Dnes má svátek Josef Zítra má svátek Světlana

Jedenačtyřicátý ročnik nejstaršího bluegrassového festivalu v Evropě se konal v nádherném areálu koupaliště a letního kina v Čáslavi. Pořádala jej Bluegrassová asociace České republiky, tentokrát pod patronátem amerického velvyslanectví v Praze. První ročníky -  ještě v Kopidlně -  prý začínaly písni Will the Circle Be Unbroken. Letos se festival k této tradici opět vrátil. Tato píseň, se kterou se v současnosti většinou končí,  zazněla tedy na zahájení  v podání první vystupující skupiny, chomutovského Albumu. Podpořili je pořádajíci členové Bluegrass Cwrkotu.

Album předvedl svůj perfektní moderní bluegrass a po nich vtrhla na podium newgrassová smršt Taverna z Prostějova. Handl dostal letos v Holandsku titul Evropská bluegrassová skupina roku a bude nás zastupovat příští rok na festivalu ROMP v Owensboro v  Kentucky. V pozměněném obsazení se ještě vylepšili. K vynikající zpěvačce Lence Krausové se přidal další výborný kytarista a zpěvák Jan Zellen, který žil po čtvrt století v USA. Radim Duda jako vždy exceloval na mandolině. Klasické Fámy Petra Kůse nezklamou nikdy, zrovna tak jako další stálice naší scény, Poutníci. Take Sunny Side trochu pozměnili obsazení, je to asi letošní trend. Slovensko-český East West  kolem Miška Vavra zůstal stejný a předvedli  perfektní muziku. Jimmy Bozeman- americký kytarista  a zpěvák, žijící v Praze, se svými Lazy Pigs zahrál různorodou směsici amerických  písniček. I když během jejich vystoupení začalo pršet, přivedl vodotěsné diváky do varu a před podiem se začalo divoce tančit.  Pochopitelně se pak sejšnovalo snad celou noc..

 

Handl band

Na neděli měli pořadatelé připravený tahák, který si skoro nikdo nemohl nechat ujít, i když se začínalo již o půl jedenácte. Hlediště se naplnilo jako snad nikdy -  v tuto pro muzikanty ještě poměrně nekřestanskou hodinu.

Měli jsme možnost shlédnout jedno z velice vzácných vystoupení Malina Brothers a těšit se jejich nádhernou muzikou déle než hodinu. Bratři Luboš z Druhé  trávy, Pavel ze Žalmanova Spolu, Pepa z Copu a Pavel Peroutka, hrající ve Spirituál kvintetu, sice nebratr, ale dlouholetý kamarád z rodného Náchoda. Zahráli nejenom bluegrass, ale také spoustu písniček jejich kamaráda Skunka. Některé z nich s Druhou trávou natočil Wabi Daněk. My měli ale možnost si vychutnat jedinečný sólový zpěv Luboše Maliny, kterého většinou vídáme pouze jako multiinstrumentalistu. Nechali jsme je odejít z podia snad až po čtvrtém přídavku.

 

Malina Brothers

V poledne se konala valná hromada Bluegrassové asociace v budově koupaliště. Účastníků v tom vedru ale mohlo být víc. Předtím tam probíhal dětský program s pohádkou divadla Dno.

Zábava pro děti byla připravena i odpoledne u bazénu. Pro muzikanty probíhaly od 13 hodin tradiční worskhopy. Kytarový s Ondrou Kozákem, Ralphem Shutem a Vítkem Hanulíkem. Mandolinový se Zdenkem Jahodou, Ralphem Schutem, Vítkem Hanulíkem a Belgičanem Jeffem  Louvatem. Hru na housle zájemcům přiblížili Jirka Králík, Ondra Kozák, Martin  Burza a Lee Bidgood.  Pochopitelně nesměla chybět banjová dílna, tam se předvedli Petr Vošta, Jarda Jahoda, Zdeněk Roh a Steve  Louvat.

Odpolední program zahajoval starý známý dobrý Modrotisk. Twisted Timber – kolem mandolinistky a písničkářky Zuzky Liškové - předvedli svůj vlastní materiál, Abalone krásně zazpívali, mimo jiné i českou lidovku a capella.Tvrdě tradiční Benefit z Brna se může pochlubit vpravdě High Lonesome zpěvákem Markem Podsedníkem. Blue Gate kolem Ilony Leichtové to pěkně roztočili.

 

Dessert

Obecenstvo se uklidnilo při krásně zpívajícím Dessertu. I oni značně změnili obsazení.  Z původní jihomoravské kapely tam zůstaly jen zpěvačky Jitka a Vladka Hrubošovy. Vladka se vdala do Čech, kde bydlí i ostatní. Kapela se teď dělí na mužskou a ženskou sekci, obě vyborné a když zpívaji všichni dohromady, je to síla.

Během jejich vystoupení se pomalu začali scházet přítomní banjisté na tradiční fotku. Napočítala jsem jich asi osmadvacet. Všichni dohromady si pak zahráli Foggy Mountain Breakdown.

 

 

Během celého horkého dne bylo pochopitelně v bazénu i okolo plno. Málokdo si toto příjemné osvěžení nechal ujít. Naštěstí muzika byla slyšet i tam. Letos poprve odpadla Kapela hvězd, neb ctihodné obecenstvo každým rokem házelo do urny čím dál tím míň hlasovacích lístků, tak se letos již ani nerozdávaly.  Osobně si myslím, že je velká škoda neocenit ty nejlepší z nejlepších. Jak je vidět, nejenom časy se mění...

 

Louvat Brothers Trio

Večerní maratón vypukl v pět odpoledne. Kapela St. Johny vyvolala trochu rozpaky, ale dál už byl bluegrassový nářez. Wyrton, BG Cvrkot, Goodwill- loňská kapela roku. Ti rovnou  po festivalu odlétali hrát na ROMP do Owensbora v Kentucky.Hvězdný Blackjack, Vabank Unit v úplně nové sestavě a zahraniční hvězdy Louvat Brothers Trio z Belgie. Steva a Jeffersona jsme měli možnost vidět v Kopidlně už v roce 1999, tehdy s basistou Pavlem Peroutkou. Letos s nimi přijel jejich vlastní basák Michel Vrydag. Hoši předvedli většinou vlastní instrumentální materiál. Nezpívali u toho, tak to prý bylo hlavně pro náročné diváky. Ti si tedy určitě na své přišli. Nádherná muzika.  Snad nejvíc se líbil basák Michel-přímo basový kouzelník.  Ač hráli skoro hodinu, museli párkrát přidávat. Moc se jim tam líbilo a tímto zdraví všechny staré i nové přátele a fanoušky. Co dodat, po nich následovali senzační G-Runs´n Roses a celé zakončil Cop z Plzně, letos oslavující své pětatřicáté narozeniny.

 

Cop

V pátek i v sobotu v noci promítal náš americký kamarád Dr. Lee Bidgood unikátní dokumentární film, určený hlavně pro americké publikum, s názvem  Banjo Romantica – American Bluegrass Music and the Czech Imagination. Lee pobýval několik let v Česku a studoval český bluegrass, dostal na to stipendium a udělal doktorát. Teď vyučuje na East Tennessee State University.

Ve filmu vystupuje spousta českých muzikantů, jako Marko Čermák, Robert Křesťan, Zbyněk Bureš atd.  Měl prodávat DVD, ale nedorazily včas z Ameriky. Viděla jsem jen asi polovinu v pátek a moc mi to íibilo. Výborně udělané a velmi zajímavé. Dozvěděla jsem se ale, že bude mít přednášku a promítání i v Zemské knihovně v Brně. Tak jsem si to tam v klidu užila celé i s přednáškou následující čtvrtek. Kdo by měl zájem, ať se podívá na jejich stránku www.banjoromantica.com , kde se to dá i objednat. Jsou u toho české, případně anglické titulky.  V Brně jsem na promítáni potkala i Irenu Přibylovou – Silence, českou bluegrassovou doktorku. Lee, ač sám mluví obstojně česky  ji tam požádal o českou předmluvu. Povolanější osobu si snad ani vybrat nemohl.

  – to jen tak na okraj......

Festivalem v Čáslavi nás provázeli Pavel Brandejs a Sandy Nosek, který si sebou přivezl tým z Českého rozhlasu Olomouc, celý festival  nahrál a teď od půli července vysílá.

 

Konferenciér Sandy Nosek

Banjo Jamboree 2013 na Českém rozhlase Olomouc

Záznam části vystoupení všech zúčastněných kapel můžete poslouchat v uvedené dny a časy v pořadu Na cestě – v neděli od 15 hodin v premiéře na Čro Olomouc (v dosahu FM106,8), v repríze následující pátek od 20 hodin ze záznamu v rámci Studia Noc celoplošně na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu. Pokud nestihnete ani premiéru nebo reprízu, najdete hodinový záznam každého pořadu v archivu ČRo Olomouc.
neděle 14.07., pátek 19.07. - ALBUM, TAVERNA, HANDL
neděle 28.07., pátek 02.08. – FÁMY, POUTNÍCI, SUNNY SIDE
neděle 11.08., pátek 16.08. – EAST-WEST, JIMMY BOZEMAN, MALINA BROTHERS
neděle 25.08., pátek 30.08. – MODROTISK, TWISTED TIMBER, ABALONE
neděle 08.09., pátek 13.09. – BENEFIT, BLUE GATE, DESSERT
neděle 22.09., pátek 27.09. – ST. JOHNNY, WYRTON, BG CWRKOT
neděle 13.10., pátek 18.10. – GOODWILL, BLACK JACK, VABANK UNIT
neděle 28.10., pátek 01.11. – LOUVAT BROTHERS, G-RUNS 'N ROSES, COP

 

Festival plný pohody

Festival  byl plný superlativů. Lepší počasí snad v Čáslavi ani nepamatují. Nádherná muzika, dobré pivo i jídlo, voda v bazénu osvěžující, všichni se na sebe usmívali, žádné výtržnosti se nekonaly, v neděli byl areál vzorně uklízen,  nikdo by netušil, že zde přes víkend pobývalo víc než 500 lidí.

Díky patří Bluegrassové asociaci, pořadatelům a jejich pomocníkům, všem sponzorům, Lojzovi Vašků za výborný zvuk a divákům za vytvoření jedinečné atmosféry. Myslím, že všichni byli nadmíru spokojení a snad příští rok přijede  ještě víc lidí… Kdo tam nebyl a teď je mu to líto, ať si to celé poslechne aspoň v rádiu.

 

Goodwill

Foto Lilly Pavlak

                                                                                                                       

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9498544

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz