Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Miki Ryvola

Listopadový Potlach v Malostranské besedě začal vzpomínkou Tonyho Linharta, jak uváděl v minulém století první Potlachy s Wabim Ryvolou a střídavě hráli Hoboes a Pacifik. A po téhle vzpomínce to začalo jako tenkrát: Pacifik začal třemi písničkami, ze kterých (kromě dalších, samozřejmě) udělal čas hity: Dobrý den, Stovky vlaků a Stopy sešlapanejch bot. Z Hoboes zbyl vlastně jen Miki Ryvola, který přišel za obrovského nadšení narvané Besedy a hrál věci, které ten uběhlý čas popřely.

Napíšu seznam, jak zněly za sebou a jen dodám, že uctivé ticho, střídané hlasitým „Umí!“ a potleskem,  se pomalu měnilo ve společný zpěv a rozsvícené oči, jak to ostatně na potlachu má být. Pokud máte doma kytaru nebo nějaký jiný hudební nástroj, můžete si to dát taky a doufám, že mi dáte za pravdu: Panebože vod tý lásky zachraň nás – Jarní kurýr – Smutná bedla jedlá – Půlnoční kvítí – Drátěný ohrady – Osado, osado – Země tří sluncí – Září – Nedohraná – Mosty – Poslední míle – Poslední píseň.

 

Honza Frühwirt - Andělín a Helena Maršálková

Byla to nádhera. Miki posléze přistoupil na to, že už tenhle Potlach je vlastně vzpomínkový večer a Pacifik po přestávce to jen potvrdil. Začal sice Touhou žít, ale pak Helena Maršálková dojala publikum písničkou Tommy Wabiho Daňka a po Poraněném kolenu vytáhla čtyřicetiletá (a kousek) kapela Boží chrám, Marcela Voborská tak zazpívala o králi Janovi, že musela přidat o básníkovi z pátého patra a Helena nejenže musela zazpívat Karlínské nábřeží, ale společně s Tonym zvládli i Morytát o řezníkovi Peroutkovi. Kdysi dávno přestali na Potlaších tuhle píseň hrát, protože diváci, házející na podium mince, se začali trefovat do muzikantů – ale i tentokrát nějaká mince přilétla…

 

Tony Linhart

Prosincový termín Potlachu vychází na Boží hod, tak to bude sváteční večer, poslední lednovou středu budou hosty Potlachu Štěpán Rak a jeho syn Matěj. Malostranská beseda je opravdu mekkou téhle muziky.                      

Foto Jiří Pichl a archiv

Foto týdne

Jste náš host číslo

9574603

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz