Dnes má svátek Státní svátek Zítra má svátek Zikmund

Pistolníci

Tenhle článek vznikl tak trochu na obranu malých regionálních festiválků, které mnohdy kvalitou programu a vystupujících, ale hlavně atmosférou, předčí nejednu široce propagovanou maxiakci. Řeč bude o folk a country festiválku s názvem Indiánské léto v malém jihočeském městečku Velešín. Pořádá ho již potřetí Luboš Hrdlička, jehož si hudbymilovná veřejnost jistě pamatuje z jeho dlouholetého působení na téhle scéně, ale především z rodinného dua L+M, které je už dávnou minulostí. A možná také díky řadě písniček z jeho dílny, které se velice dobře ujaly. Některé z nich mají už roky v repertoáru také populární českobudějovičtí Nezmaři.

Ale zpátky k festivalu. Bohužel počasí, které se v předchozích dnech snažilo vyrovnat slunným subtropům, si zrovna na den konání festivalu naplánovalo zachmuřené nebe a když ne přeháňky, tak alespoň drobné mrholení. Když jsme po chvíli hledání dorazili do objektu s podivným názvem Kantůrkovec, přivítal nás Luboš Hrdlička na pódiu, kde probíhala zvuková zkouška, a takřka prázdné hlediště v drsně rustikální stodole.

Jeptišky

Obdivovala jsem Lubošův klid, když se ani přesně v hodinu začátku situace příliš výrazně nezměnila. Ale zřejmě zná své papenheimské. Jak tak o tom teď přemýšlím, možná, že proklamované čekání na jednoho ze zahajujících muzikantů byl šikovný diplomatický tah. Do té doby se totiž lavice ve stodole i přilehlý dvorek s dalším sezením a občerstvovacími pulty solidně zaplnily. A další návštěvníci přicházeli v průběhu programu a dokonce i pak v nočních hodinách, protože koncert trval od půl páté téměř do jedenácté večerní. Oficiálně – ale možná se pak ještě jamovalo, pokud nadšence neodradila lezavá vlhká zima.

Program s menším zpožděním odstartovala Náhlá změna, což je Lubošova hudební formace, kde kromě něho působí Petr Sejk a jeho patnáctiletá dcera Manča, o které jistě v budoucnu ještě uslyšíme. Její navzdory věku vyzrálý pěvecký projev, který jí mimochodem před krátkým časem zajistil první místo v jakési bohatě obsazené hudební soutěži, je totiž naprosto nepřehlédnutelný a skutečně skvělý.

Labutí jezero

Dalším Lubošovým muzikantským projektem je STryjo, které vystoupilo hned poté a jehož většinový repertoár tvoří známé ryvolovky. S Lubošem jej společně naplňují kontrabasista Jirka Fryč a nenápadný, ale zkušený kytarista Láďa Němec. Překvapením inzerovaným v této souvislosti na plakátech byla Věrka Pašková, skutečná zpěvácká osobnost, uplatňující se i v jiných žánrech v profesionální rovině.

Příjemným zpestřením byl pak jedenáctičlenný taneční soubor Trnkybrnky z Rapšachu. Skupina výhradně dámská, v níž figurovaly i dámy zralého věku a vyššího váhového kalibru. Jejich kankánové vystoupení, taneční show rozverných jeptišek či Labutí jezero s těžkotonážními labutěmi úsměvně a spolehlivě rozsvítily i sychravé odpoledne. Je úžasné, když si někdo tak vtipně a zábavně v poměrně nákladné a náročné parodii dokáže udělat legraci i sám ze sebe. Zájem zejména pánské části návštěvníků pak zaujala výstavka palných zbraní, kterou představovali černě odění pistolníci se širokými klobouky a dlouhými plášti, jako by sestoupili z filmového plátna z westernového filmu.

Přeletky kamarádsky podstoupily své místo v pořadí Vojtovi Zíchovi a jeho bluegrassové Druhé míze, protože kamsi pospíchal. Vojtu Zíchu v průběhu hraní měnícího hudební nástroje (a nejen svoje) doprovázel jako obvykle multiinstrumentalista a vtipný glosátor Jirka Mach, kterého pořadatel zapomněl na plakátku uvést, kytarista Tomáš Berka a také Romana Tomášková z Přeletu MS.


Na dámském triu Přelet MS, které trochu doplatilo na výměnu pořadí mírným prořídnutím publika, jsou úžasné především jejich nápadité a naprosto jedinečné vokály, jež dokáží pozlatit i docela obyčejnou lidovku z dětství. A co víc, jejich hlasy dovedou svým způsobem nahradit i hudební nástroje, takže jediná doprovodná kytara v rukou Romany Tomáškové naprosto postačila k vytvoření báječného poslechového celku.

Zlatý hřeb večera – pražské jazzové Old Fashion Trio – přišlo na řadu až ve čtvrt na deset, ale dokázali prostydlé publikum rozparádit tak, že zapomnělo i na zimu. Víťou Markem, který hraje s Ivanem Mládkem, Vaškem Koubkem, členem divadla Semafor, a naprosto bezkonkurenční jazzovou zpěvačkou Darjou Kuncovou se nechal strhnout i místní borec, který se v některých skladbách přidal s foukací harmonikou. A díky Víťovým typickým improvizacím to rozhodně nebylo nic jednoduchého.

Nesmím se zapomenout zmínit také o zvukaři Jirkovi Pečeném, kterého si chválili i vystupující – tak mistrné zvučení by potřebovaly mnohé daleko frekventovanější a mohutnější hudební projekty. Neuvěřitelné bylo nakonec i vstupné – za více než šest hodin špičkové muziky a pobavení, vraceli pořadatelé na stovku ještě korunu zpátky.

Old Fashion Trio

FOTO: Pavel Ferry Petrách

Foto týdne

Jste náš host číslo

9594792

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz