Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Na zcela mimořádný koncert své hudební kariéry, který se loni v létě odehrál v Třeboni, zavzpomíná rocková skupina Katapult v sobotu 30. listopadu v třeboňském divadle. Bude to navíc její historicky první vystoupení v tomto sále, na který má neblahé vzpomínky z doby před třiceti lety.

Obojí dává tušit, že Katapult naplní heslo „Všechno zlé je k něčemu dobré“ a nachystá pro Třeboň extra rockerský večer. V celém letošním turné půjde o jediný koncert spojený s křtem nového alba. Katapult si na křty nepotrpí, avšak v Třeboni tuto svoji zásadu poruší a nikoli při koncertě, ale při afterparty pokřtí své nové 2DVD nazvané Katapult tisíce a jedné noci. „Nejsem přítelem křtů, ale tady uděláme výjimku, protože to je velmi symbolické,“ vysvětlil frontman Oldřich Říha.

Ze své paměti totiž nikdy nevymaže koncert, který skupina zažila loni v červenci v zámeckém parku v Třeboni. Liják byl tehdy tak silný, že v kraji přinesl povodně a evakuaci. Katapult však živlům odolal. K překvapení všech zúčastněných celý koncert za neuvěřitelné podpory více než 600 zmáčených diváků nejen odehrál, ale povedlo se ho i natočit. Tento zážitek rockeři nazvali „Pohádkovou apokalypsou“ a jeho atmosféra je tak silná, že tvoří podstatnou část nového 2DVD.

V poslední listopadový den přiveze Katapult toto album do divadla v Třeboni. Protože se tím vrátí takřka na místo činu, po koncertě při setkání s fanoušky 2DVD pokřtí – jen a pouze v tomto městě. Předtím diváky čeká od 19 hodin dvouapůlhodinový koncertní program nazvaný „Katapult Tour 2013 50 let hraju rock“. Kapela si zakládá na tom, že umí hrát ve všech prostředích, aby si její fanoušci mohli vybrat to, které jim nejvíc vyhovuje. „V divadlech hrajeme moc rádi, fascinují nás tam mimo jiné i dlouhé aplausy mezi písněmi … A do Třeboně se moc těšíme na vnímavé publikum!“ zve Říha.

Tuší, že tak jako loni dorazí spousta fanoušků. Kapela je tehdy kvůli natáčení DVD svolala do Třeboně z celé republiky, aby udělali pod širým nebem správnou rockerskou náladu. Rockerské to tedy v hustém lijáku opravdu bylo. „Koncert měl skutečně ty nejhorší podmínky, jaké si dovedete představit. Horší počasí nás nikdy v životě nepotkalo a já jsem hluboce přesvědčený, že už ani potkat nemůže,“ míní Říha.

 

Oldřich Říha

S třeboňským divadlem má navíc jednu kuriózní příhodu z dávných dob. Katapult tam měl naplánovaný koncert, ale když muzikanti do divadla vstoupili, zjistili, že pódium je menší, než potřebují. Protože tím pořadatel nedodržel smlouvu, měl smůlu a kapela zase hned odjela, aniž by zahrála jeden tón. „Vzhledem k velikosti tehdejší aparatury bychom jeviště úplně zastavěli a nikdo by nás neviděl,“ vysvětlil Říha. Naštěstí dnešní moderní výkonná aparatura je mnohem menší a lze ji nainstalovat tak, že ji diváci skoro neuvidí. Tím víc se Říha právě na jeviště třeboňského divadla těší.

Po loňském mokré apokalypse je to pro Katapult nyní návrat na druhou. A možná bude série pokračovat: organizátor Pavel Barnáš by totiž rád s rockery zažil v Třeboni všechna roční období. „Koncerty Katapultu provází neuvěřitelná energie, navíc jsou to profesionálové, kteří drží slovo a je s nimi radost spolupracovat. Rád bych proto doplnil cyklus také o zimní a jarní variantu,“ dodává Barnáš.

V minulosti uspořádal už vystoupení Olympiku, čímž v Třeboni nastolil tradici rockových legend, jejichž písně časem zlidověly. „Užíváme si všechny typy koncertů, naše kapela patří do všech prostor – právě to je ta lidová zábava, na kterou jsem hrdý. Katapult hraje elementární rokenrol, tedy obyčejné písničky hrané obyčejným lidem,“ shrnul Oldřich Říha – autor hitů jako například Půlnoční závodní dráha, Blues, Já nesnídám sám, Hlupák váhá, Vojín XY nebo Až. Třeboň Říha dobře zná, protože pár let žil v Budějovicích a v jižních Čechách se pořád cítí jako doma.

Skupina Katapult vznikla v roce 1975 a po celou svou více než třicetiletou kariéru neopustila jednoduchý rockový styl. Má za sebou víc než 7000 koncertů, získala sedm zlatých desek a jednu platinovou i dva Zlaté slavíky. Po osudových ranách v letech 2007 a 2009, kdy postupně zemřeli tři členové kapely (Tolja Kohout, Jiří "Dědek" Šindelář a Karel "Káša" Jahn), zůstal Oldřich Říha zcela bez spoluhráčů. Za obrovské podpory fanoušků ale muziku nevzdal a postavil kapelu znovu, a to s Andym Budkou a Ondřejem Timplem.

Více na www.okolotrebone.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572267

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz