Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Festival Mohelnický dostavník asi není třeba představovat, vždyť ve dnech 29.8.-1.9.2013 se konal již 38. ročník. Hlavní organizátor Pavel Aligátor Nenkovský se snaží tuto krásnou starými časy vonící akci udržet přes veškerou nepřízeň osudu, což je v dnešní době, kdy končí festival za festivalem,  opravdu úctyhodné.

Každým rokem je co slavit, ale tentokrát se různých jubilantů sešlo požehnaně.

Vše začalo, jako obvykle, již čtvrtečním koncertem na hradě Bouzov. Stráníci se představili v programu 30+60=10. Za šifrovanou rovnicí se skrývají hned tři výročí. 30 let se znají Veronika a Luboš Stráníkovi, 60 let slaví Míra Ošanec a 10 let již spolu Míra a Stráníci koncertují. Proto si vymysleli tuto šňůru s tajemným názvem a k obohacení zvuku přizvali i kapelu Mrakoplaš.

 

Stráníci v sestavě s Mrakoplašem, na snímku zleva: Martin Kalenda, Míra Ošanec, Petr Maršík, Veronika Stráníková, v zákrytu Pavel Douša, vpravo Luboš Stráník

Po nich nastoupili rovněž jubilující Nezmaři, kteří ovšem odehráli klasický koncert a slavnostní specialitu si nechali až do Mohelnice. Dramaturgie "Mohelničáku" má své neměnné stavební kameny, pravidelní návštěvníci ví, co je čeká. V pátek v 16.00 zahájili festival Smolaři Vlajkou, při které vystoupaly vzhůru vlajky zúčastněných trampských osad. Poté přerovská kapela Špunt zahrála Pozdrav po hvězdách pro všechny, kdo už jsou nahoře. Přitom se nejvíce vzpomnělo na nedávno zesnulého Pepu Streichla.

Následovala soutěž kapel. Z letošních 11 účastníků vyčnívala brněnská kapela D.N.A. Zaujala všechny a odnesla si prvenství v divácké soutěži, hlavní cenu poroty i cenu televize Noe, která festival natáčela.

 


DNA vysbírala letos nejvíce cen, zleva Barbora Lidmilová, Patricie Theimerová, Lenka Ručková, Tereza Šperková, Vít Dvořáček

V posledních dvou letech byla obnovena Duhová scéna na zadní louce, která předtím nějaký čas chyběla. Kdo tedy nestál o soutěž, mohl se dívat na další koncerty vedle. Škoda jen, že se obojí stíhat nedalo a člověk si musel vybrat a něco oželet, ale tak to na festivalech chodí. Některé kapely dostaly možnost představit se na obou scénách, tudíž byla alespoň nějaká šance. To byl i případ dalších jubilantů, brněnské formace F.T.PRIM, která letos slaví krásné čtvrtstoletí hraní. Další klasikou je soutěž amatérských filmů. Letos v ní zvítězil snímek Jindřišky Brožové z Devítky s názvem Zkouška kapely, který představil průběh zkoušky z netradičního pohledu kapelního psa Nea.

 

F.T. Prim slavil na Duhové scéně 25 let. Zleva Jiří Jetelina, Jan Žáček, Pavel Plch, Aleš Bojanovský, Lenka Sýkorová.

Poté už na hlavní scéně následoval obvyklý koncert do spacáku, letos v podání Epy De Mye, která ovšem diváky chvílemi spíš rozproudila než uspávala. Na zadní scéně program také pokračoval do noci a ani poté areál a přilehlý kemp neutichly, jamovalo se na mnoha místech do rána.

 

Epy De Mye hrála do spacáku. Na snímku zleva: Mirek Vlasák, Jan Přeslička, Lucie Cíchová.

Sobota opět nabízela plno muziky na obou scénách. Z dopoledního programu zmíním třeba Pouta, slavící 10 let či Lístek, koncertující i s nejmladším členem - malou Anežkou. Po vyhlášení výsledků vypuklo na scéně velké chystání na největší překvapení i největší formaci letošního ročníku.

S druhou hodinou odpolední nastalo každoročně diváky očekávané slavnostní zahájení. Na koni letos přijela Šárka Benetková z Nezmarů a v následném dostavníku se jako obvykle vezli lonští vítězové soutěže kapel, což byli tentokrát bruntálští Welcome drink.

Moderátor Vašek Souček prohlásil: "Nic trampštějšího jsme nesehnali" – a  na pódiu se objevil symfonický orchestr ZUŠ Uničov, který doprovodil Nezmary u jejich výročního koncertu k 35 letům kapely. Zážitek nad jiné, písně v neobvyklé úpravě a Nezmaři ve večerních róbách v zářícím odpoledním slunci.

 

 Nezmaři a symfonický orchestr ZUŠ Uničov. Zleva Antonín Hlaváč, Šárka Benetková, Pavel Zajíc, a Pavel Jim Drengubák.

Odpolední i večerní program byl nabitý, kromě domácích kapel se představili i polští Zgredybillies (trochu rock´n´nrollu na trampském festivalu) či slovenští Funny Fellows, jako vždy vtipní a strhující. Ti navíc kromě hudební produkce přispěli v nedělním ránu i veselou pohádkou pro děti. Na děti bylo pamatováno i jinak, dětský koutek nabízel hlídání vždy na 2 hodiny a možnost navlékání korálků,  malování na obličej i papír či výrobu různých jiných maličkostí.

 


Zgredybillies si svým divokým vystoupením naklonili značnou část obecenstva a získali 3. místo v diváckém hlasování (těsně před nimi se umístila Bujabéza).

Postaráno bylo samozřejmě o všechny i po jiných stránkách, dostatek stánků s jídlem (zaujaly zejména rybí speciality z Třeboně) i pěknými dárky a oblečením návštěvníky jistě uspokojily.

Z večerního programu vzpomeňme alespoň tři poslední kapely hlavní scény. Zrcadla také patřila k oslavencům, 25 let společného hraní ocenili i organizátoři a kapela obdržela cenu za celoživotní přínos žánru "Mohelnický zelňák".

Marien si na závěr vystoupení přizvali jako "křoví" Žalmana & spol., Žalmani jim stejnou mincí oplatili, takže diváci se opět dočkali netradičních verzí známých písní. Škoda jen, že vinou skluzu na hlavní scéně nebylo možno po skončení stihnout na "Duhovce" taktéž výborné Žambochy. Program vzadu pokračoval výročním koncertem Zrcadel, kdežto vepředu se již chystal, jako vždy, countrybál. Letos k tanci zahráli Šviháci, Grassroad a Monokl.

 


Marien a Žalman & spol. si vzájemně v přídavcích nazpívali vokály. Na snímku zleva Pavel Žalman Lohonka, Víťa Troníček, Míša Hálková, Zuzka Mimrová, Petr Feďa Opočenský a Petr Novotný (který si stihl na Dostavníku brnknout ještě i se skupinami Kofe@Vlna a Žalozpěv).

Aby toho nebylo málo, v kempu již od deváté večerní plál táborový oheň, u kterého se střídali muzikanti do noci. Kdo nechtěl stát u ohně, opět měl možnost si najít ještě několik jiných muzicírujících skupinek. Nuda na Dostavníku vážně nehrozí.

Noční déšť některé zahnal do spacáku dříve než plánovali a taktéž možná jiným vzal chuť vstát. Začátek nedělního programu si nenechali ujít jen ti nejimpregnovanější. Což je škoda, protože scéna Radia Proglas představuje vždy zajímavá uskupení. Lestos po vítězovi Folkového kvítku Michalu Horákovi zahrál Žalozpěv, Bujabéza a Oboroh, jehož frontman Slávek Klecandr obdržel cenu Proglasu Za krásu slova. Finále patřilo nejstarší hrající folkové skupině Spirituál kvintet, která se pohybuje na scéně již 53 let.

 

Žalozpěv zahajoval v deštivém nedělním ránu scénu radia Proglas, během vystoupení kapky ustaly a dalším už i svítilo sluníčko. Na snímku kapelník Jiří Nohel a Markéta Štouračová.

Zakončení ve 12 hodin je také léta dané: Na pódiu se vedle Spirituálů objevili opět Smolaři i Špunt a za společného zpěvu Kidovy No to se ví, zase se sejdem trampské vlajky klesly dolů, zazněly salvy z pušek a hromadné "Ahoj, kamarádi" s příslibem, že se opět sejdem na 39. ročníku. Krásnější konec léta neznám.

 

Foto Lucia Nováková - Lucy

 

A ještě další fotografie, které už se do článku nevešly.

 

Švédova trojka získala u odborné poroty druhé místo. Zleva Jitka Švédová, Bořivoj Švéda, Jana Švédová.

 

Sylva Čekalová z pražského Lístku zvládla koncert i s dcerou Anežkou.

 

Pouta si k oslavě desetiletí přizvala bývalou členku Ajku Troníčkovou - na snímku vlevo. Vprostřed Šárka Fuchsová, vpravo Radek Novák, v zákrytu David Brom.  

 

 Odborná porota rozhodovala ve složení (zleva): Josef Sandy Nosek, Aleš QUACK Kubis, předseda PhDr. Petr Čechák, Jiří moravský Brabec a Milan Tesař. 

 

 

Vítěz internetového hlasování - křenovická Careta. Na snímku zleva Lucie Hédlová, Karel Simandl, Lucie Zourková.

 

Ostravští Tempo di vlak zskali cenu za Souznění hudby s přírodou. Autorem nádherné dřevořezby je Jirka Krbeček z kapely Alibaba. Na fotce zleva: Petr Bruml Donath , Ester Viki Donathová, Silvie Ája Hillová, Jirka Hanusek, Robin Cowboy Hil.

 

  Věneband získal 3. místo u odborné poroty, 2. místo v internetovém hlasování a navíc Cenu Olomouckého kraje. Na fotce zleva: Petr Lenoch, Jana Věnečková, Josef Věneček, Iva Věnečková, Jan Krásný a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Mgr. Radovan Rašťák.

 

Funny Fellows sršeli vtipem i satirou. Na snímku Roman Féder, který odehrál i nedělní pohádku O poštárovi Vincovi, v pozadí Daniel Valášek.

 

Zrcadla z Klenčí pod Čerchovem předvádí opravdu netradiční nástrojové složení, v kapele najdete dudy, housle, dobro, akordeon, banjo i bicí. Na snímku zleva Martina Morysková, kapelník Pavel Morysek, Irena Honzíková.

 

Jednou z novějších tradic Dostavníku je i jmenování Anděla Mohelnického dostavníku. Aligátor rozdává krásná trička vybraným dětem.

 

Táborový oheň v areálu kempu se zpíváním například kapel Marien či Tempo di vlak.

Foto Lucia Nováková - Lucy

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520176

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz