Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Do nového dvacetiletí vstoupil festival Okolo Třeboně poučený a rozhodnutý, že si v tomto věku už může začít pořádně užívat a na nic nečekat. A tak organizátoři letos v létě rovnou uspořádali Vánoce. „To pro případ, že by v prosinci nastal ten avizovaný konec světa,“ vysvětloval ředitel a dramaturg Pavel Barnáš. Musel to během tropických dní a nocí, kdy padaly teplotní rekordy, a dokonce i prestižní závod Okolo Třeboně skončil předčasně koupelí v rybníku Svět, opakovat pořád dokola.

Díky tomu se téma podařilo udržet až do sobotního finále, jehož důležitým impulsem byla píseň Půlnoční od Václava Neckáře. Sice na chvíli vypadl proud, což se o Vánocích přetížených rozsvícenými stromečky snadno stane, ale zpěvák to Třeboni odpustil. Po koncertě si pochvaloval vstřícné publikum. „Zpívali a tancovali se mnou. Uspořádat Vánoce v létě je dobrý nápad, i když já je mám teď vlastně při každém koncertě. Všude si lidé přejí píseň Půlnoční, všichni ji znají nazpaměť. Hrajeme ji na konci každého představení, je to bezvadný pocit,“ řekl.

Do Třeboně jezdí Neckář často a rád - hlavně díky kamarádovi, což je básník, textař a dramatik Jan Schneider. „Mockrát jsem se díval na výlov z hráze, často jsem vystupoval i v krásném třeboňském divadle. A na Vánoce mívám vždycky kapra z Třeboně,“ prozradil zpěvák, kterému přišli popřát šťastné Vánoce a pevné zdraví i velmi zpocení Mikuláš a Santa Claus.

Václav Neckář

Vtipně celým večerem provázel pohotový moderátor Petr Stolař, který tento způsob Vánoc označil za nejhřejivější ze všech, které zažil. Glosoval nevšední podívanou až do samého závěru a v neděli ještě se svým Divadlem v pytli sehrál dětské představení Noemova Archa, kde si každý mohl vybrat zvíře, které chce ztvárnit, a tím ho zachránit před potopou světa. Nechyběl ani při tradičních součástech festivalu v sobotu odpoledne, jako je charitativní Běh Járy Cimrmana po náměstí a Cykloturistický závod Okolo Třeboně.

Štědrovečerní přání? Aby to neskončilo

Při sobotním večerním finále Neckář mnohé diváky vrátil do dětství hity typu Kdo vchází do tvých snů, má lásko. Publiku také představil Jana Schneidera, který seděl v druhé řadě - muž, jehož texty zpívali i Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška či Eva Pilarová, totiž pochází z jižních Čech a po letech emigrace v Třeboni zakotvil. Má za sebou nejen kariéru textaře hvězd, ale i dvacet roků práce redaktora ve Svobodné Evropě. Po revoluci se vrátil do Čech, vždycky ovšem na léto jezdíval do Španělska. „Letos poprvé jsem v tomto čase tady, takže jsem se rád vypravil na tento festival. Je to spontánní, příjemné, lidi jsou fajn,“ chválil akci Jan Schneider. Nedávno mu udělala velkou radost literární cena nazvaná Zeyerův hrnek, kterou obdržel ve Vodňanech. „Jsem čistokrevný Jihočech a konečně jsem dostal cenu z tohoto kraje,“ pochlubil se.

Ceny a úspěchy nyní ve velkém sbírá českobudějovická kapela Epy de Mye, která nastoupila na pódium po Neckářovi a zahájila velké jihočeské finále, v němž v jedné chvíli společně hrálo a zpívalo asi čtyřicet lidí. „Poprvé v životě jsme prodávali naše nové CD nazvané Maso přímo v betlémě, který byl postavený na pódiu. Osvědčilo se nám to, protože lidé mají betlém spojený s obdarováváním,“ zhodnotila zpěvačka Epy de Mye Lucie Cíchová. Pokud by si mohla na „Štědrý večer“ něco přát, pak aby se ty hezké zážitky, které kapela nyní sklízí, nezastavily a pokračovaly dál.

Ve svátečních kostýmech fialové barvy, která je spjatá s koncem adventu, pak nastoupil soubor Třeboňští pištci, následovali Nezmaři mimo jiné s evergreenem o tom, že sněží, a prolnuli se s kapelou Žalman a přátelé. Jejich vystoupení končilo písní Tymián, která vrátila čas zpátky do reality: „Léto, zůstaň dlouho s námi, dlouho hřej a spal nám rány, až po okraj naplň džbán …“

Pavel Žalman Lohonka

Lidé si při této písni zase vzpomněli, že prázdniny začínají v Třeboni a že i celé léto zde bude opět hudební: agentura Bárny jim v něm naservíruje ještě tři koncerty. Poprvé v historii vystoupí v Třeboni bigbeatová legenda Katapult (28. července), pak se vrátí houslista Václav Hudeček (15. srpna koncert Klasika na jihu) a 18. srpna zahrají v zámeckém parku Bratři Nedvědi.

Ohlédnutí za letošním ročníkem festivalu přineslo i další dobré ohlasy: páteční večer byl dárkem hlavně těm školou povinným, jimž nadělil kapelu složenou z divokých učitelů Sto zvířat, krumlovsko-budějovickou mladou partu Pub Animals nebo vystoupení Jaroslava Uhlíře, jehož písně pro děti zlidověly. Podporu mladým kapelám tradičně zajišťuje soutěž Houpací kůň, který letos vysadil do sedla jihočeskou kapelu Duo Chance, čímž jí zajistil účast v hlavní části festivalu.

Naprosto letní atmosféru už měla neděle, závěrečný den festivalu Okolo Třeboně, kdy program začal ve dvě odpoledne na pláži Ostende setkáním milovníků plavek a la Rozmarné léto. Oblékli je výhradně muži, podle nichž mají samé výhody, zvláště pro majitele pivních bříšek. Ale jednu nevýhodu přece jen po dlouhém přemlouvání našli: „Špatně kloužou po skluzavce. To je ovšem jediný jejich problém,“ shodli se Třeboňáci Michal Sklenář a Vratislav Plaček, kteří všem radí pořizovat si tyto plavky z kvalitního materiálu a ne jen z bavlny, která dlouho schne a studí.

Ověřit si to mohou zájemci při příštím setkání nostalgických plavců na Ostende, které je v plánu v neděli 9. 9. 2012 odpoledne. Možná přijde znovu zahrát i kapela Pánská šatna, která má téma oblečení přímo ve svém názvu. Její členové dorazili alespoň v pruhovaných tričkách a nabízeli ukázky parfému z pánské šatny, který zatím balí do igelitových pytlíků a jednají s kosmetickou firmou o rozšíření výroby. Nikdo však o test této vůně nejevil zájem. „Tak jsme si tu aspoň pěkně zahráli. Poprvé jsme jako kapela vstoupili do Světa, sice jen po kolena, ale s pocitem, že nám svět leží u nohou. Málokterá hudební skupina se tím může pochlubit,“ radovali se.

Večer se publikum přemístilo do nedaleké Schwarzenberské hrobky na společný koncert Michala Pavlíčka, Romana Dragouna a Moniky Načevy. Sváteční atmosféra tam pokračovala hlavně díky komornímu prostředí novogotické stavby - a s příchodem prudké bouřky se dostavily i pocity pokory. „Je to nádherné prostředí, až jsem se chvíli obával, zda se vůbec sluší a patří tu takhle hrát a rušit zdejší klid. Ale myslím, že texty Jáchyma Topola jsou tak zvláštní až mystické, že se sem hodí,“ přemýšlel po koncertě Pavlíček, který navštívil tento památkový objekt poprvé. Líbilo se mu, že slova tam dostávají ještě další souvislosti, spokojený byl i s akustikou.

Roman Dragoun, který pochází z Písku, prostředí znal a přizpůsobil mu i repertoár. Jako první zahrál píseň na text svého tatínka – známého malíře a hudebníka, a připomněl tím sedmé výročí jeho úmrtí. Poprvé akusticky hrál Dragoun s Pavlíčkem v Třeboni píseň Ptáci vesmíru. Monika Načeva pak začala songem Nebe je rudý a nabídla průřez svými alby. „Trochu jsme to tady rozburáceli. Nejdřív jsme mysleli, že ty blesky jsou od foťáků, ale ona to byla děsivá bouřka,“ usmíval se po koncertě Michal Pavlíček a těšil se, jak se bude venku po dešti dobře dýchat. A to ještě netušil, kolik se večer mezi stromy vyrojilo světlušek.

Alena Binterová

Foto: J.Škrabánková, A.Volf.


Foto týdne

Jste náš host číslo

9576443

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz