Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Po boku Michala Prokopa na tradičním Vánočním koncertě vystoupí Jana Kirschner, Wabi Daněk a Lubomír Brabec. Populární talk show Michala Prokopa Krásný ztráty se s diváky rozloučí na konci roku, kdy Česká televize odvysílá poslední pětistý díl s tisícím hostem. Finále Krásných ztrát, které proběhne v rámci tradičního Vánočního koncertu Michala Prokopa 19. prosince v Divadle Archa, nabídne hudební hosty, kteří se zastavili v legendárním baru pod neony.

Diváci se tak mohou těšit na vystoupení populární slovenské zpěvačky Jany Kirschner, country legendu Wabi Daňka a kytarového virtuóze Lubomíra Brabce. Koncert natočí a jeho záznam odvysílá Česká televize na novém kanále ČT Art.  

Pořad Krásný ztráty přinášel po dobu 14 let poutavé rozhovory se zajímavými osobnostmi české a slovenské společnosti. Tři z nich, Jana Kirschner, Wabi Daněk a Lubomír Brabec, pozval Michal Prokop na koncert Finále Krásných ztrát v Divadle Archa. I když na první pohled nesourodá trojice, spojuje je kromě návštěvy baru Michala Prokopa jejich životní náplň – hudba.

Hosté Krásných ztrát jsou ikonami svých oborů a energií tohoto národa. V baru Krásný ztráty měli často příležitost se potkat dlouholetí přátelé: například dramatik a prezident Václav Havel s americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou, naopak první setkání v životě tam absolvovali třeba ministr kultury Pavel Dostál s legendou českého undergroundu Mejlou Hlavsou. Ale takových bylo mnohem více. Dokumentaristka Helena Třeštíková tam nabídla natáčení svého dokumentu Pavlu Tigridovi, slovenský herec Julius Satinský zas vysvětloval Petře Buzkové, že lidi, kteří mají talent, nemají důvod vstupovat do politiky. Došlo i na rodinná setkání, která patřila téměř vždy k nejzdařilejším: Herec a kaskadér Zdeněk Srstka zaujal svého syna, tehdy generálního ředitele Národního divadla Jiřího Srstku, univerzální odpovědí „o tom jsem, člověče, nikdy nepřemýšlel“, zatímco herečka Ivanka Devátá si pochvalovala, že tolik jako v baru Krásný ztráty se o svém synovi – zpěvákovi Marku Hlavicovi, nedozvěděla za poslední desítky let.

Od prvního dílu do současnosti vydrželi vedle scenáristy a moderátora Michala Prokopa v tvůrčím týmu ještě spoluautor, scenárista a režisér Jan Lacina, hlavní kameraman Martin Čech a střihač Michal Hýka. Velkou zásluhu na výsledné podobě talk show má také původní režisérka Tereza Kopáčová, která dnes pod příjmením Vrabelová šéfuje pro Českou televizi úspěšný hraný projekt Nevinné lži. Pořad začínal na základě nabídky tehdejšího generálního ředitele Jakuba Puchalského v tvůrčí skupině Antonína Trše, který během let střídal funkce, ale záštitu nad výsledkem si prakticky po celou dobu podržel. Během čtrnácti let své existence zažily Krásný ztráty v České televizi výměny generálních ředitelů a ještě víc těch programových, stěhovaly se ve vysílání přes všechny všední dny a momentálně zakotvily v sobotním podvečeru na ČT 2, jehož jsou stálicí od svého druhého roku vysílání, neboť první sezónu prožily ve střídavém rytmu s Ebenovým pořadem Na plovárně na kanálu ČT1. Setkání dvou světů v baru u Michala Prokopa se během let vyprofilovalo v jednu z nejzavedenějších značek, kterými Česká televize aktuálně disponuje.

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522588

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz