Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Tony Linhart

Ve velkém sále Gongu v pražských Vysočanech proběhl koncert Pocta trampské písni jako živý večer pravidelného pořadu Tony Linharta na Country radiu – Ozvěny táborových ohňů. Už místo bylo zvoleno příznačně, protože gong je výrazný melodický nástroj a naplněný sál natěšených lidí se skutečně pěkně nahlas ozýval společně s muzikanty na podiu. Většina diváků či posluchačů většinu písní znala a byli mnozí, kteří zpívali v hledišti jednu píseń za druhou, ať už ji na podiu pěl kdokoliv.

Tony Linhart po přivítání diváků připomněl, že večer je věnován druhému největšímu trampskému skladateli předválečné doby ( kromě Jarky Mottla) Jaroslavu Novákovi, jehož syn za velkého potlesku usedl do první řady a jistě měl radost i za svého tatínka. Pavel Hurt pak zazpíval asi nejznámější Novákovu píseň Hvězdička, se kterou v trampském dávnověku – z dnešního pohledu – vyhrál v roce 1931 Settler Club v žižkovském hotelu Tichý písničkovou soutěž.Pavel Hurt si pak pozval Oldu Dolejše a Emila Pinďu Makala, se kterými tvoří trampskou kapelu Sekvoj a odstartovali nádherný večer, který především odpověděl na to, proč jsou v trampských písničkách tak důležitá slova, protože mluví ze srdce za ty, kteří je zpívají.

Po Sekvoji a přídavku Ahoj Karolíno se sál rozburácel znovu, aniž by druhé trio v programu zahrálo jediný tón – na podium totiž přišel čerstvý sedmdesátník Miki Ryvola, doprovázen dvěma Nezmary – Pavlem Zajícem s dvanáctistrunkou a Jimem Drengubákem s kontrabasem. Jim oznámil publiku, že dohromady je jim 183 let a vyhlásil populární kvíz, ať lidi uhodnou, kolik je komu. Ještě napověděl, že nejmladší z trojice stojí ( Zajda s Mikim seděli), ale místo kvízu lidi radši zpívali a usmívali se na tři legendy, zvlášť na Mikiho, který nezapomněl připomenout i svého bratra Wabiho, který sledoval vystoupení a byl přítomen nejen na nebesích nad Gongem, ale i v srdcích a hlasivkách sálu. A pak už to šlo ráz na ráz – Jarní kurýr, Poslední míle, Tunel jménem čas, Země tří sluncí, hymna Old Boys expedition s mohutným „ V údolí“celého Gongu, něžné Září i chlapské Panebože vod tý lásky zachraň nás, Wabiho Tereza, kterou všichni zpívali chvíli i bez kytar a protože bez přídavku nemohl odejít nikdo, přišel na řadu zlatoklíčácký finálový song Poslední se píseň zpívá.

Po přestávce, během které byl v předsálí k mání záznam Novákových šlágrů z let 1929-1931, přišla Jitka Vrbová se Standou Chmelíkem a Pocta trampské písni byla zhmotněna do zpěvu, který v této zemi zní už léta letoucí.Vzpomněli nejen na Duo Červánek, k jehož odkazu se skromně,ale velmi správně hlásí, ale Jitka připomněla Evu Olmerovou , která - stejně jako Jitka – rozdělovala svůj velký talent mezi trampskou píseň a jazz. A když společně se všemi v sále znělo „ ale trampové, do smrti nejdelší“ , bylo jasné, že jinak se ani tenhle koncert jmenovat nemohl.

Poslední v řadě byl Pacifik, který téměř symbolicky ( nebo symptomaticky) začal Blátivou cestou, neboť i tak lze nazvat peripetie a osudy trampských písní v zemi, která má proč být hrdá na to, že zrodila fenomén, který nám mohou ve světě závidět. A Helena Maršálková, Marcela Voborská, Andělín Honza Fruehauf i zakladatel a autor Tony Linhart potvrdili, jak blízko mají trampské písničky od vážnosti ke smíchu, právě tak, jako se nám to děje v životě. Pocta trampské písni totiž byla současně poctou životu.

Foto: František Heřman


Foto týdne

Jste náš host číslo

9565145

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz