Dnes má svátek Státní svátek Zítra má svátek Zikmund


Na pondělí 29. října připravili Rosťa Čapek s Ivou Loukovou hudební lahůdku – dvojkoncert superbandu Blue Highway v pražském hotelu Pyramida. Kapela si v sobotu předtím zahrála ve vyprodaném Městském divadle severoněmeckého Oldenburgu, pražské koncerty byly jediné ve střední Evropě.

Pochopitelně jsem kvůli nim i přes hororové počasí odjížděla v sobotu večer autobusem ze Švýcarska. Kapela přijela do Prahy vlakem v neděli, byl to pro ně nevšední zážitek. Po jedné z takových cest vznikla písnička, která se v roce 2008 stala IBMA písní roku: „Through the Window of a Train“. Vlaku si tady užili ažaž, protože další den odjížděli do Berlína na letiště. Naštěstí neletěli přímo do té hrůzy po hurikánu Sandy na východním pobřeží a dostali se v pořádku domů.

Blue Highway je tak trochu moje srdeční záležitost. Poprvé jsem je viděla na předváděčce IBMA v Owensboro, Kentucky a řekla si: „ Tihle hoši mají na to udělat díru do světa a musím je dostat do Evropy.“ Za rok hráli v Owensboro znovu a to již získali titul IBMA „Objev roku 1996“. V roce 1997 jsem je chtěla na Dobrofest do Trnavy, ale kapele se to moc nezdálo, tak tam vyslali na výzvědy pouze Roba Ickese. Zahrál si tam v triu s Joe Cravenem a Derekem Jonesem a měli obrovský úspěch. Tak se tam v roce 1998 vydala kapela již kompletní a bylo to opět super. Aby se trochu zmenšily náklady, naplánovala jsem jim ještě jeden koncert v Rakousku. Na skoro hodinovou epizodu s rakouskými celníky na slovensko-rakouských hranicích nikdo z nás určitě nezapomene. Vyprodaný koncert v Linci byl vynikající. Hoši odlétali další den z Prahy s tím, že by si jednou moc rádi zahráli i tam. A ten sen se jim teď splnil.

Rosťa naplánoval večerní koncert a jaké bylo jeho překvapení, že byl vyprodaný během dvou dní. Přidal tedy ještě odpolední a lístky zmizely také tak rychle jako čerstvé rohlíky. Kdo tam nebyl, má čeho litovat, neboť oba koncerty byly bombastické a fanoušci z celé Evropy na ně budou ještě dlouho vzpomínat. Byli tam Italové, Holanďani, Rakušáci, Němci, Poláci, Slováci a kdoví kdo ještě. Kamarády Slováky moc mrzelo, že se neuskutečnil i plánovaný koncert v Bratislavě.

Kapelu vám aspoň trochu představím, protože psát o nich by asi bylo na celou knihu.


Wayne Taylor a Tim Stafford


Shawn Lane a Wayne Taylor

Vedoucím skupiny je kytarista Tim Stafford z Kingsportu v Tennessee, mj. jeden ze zakládajících členů skupiny Alison Krause and Union Station. Jezdil s nimi intenzivně dva roky, a pak odešel, protože měl music businessu plné zuby. Také se chtěl víc věnovat rodině a malému synkovi. Časem s kamarády založili Blue Highway. Tim je všestranně nadaný a jedním z jeho posledních počinů je kniha Biografie Tonyho Rice, kterou dal dohromady s Carolinou Wrightovou, která žije na Havaji. Basista, výborný zpěvák a výjimečně nadaný písničkář Wayne Taylor z Jihohozápadní Virginie jezdil dvacet let s náklaďákem a hrával s různými kapelami na víkendových tancovačkách. S kapelou Blue Highway se mu splnil životní sen. Shawn Lane také vyrůstal v Jihozápadní Virginii - jako ostatně i jiné veličiny, například Stanley Brothers či Jim a Jesse. Zpívá jak anděl a hraje skvěle na mandolinu i housle. V minulosti spolupracoval mj. s Ricky Skaggsem či Doyle Lawsonem. Banjista Jason Burleson pochází z muzikální rodiny ze Severní Karoliny a hraje na všechno, co má struny.S Timem Staffordem ho dala dohromady záliba v hudbě Django Rheinhardta. Jako jediný z rodinných důvodů kapelu na čas opustil a v Trnavě ho tehdy zastupoval Tom Adams. Ale dobří holubi se vracejí a kapela dodnes hraje ve stejné sestavě jako před 16 lety, kdy vznikla. Rob Ickes , čtrnáctinásobný dobrista roku IBMA, pochází z „ typicky bluegrassového státu“ – Kalifornie. Jeho rodiče hrávali v old tim fidle bandu a již jako dítě s nimi hrávával pravidelně na víkendových sejšnech.K houslím ale žádný vřelý vztah neměl. Jeho maminka ho sebou brávala na bluegrassové festival, tam ve třinácti poprvé slyšel hrát Mika Auldridge a zamiloval se do dobra.V roce 1982 se přestěhoval do Nashvillu a začal se živit jako studiový muzikant. Já jsem se s ním seznámila před dvaceti lety, když byl na šňůře s kapelou Laurie Lewis. Zahráli si tehdy i v Praze. Rob drží rekord jako nejčastěji vyznamenaný muzikant v historii IBMA a nahrávky, na kterých účinkuje, se nedají snad ani spočítat.Jenom s Blue Highway je jich deset.


Jason Burleson


Rob Ickes



Na dvojcédéčku z 15.narozenin kapely – 15th Anniversary Collection – trůní i jedna z mých četných fotek z jejich narozeninového alba.Pár jich tam je i z Trnavy. Můžete se na ně kouknout na http://bluehighwayband.com/Pages/15thAnnPhotoAlbum.html. Měla jsem to štěstí a vyhrála tehdy soutěž o nejlepší fotku s jednou z country festivalu Albisguetli v Curychu…

Oba pražské koncerty kapela zahájila tradičně písní Wayna Taylora „Lomesone Pine“ z prvního cédéčka s názvem It´s a Long, Long Road, které v roce 1995 odstartovalo hvězdnou kapelní kariéru.Pak následovala spousta dalších písní, jedna hezčí než druhá, většinou z jejich vlastní tvorby.Wayne zazpíval i píseň, která měla velký úspěch v Německu – „Fräulain“. Je to prý jediná s německým názvem, kterou umí a hrávali ji v začátcích kapely. Marně však hledali nějakou píseň s aspoň jedním českým slovem, ale napadlo je jen Ship Ahoj !, kterou bohužel zazpívat neumějí… Jednu chvíli kapela opustila jeviště, zůstal tam jen Rob Ickes a sólově zahájil skladbu „The Old Rugged Cross“ z jejich gospelového alba Wondrous Love. Po chvíli se k němu připojil zbytek kapely, potlesk nebral konce. Poslední píseň před přestávkou byl vynikající gospel „Wondrous Love“. Začala hrát mandolina, pak zpěv Wayna Taylora a každou slokou se k němu přidávali teď již pouze a capella další zpěváci. Nádhera, která se musí slyšet, třeba u nich na domovské stanici. Jistě jsem nebyla jediná, komu naskočila husí kůže.Není divu, že letos opět dostali titul IBMA jako vokální skupina roku.


Autogramiáda


Na autogramiádě

O přestávce členové kapely podepisovali cédéčka, ale bylo tam tak narváno, že se k nim nešlo dostat. Druhá část koncertu začala již zmiňovanou „Through the Window of a Train“, nádherný byl gospel „Some Day“ z jejich desky Midnight Storm. Publikum rozesmály variace Tima Stafforda na téma písně „Oh Death“, kterou zpíval Ralph Stanley ve filmu Bratříčku, kde jsi…Tim je vůbec rozený komik. I jeho píseň, kterou napsal společně s Jonem Weisbergerem „If You ´ve got Something to Say“ vykouzlila na tvářích diváků nejeden úsměv. Postupně hudebně představovali členy kapely. Shawn Lane mimo jiné zazpíval svou titulní píseň z jejich posledního cédéčka Sounds of Home, která byla více než tři měsíce na vrcholu bluegrassové hitparády. Krásná byla“ Blue Bird Days“ a to ještě nevěděli, jak aktuální bude Shawnova píseň „ Storm“ ( Bouře). No, vše se nedá vypsat. Jedna z posledních byla superdlouhá novoakustická smršť, která vyvrcholila zpěvem Wayna Taylora. Nepamatuji si název, ale zpívalo se tam „…many miles from home“. Nejen přítomné muzikanty – a těch tam bylo požehnaně – zdvihla ze sedadel. Následoval potlesk ve stoje, standing ovations. Kapela pochopitelně musela přidávat, a to písní Billa Monroa „Wicked Path od Sin“, poslední přídavek byla zase tradice „ Little Maggie“. Kapela by se sem do Čech moc ráda vrátila.

Díky patří Rosťovi a Ivaně za uspořádání koncertu a Jirkovi Maškovi za výborný zvuk. Pochopitelně všem muzikantům i divákům za vytvoření jedinečné atmosféry. Ještě dlouho mi jejich nádherná muzika zněla v uších.

Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9594844

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz