Dnes má svátek Vlastislav Zítra má svátek Robert


Královehradečtí Kantoři vznikli v roce 1970, sjezdili půl světa, získali spoustu ocenění, natočili za 42 let existence 11 alb ( z toho sedm cédéček, ta předchozí ještě byla elpíčka ) a čtyřikrát za tu dlouhou dobu vyměnili podstatnou část svého obsazení. Ačkoliv se to zdá k nevíře, v Malostranské Besedě, pražské Mekce této hudby, hráli naposledy v roce 1979… Takže již dvacet let klávesistka a kytaristka současných Kantorů Eva Černíková mohla usmívajícímu se publiku sdělit, že když jeden z otců zakladatelů Honza Filip hrál naposledy v Besedě, ona a také druhá žena v souboru flétnistka Martina Vejrová ještě chodily na základku…

Pódium v Besedě nepatří mezi největší, takže není divu, že se čtyři Kantoři k mikrofonům protahovali mezi spoustou všelijakých nástrojů, ale když začali, byl to zážitek a zároveň návštěva muzea hudebních nástrojů zároveň.

Úvodní „ Nedělní besedu“ začal Honza Filip s dudami, doprovázenými klávesy, kytarou, houslemi, píšťalou či flétnou, při následujícím irském reelu zazněla niněra, trumšajt a bubínky, brabantskou píseň „ Ať skřipky hrajou dál“ doprovázel famfrnoch, při němž si Miloš Panchártek namáčel prsty do hrníčku s vodou a při další skladbě si to vynahradil šestistrunnou kytarou.


Eva s trumšajtem, Honza s niněrou


Miloš s kytarou, Martina s historickou píšťalou s měchuřinou

Na řadu přišla skotská svatební, renesanční, kterou složil v roce 1520 Jindřich VIII., irská balada o lilii i asi nejznámější ukrajinská lidová. Z podia se řinulo do sálu tolik dobré nálady a energie, že za chvíli už člověk ani neregistroval, zda Martina hraje na jeden z nejstarších nástrojů – píšťalu s měchuřinou – nebo na moderní klarinet nebo na kterýkoliv další nástroj a že jich před sebou měla požehnaně.

Patří velký dík pražské skupině Sekvoj, které patřila druhá půlka koncertu, že Kantory přivedli do Prahy. Ukázalo se, že jako Malostranská Beseda má svoji historii a bylo by chybou na ni zapomínat, také mnohé kapely, které tu historii tvořily, stále žijí a tvoří a jsou obohacením našeho života. Například Kantoři.

Foto: www.kantori-folk.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

9582526

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz