Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

 

Verunka a Luboš Stráníkovi

Čtvrté základní kolo Notování v Music City bylo ve znamení několika otazníků: zda vítr, který se zvedal už i v Praze, ale řádil hlavně na severozápadě Evropy, nedorazí snad až do Prahy, zda přijede hrát jako host Luboš Stráník, kterému jen den před vystoupením v motolské nemocnici řezali koleno a hlavně – jak dopadne souboj šesti soutěžících, protože minimálně polovička byla v šanci vyhrát.

Začal Rubinet z Prahy písní V špatném období, ale naštěstí to neplatilo o dalším průběhu večera. Jen nová zpěvačka Petra trochu moc vyčnívala (původní Petra se odstěhovala nejdřív do New Yorku, pak do Londýna) a Chicagské blues se blues jen jmenovalo.

Písničkář Karel Malcovský z Jirkova u Chomutova měl docela sympatické texty, které skládá už patnáct let. Říká o nich, že nejsou k tanci nýbrž k poslechu, ale přednáší je tak nesměle a s koncem do vytracena, že ani početné publikum v Music City kolikrát nevědělo, zda je písničce opravdu konec.

Ovšem po dvou řekněme rozjezdových kapelách nastala řežba o umístění, protože další čtyři kapely by ozdobily jakýkoliv hudební program, neřku-li soutěž. Mezi dvěma kytaristy Želkovického zbytku seděla jedna z Berušek  Anička Drábková a zpívala stejně o život anglicky, jako její spoluhráči hráli. Jmenují se Želkovický zbytek, přestože v brdských Želkovicích nikdo z nich nebydlí, ale to není vůbec důležité. Spíš stojí za zaznamenání, že Zbytek začal hrát původně po hospodách, ale brzy mu to nestačilo a vypracoval se do  pořádného náboje energie, chuti a zpřízněnosti.Anička navíc v letošním 11. ročníku láme rekordy, protože soutěží ve třech různých formacích a při finále bude jako host hrát i s Beruškami, které už Notování vyhrály. Se sestrami Vítovými hraje v Beruškách na basu a tady to ve čtvrté písničce předvedla taky, když na začátku a na konci si střihla basový akord na nástroj společně s basistou Petrem, takže na jedné baskytaře byly čtyři ruce!

Sestry Vytiskovy  z  pražského Quaoaru jsou taky rekordmanky, protože jako jediná kapela v historii absolvovaly všech jedenáct ročníků! Zdatné kytaristky  připomněly mj. i  slavnou písničku Erica Claptona, kterou věnoval svému mrtvému synovi a jen potvrdily známé české úsloví, že jsou jako víno – čím starší, tím lepší.

Plzeňská Alternativa důstojně reprezentovala západočeskou metropoli, kde je dobrých kapel – i přes současný rozmach domácích pivovárků – rozhodně víc, než pivovarů. A pražský Flender a spol. zakončil výtečným výkonem tuhle řežbu, kde nakonec o pořadí na pomyslných stupních vítězů rozhodovaly jeden nebo dva hlasy. První Flender, druhý Želkovický zbytek, třetí Alternativa.

 

Flender a spol. - vítěz čtvrtého základního kola Notování

A hosté tak stáli za to, že museli několikrát přidávat a jen pohled na hodinky  vrátil závěrečné slovo Belmondovi s Bublinou. Luboš Stráník totiž den po operaci přikulhal, ale hrál jako by operace nebylo a Verunku Stráníkovou tentokrát posílila Terezka Drexlerová z kálecké kozí farmy. Ovšem – jak Luboš neopomněl připomenout – v době, kdy se on i další učili na kytaru první akordy už byla Terezka populární zpěvačkou chomutovského big bandu! A tak  za bouřlivých ovací sálu zazněla nejen Černá Jessie, ale i pár vánočních písní a na rozloučenou zazpívali Luboš s Verunkou Portou proslavené Sejfy Vaška Nedomy Čekala.

Ještě nás čekají dvě základní kola, po nichž Rada Notování a do procent proměněná přízeň posluchačů jednotlivých kol určí, kdo bude bojovat v semifinále.

Foto Jiří Pichl a Jana Morávková

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565386

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz