Dnes má svátek Státní svátek Zítra má svátek Zikmund


No, co vám budu povídat, tak v těch Ratajích kdysi Hrazenejch, dneska nad Sázavou se jedna moje céra seznámila s takovym chlápkem prej vod Teplic, nebo tak ňák, a ten mi na podzim povídal hele, já sem v těch Teplicích hrál s takovym mně podobnym frajerem, říká si Xavier Baumaxa a já mu na to řikám no toho znám, dělal sem produkci Náměšti na Haný na fesťáku Zahrada a tam sme ho měli a byla s nim docela prča.

No a ten muj skorozeťák hned vzal telefon, tak je akční, a zavolal mu a von, ten Xavier, že vo Ratajích už slyšel a ať mu prej řeknu termín. Tak já jako jo, a koncem dubna fakt přijel takovej docela i sympaťák, žížnivej jak já a táhnul kytáru v takovym kdysi lehce zánovnim folksvágnu, a tak sme ho asi v půl devátý vyhnali na pódium a von tam pak přes tři hodiny hrál na kytáru, někdy tu kytáru doprovázel na hubu a chvílema hrál jenom na hubu. A předved tam hromadu skvělejch českejch muzikantů, von je nenapodoboval, von jima byl: třeba mýho skvělýho kámoše Laca Décziho z bratskeho Slovenska a ten byl tak dokonalej, že dyž sem zavřel voči, tak sem Laca viděl na Karlovarskym jazzovym festivalu ještě za komoušů, viděl sem ho jak stojí s trumpetou na báru v Pošťáku a troubí, jeho kluk, kerýmu se řiká Vajco ho podpírá aby neupad a jejich psisko Celulla leží hluchá jak patróna před basboxem a chrní jako by tam byl největší klídek. A pak sem ty voči votevřel a ten Laco tam byl furt, akorát že neměl trumpetu, to ten Baumaxa hrál na hubu.




A pak tam se mnou stál u báru až do rána a čekal na ten první pacifik s těma vostatníma, kerý z Rataj nemůžou vodjet v noci, protože ňáký chytro vod kolejí zrušilo vláček flamendrák, kerej v noci popojížděl se všema božíma vopilcema vod zastávky k zastávce, aby se vrátili včas k mamčám domu a ty neměly zbytečný kecy třeba no zase si přišel až ráno ty dobytku, ale to víte, dyš to chlápkovi řeknete hned jak příde domu z hospody, tak je mu to šumák, protože je nalitej.

Tak takhle byl ten Baumaxa skvělej, no co vám budu povídat…

Ota Kmínek


Svůj smysl pro humor projevil Xavier i při tombole o metr piv (vlevo autor textu)

Foto: Otýlie Diatková

Foto týdne

Jste náš host číslo

9591165

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz