Dnes má svátek Robert Zítra má svátek Blahoslav

Peter Rowan a Druhá tráva v roce 2005

Letos se má již po devatenácté ve dnech 2.-3. června v Trnavě konat Dobrofest. Tento festival v minulosti po mnoho let býval jednou z nejvýznamějších událostí v evropském hudebním světě. Navštívilo jej nesčetné množství světoznámých hráčů na tento instrument a vládla tam neopakovatelná atmosféra. Festival trvával skoro týden. Od roku 1995 se tam tradičně největším osobnostem ve světe dobra udílely ceny festivalu, jejichž autorem býval známý trnavsko-francouzský sochař a medailista William Schiffer.

Až do roku 2005 jsem tam skoro po desetiletí bývala hostem i já. Napsala jsem o tom nesčetné články, ale v té době většinou německy a anglicky. Bohužel to pak s festivalem šlo nenávratně dolů, vyměnili se představitelé města, změnila se finanční situace. Město prodalo kulturní dům Tirnavia – ze kterého se stala vietnamská tržnice - a na Dobrofestu bylo čím dál tím méně vidět zahraniční hvězdy.

Alan Mikušek, Peter Rowan a Luboš Novotný v roce 2005

Dobrofest 2000 - Peter Radvanyi, bývalý výkonný ředitel festivalu s Bobem Brozmanem

Je to velká škoda. Dodnes se mě v Americe na tento festival ptají nejenom hráči na dobro, kteří by měli zájem si tam zahrát. Dnes již o tom ale toho moc nevím, protože jsem tam jezdit přestala. Každopádně poslední Dobrofest byl v roce 2010 a s dobrem prý již moc společného neměl. Necháme se tedy překvapit, co se bude dít dál.

IBMA udělila vynálezcům dobra DOpyera BROthers, bratřím Dopěrovým, největší vyznamenání v roce 2005. Byli to vlastne první Evropané - i když jenom bývalí - kteří tuhle cenu obdrželi. Hodně se psalo o Marko Čermákovi a mé maličkosti, ale nemělo by se zapomenou na ty nejvýznamější, bratry Dopyerovy, bývalé mlynáře ze slovenské Dolnej Krupé.

V roce 2005 jsem psala tento článek: Na čtvrtečním slavnostním obědě byly v plně obsazeném plesovém sále hotelu Renaissance vyhlášeny letošní zvláštní ceny Mezinárodní bluegrassové asociace IBMA.

Distinguished Achievement Award je jedna z nejvyšších prestižních cen, jež se uděluje každoročně významným osobnostem, které se osvědčily ve svém oboru jako mimořádní průkopníci a jejichž schopnosti a úsilí ovlivnily a obohatily vývoj tohoto hudebního stylu i jeho uznání ve světě hudby. Letos (to bylo v roce 2005, pozn. autora) obdrželi vyznamenání za zásluhy o rozvoj bluegrassové hudby vynálezci rezofonické kytary – nazvané podle jejich jména: DOpyera BROthers – tedy dobro - bratři John a Rudy Dopyerovi z Dolnej Krupy.

John a Rudy Dopyerovi pocházeli z mlynářské rodiny a jejich předkové byli po generace proslulí výrobci hudebních nástrojů, známí mistři houslaři. Rodina s deseti dětmi (pět synů a pět dcer) emigrovala do Spojených států v roce 1908. V Kalifornii pak bratři Dopyerové začali vyrábět hudební nástroje a zkombinovali tradiční techniku a dovednost staré vlasti s prosperující technologií, zručností a dodali jí futuristickou uměleckou příchuť období Ameriky před druhou světovou válkou.

V roce 1927 spolu s dalšími investory založili firmu National String Instrument Company.

Ta vyráběla celokovové kytary se třemi hliníkovými resonátory (tricones), které mechanicky zesilovaly zvuk nástroje. Vynález si nechali společně s bratrem Emilem patentovat. Tricony byly drahé a nemohl si je dovolit každý, začali tedy vyrábět levnejší variantu s jedním resonátorem (single cones). Kromě rezofonických kytar vyráběli také ukulele, mandoliny, tenorové kytary apod. V roce 1929 se osamostatnili a založili si vlastní firmu Dopyera Brothers, která začala vyrábět také rezofonické kytary dřevěné, s jedním rezonátorem, nazvané prostě dobro. Jejich firemním logem bylo:„Dobro means good in any language!” – čili Dobro znamená dobro v každém jazyce!

Leroy Mack

Sbírka dober u Ala Brikenhoffa, oregonského dobristy a pilota, který rozprašoval popel Johna Dopyera nad Crater Lake

V bluegrassové muzice začal jako první hrát na dobro Josh Graves v 50. letech s legendárními Flatt & Scruggs & Foggy Mountain Boys. Dalším průkopníkem se stal Tut Taylor. V dnešním bluegrassu už je dobro neodmyslitelné. Mnoho špičkových hráčů jako Jerry Douglas, Rob Ickes, Mike Auldridge, Leroy Mack, Roger Williams, Randy Kohrs a jiní, navštívilo také jejich rodné Slovensko, respektive Trnavu.

Bratři Dopyerove se, bohužel, této velké pocty už nedožili. Rudy Dopyera zemřel v roce 1978 a John v roce 1988. Cenu přebírali za velké slávy potomci Johna Dopyery - John Edward Dopyera a Anne Dopyera -West. Byla jim předána „králem dobra“ - Jerrym Douglasem, nejlepším hráčem na tento hudební nástroj na světě. (Kromě jiného získal nedávno v New Yorku na CMA - Country Music Association Awards - už podruhé ocenění muzikanta roku. Byl zde také již osmkrát nominován.)

Všechny tři jste už měli možnost poznat a vidět na vlastní oči dokonce několikrát na trnavském Dobrofestu. Tento festival je zasvěcen památce Johna Dopyery a každoročně se pořádá na počest těchto slavných bratrů. V trnavském Domě hudby se také nacházi jako jediné na světe Dobro muzeum. Vřele doporučuji jeho návštěvu…

Tak se letos necháme překvapit, co se bude dít dál….


Anne Dopyera -West ve svém oregonském domově

Potomci Johna Dopyera - John a Anne Dopyera-West při přebírání ceny v Nashvillu

Roger Williams, Pavel Peroutka a Slávek Hanzlík

Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9585163

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz