Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav


V zaslíbeném místě muziky – Malostranské besedě – odehrála Devítka další ze svých pravidelných koncertů, ale jinak to s tou pravidelností bylo úplně jinak.
Kalendář ukazoval 6. březen, což znamenalo, že zvukař Míra Hron slavil svátek, v publiku seděl frontman skupina Passage Jarda Kuchař, který slavil narozeniny, ale hlavně bylo součástí koncertu pokřtění druhé knihy Michala Juppa Konečného „ Kde přistávají uši“.

Sličná modrá obálka knížky začíná autorovým jménem, včetně přezdívky, takže to logicky evokuje jména podobných myslitelů či spisovatelů, jako třeba Karel Jaromír Erben či Jan Amos Komenský ( další jména si dopište dle vlastní sečtělosti, ať někoho neurazím). Autor vysvětlil, proč křtí výsledek svých letitých poznámek v počítači právě na koncertě Devítky: viděli se prvně přesně před čtyřmi dny a 18 lety. A křtilo se jablkovicí z Brožovic zahrádky ( odborníci říkají calvadosem, ale to je na delší povídání). Spíš dám ve známost, že Brožovic jablka mají takovou sílu, že praskla i lahev, kterou dopravovali vypérovaným automobilem ze svého venkovského domečku až na Malostranské náměstí ( kde ovšem stejně není kde zaparkovat) a část moku se přestěhovala do Jindřiščiny boty. Útlý svazek však i bez jablkovice stojí za přečtení a budete se přitom bavit, ať knížku otevřete na kterékoliv straně. To je právě výhoda, když autor je inženýr, protože myslí i na praktické detaily.

Vlastní koncert měl pravidelnou kvalitu,o čemž svědčila i narvaná Beseda. Zazněly devítkovské hity i písně zcela nové a novější a velký úspěch měly dva songy z původně vánočního cédéčka, zejména song o Litvínovu v zimě 1975 dozníval tak dlouhým potleskem, až se bílý vlčák Neo přišel podívat na podium, co se to děje.

A pořád ještě nebyl překvapení konec. V závěru koncertu nejenže Brožovi vzpomněli na to, jak se brali na folkové Zahradě a že mají vlastně jubileum, ale prozradili, že takový smutný den ( cituji přesně Honzu Brože) čeká i baskytaristu Honzu, řečeného Klubajs, a na podium si s nimi přišla zazpívat jeho nastávající - zpěvačka Passage Madlenka Šiffelová. A protože Honza Brož navykl pravidelnější návštěvníky na to, že dává k lepšímu zcela novou písničku, neošidil je ani tentokrát, byť nešlo o novinku: Honza nejdřív pochválil textaře Vláďu Poštulku za krásná slova písně o Vincentu van Goghovi, ale poznamenal, že originál je trochu o něčem jiném, a tak že si napsal vlastní text, aby tenhle nádherný song mohl hrát a zpívat.

Byl to krásný večer.



Foto týdne

Jste náš host číslo

9564106

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz