Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Pavel Žalman Lohonka

Ačkoliv konkrétní datum vzniku českobudějovické folkové skupiny Minnesengři spadá někdy do začátku podzimu, letošní 45. výročí vzniku této legendární hudební formace si její zbylí členové společně s publikem připomenou až 14. listopadu. A to jubilejním vzpomínkovým koncertem ve velkém sále DK Metropol.

Minnesengři se zrodili koncem 60.let minulého století a vydrželi rozdávat překvapení a radost celých dvaadvacet roků. Rozešli se v roce 1990 po řadě různých přeskupování základní čtyřčlenné sestavy. Ovšem jejich písničky znějí jak na rozhlasových vlnách, tak na pódiích nebo u táborových ohňů dodnes. Zasloužili se velkou měrou o zpopularizování lidové písničky, a to zejména jihočeské, hlavně mezi mladými lidmi své doby. Natočili kolem čtyř stovek písniček v českobudějovickém rozhlasovém studiu, objevovali se i na televizní obrazovce a ve filmu, odborníci o nich hovořili jako o nevídaném zjevení na hudební scéně.

 

Minnesengři v roce 1968 - zleva Žalman s Ivanem Zichou, u druhého mikrofonu Eva Zichová a Anděl

Ovšem lidská paměť je vrtkavá a nespolehlivá, a tak se myšlenkou zachovat historii a existenci legendárních Minnesengrů i pro další generace začal již před pár lety zaobírat Pavel Anděl Pokorný, kapelník a jeden ze zakládajících členů kapely. Uvažoval o koncertu, do něhož by zapojil zbytky skupiny, dokonce již začali i zkoušet, a byl odhodlán vydat minnesengrovskou historii v písemné knižní formě. Přes první kroky v těchto snahách však udělala nesmlouvavou čáru před více než dvěma roky jeho tragická smrt.

Vypadalo to, že plánovaný projekt zase zcela zapadne, ale pak vstoupil do hry Andělův blízký přítel a muzikantský kolega Pavel Žalman Lohonka. Ten se rozhodl odložené plány oprášit a dotáhnout do konce, a proto s tímto návrhem oslovil i mne, protože mne si už Anděl vybral pro ony první kroky k sepsání publikace o Minnesengrech a jejich osudech.

Žalman začal znovu aktuálně připravovat vzpomínkový koncert, tentokrát situovaný ke 45. výročí vzniku Minnesengrů. V programu, který mají vyplnit minnesengrovské písničky z jednotlivých etap kapely, se kromě Žalmana a jeho kapelní formace objeví i většina z dosud žijících hudebníků a zpěvaček, kteří skupinou za dvaadvacet let jejího trvání prošli a zanechali v ní svou nezaměnitelnou stopu.

 

Minnesengři 1974 - vpředu vousatý Ivan Zicha, za ním kapelník Pavel Anděl Pokorný, jeho bratr Ivan, Pavel Žalman Lohonka, krásná prodavačka obuvi Lída Pouzarová, Honza Borkovec

 Svým dílem přispěje k tomuto jubileu i Český rozhlas, a to dvojalbem z rozhlasových nahrávek. Album bude pokřtěno v průběhu koncertu, stejně jako dokončená knížečka s jednoznačným názvem To byli Minnesengři, která mapuje existenci skupiny od přelomového roku 1968 až po rok 1990, kdy se kapela definitivně rozešla.

Původně vznikla série článků doprovázená dobovou fotodokumentací, která v loňském roce vycházela v jihočeském Deníku a vzbudila nečekaný zájem u pamětníků i hudbymilovné veřejnosti. Cyklus těchto vzpomínkových ohlédnutí se také stal výchozím materiálem pro souborné vydání v podobě brožury s řadou dokumentárních snímků a rovněž s drobnými textovými dodatky hudebních publicistů a muzikantů, kteří jedinečnou éru Minnesengrů zažili na vlastní kůži. O textovou stránku se postarala autorka tohoto článku díky podkladům získávaným od členů kapely a hlavně od Pavla Žalmana Lohonky, který také tisk publikace financoval. Editorskou práci a grafickou úpravu pak obětavě a zdarma poskytl František Tylšar, člen Jihočeského klubu Obce spisovatelů. 

 

Z letního putování Minnesengrů po kraji 1977

Brožura zaznamenává vznik a nečekaný vzestup kapely, její úspěchy, ale také problémy, se kterými se během let musela skupina potýkat, či nezbytné přesuny v hráčských sestavách. Zmiňuje vztahy s tehdejšími zřizovateli a dozorčími totalitními orgány, zabývá se příčinami odchodů a změn v sestavě  a nevyhýbá se ani době určitých tvůrčích neshod či problémům po odchodu Žalmana. Malým bonusem pro čtenáře jsou pak texty několika autorských písniček, příznačných pro zmiňovaná dílčí minnesengrovská údobí.

 

 

Foto: Lucia Nováková-Lucy a archiv

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565185

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz