlastou Redlem a u Ivo Viktorina ve studiu „V“ vzniklo na 200 nejen folkových alb našich kapel a písničkářů. Dnes s kapelou působí i David Velčovský (bicí) a Michael Vašíček (kytary). 

 

Akustický Karel Markytán a elektrický rockový folkař Michal Vašíček, rovněž dlouholetý spoluhráč nepokojného Vlasty Redla. Ostatně Redl také působil v AG Fleku, a jeho vliv byl tak výrazný, že přiměl k odchodu otce zakladatele. Zato pod touto hlavičkou hrály jeden čas i ostravské Buty.

Skvělý výkon hostujícího AG Fleku, výtečný zvuk techniků ve studiu a především nádherná divácká atmosféra v zaplněném studiu – to jsou atributy, které zaručují pořadu perspektivu i v budoucnu.

 

Foto Jarka Nosková, popisky pod foto (fsk)

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9523446

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz