Dnes má svátek Zikmund Zítra má svátek Alexej


V létě vyšla nová, jubilejní dvacátá deska Roberta Craye Nothin But Love. Na této desce poprvé spolupracoval se známým producentem Kevinem Shirley, který produkoval také desky Aerosmith, Joe Bonamassy nebo The Black Crowes. Na novém albu najdete deset skladeb, na kterých se podíleli všichni členové Robert Cray Band.

Velké jméno na americké hudební scéně, kytarista a zpěvák Robert Cray, držitel pěti Grammy a patnáckrát nominovaný na tuto cenu, představil materiál z nové desky Nothin But Love na prvním samostatném pražském koncertě, v Lucerna Music baru. Robert Cray o této desce prohlásil, že je nejlepší ze všeho, co kdy natočil.
 


Robert Cray oslaví příští rok šedesáté narozeniny. Bývá označován za jednu z předních legend americké hudební scény. Rodák z města Columbus začal vážněji s hudbou během studií architektury po zhlédnutí koncertů slavných kytaristů Alberta Collinse, Freddieho Kinga a Muddyho Waterse. Debutoval v roce 1980 albem Who's Been Talkin'?, které ho katapultovalo mezi hvězdy bluesové hudby. Společně se Steviem Rayem Vaughanem je Cray považován za jednoho z těch, kteří v 80.letech vdechli nový život této hudbě a osvěžili zájem u světového publika. Album Strong Persuader z roku 1986 znamenalo komerční průlom, dvojplatinový prodej a tři ceny Grammy v kategorii moderního blues. V roce 2011 byl kytarista uveden do Bluesové síně slávy.
 


"Pokaždé, když se mě někdo zeptá odkud moje hudba pochází, ukazuji na pět nebo šest různých směrů - trochu rocku, soulu, jazzu, blues a trochu sakrální hudby. K tomu ještě některé další věci, které se občas objevují, jako malá příchutí Karibiku nebo tak nějak. To člověk nikdy neví. Je těžké to přesně označit ", říká Robert Cray. To, že s Erikem Claptonem pojí Craye přes generační rozdíl velké přátelství, není jistě náhoda a lze to doložit i v hudebním slova smyslu. Pro Craye totiž platí ono známé, dalo by se říci okřídlené Claptonovo: "Ať jsem kdykoli hrál jakoukoli muziku, nikdy jsem nepřestal být bluesovým kytaristou."

Pražský koncert v Lucerna Music Baru nenechal nikoho na pochybách,že Robert Cray je skutečně velkým muzikantem. Jeho koncert byl skutečně velkým hudebním zážitkem. V rámci podzimní série koncertů United Islands České spořitelny potvrdil dramaturgický plán předvedení špičkových muzikantů na naší klubovou scénu.
 

Foto: František Heřman






Foto týdne

Jste náš host číslo

9595754

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz