Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Sedmdesátá léta, legendární sestava Marsyas ještě před Oskarovou emigrací. Zleva Petr Kalandra, Zuzana Michnová, Oskar Petr.

Pondělí 14. května bylo v Malostranské Besedě pěkně živé. Křtilo se totiž dvoudeskové album legendární skupiny Marsyas. Z původní sestavy byl na podiu jen Oskar Petr, protože Petr Kalandra tu už mezi námi není a Zuzana Michnová přijet nemohla, ale kapela Petr Kalandra Memory Band a řada hostů nadchla zaplněný sál, který toho hodně pamatuje a tentokrát byl vyklizený pro stojící publikum a měkká křesla zůstala spořádaně složena v muzikantské šatně. Míra Kuželka hned na začátku koncertu omluvil Zuzanu a nabídl velkorysé vrácení vstupného těm, kdo sál opustí, ale myslím, že toho nevyužil nikdo, protože plno bylo nejen před podiem, ale i v přilehlé místnosti s barem.

Kapela spustila Starou loď, Dům z obilí, Slunce a déšť a rozjel se mejdan, který trval i s přestávkou dobré tři hodiny. Basová kytara svými hlubokými tóny rozechvívala nohavice, posluchači záhy zpívali i s muzikanty „ O já tě znám“ a když přišel na levé křídlo Oskar Petr s kytarou, bylo to jako když pořádně přiložíš do kotle. Tahal výšky a zanedlouho k němu přišel Vláďa Merta, který nedržel kytaru, a tak zpíval sbory a oběma rukama dirigoval mnohohlasé sdružení pod podiem.

Oskar Petr

Pak to vypadalo, že chvíli muzika nebude, protože přišel další host – Mirek Kovářík – a začal Hrabětovu báseň z roku 1964, ale netrvalo moc dlouho , Oskar Petr začal recitátora podmalovávat tichou hudbou a za chvíli se přidali i další. Obrovský aplaus a nekončící ovace přiměly Mirka Kováříka k ještě jedné básni, tentokrát z roku 1956 od Allana Ginsberga o šedé slunečnici v překladu Jana Zábrany a byl to takový zážitek, že jediným smysluplným řešením byla přestávka.

Po přestávce přišel znovu Vláďa Merta, tentokrát s kytarou a zazpíval píseň Kerry, kterou kdysi složil právě pro Zuzanu Michnovou.

Překvapením – a to pořádným, nejen proto, že nebyl na plakátech, ale především tím, co předvedl – byl černý Američan Willy James. Nejprve hrál a zpíval sám, pak přišla celá kapela i s Oskarem Petrem , Willy kromě svého energického hlasu a hry plné energie ukázal i jak umí zpívat fistulkou a potlesk a volání a hvízdání ho doprovázely po jeho vystoupení až do šatny.

Už bez Willyho zpívala kapela Hrníček z pápěří, aby si aspoň takhle vynahradili nepřítomnou Zuzanu a Míra Kuželka ohlásil poslední písničku proslavené čtveřice Crosby, Nash, Stiles a Young – ale s tím nikdo v Besedě nesouhlasil, a tak přidávali a poslední písničku si s nimi zazpíval i boulivě vyvolávaný „ Olin, Olin, Olin“ Nejezchleba.

Byl to parádní večer a pravdu měla Karolína Kalandrová, která při křtu prohlásila, že by z něj měl jistě radost i táta.

Petr Kalandra Memory Band

Foto: Archiv Marsyas a František Heřman


Foto týdne

Jste náš host číslo

9579153

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz