Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


V pátek 23. března se v nádherném sále historické Sýpky v brněnských Medlánkách konal další tradiční vzpomínkový koncert na trampského barda a písničkáře Wabiho Ryvolu.
Úderem sedmé se na podiu objevil Jordán ve svých tradičních kraťasech, které nadmíru slušivě a stylově doplňoval frak.

Podvečerní matiné zahájil dramatickým přednesem - recitací trampské kantáty s názvem Letokruhy, za hudebního doprovodu kytarového mistra Pedra Šnevajse. Záhy se za nimi zjevili, ve smokingu a s motýlky, členové komorního kvartetu PUVV – což prý znamená Podioví umělci ve výslužbě – 1. kytara - Sava Slimák Klimeš , 1. housle Günter Kočí , Pupa Chromeček- kontrabas a Jordán- doprovodná kytara. Přednesli swingovku s českým textem Jiřího J. Vobory, „ V sále se zhasíná, Wabi se usmívá..“

Po tomto slavnostním úvodu nastoupilo Duo Blanice - Rosťa a Helena Černých z Českých Budějovic a zahájili písní Bédi Šedifky „Vzpomínka na starou stezku“. Blanice slaví letos 40 let společného zpívání. K tomuto výročí vydali půvabnou knížečku s názvem „Aby nás neodvál čas“, kde se od nich můžete dovědět, jak to všechno začalo, vidět spousty fotografií, povídání a vzpomínek od nich i jejich souputníků. (S velkou chutí jsem si ji prohlídla i přečetla, neboť Rosťu jsem poznala už kdysi v šedesátých letech, tehdy ještě jako Roxiho z T.O. Hvězda Jihu, do které v té době patřil také Žalman.)


Duo Blanice

Duo Blanice je jeden z mála opravdu trampských smíšených duetů, jako byli třeba Maťáci z Prahy, manžele Koukalovi, či v Brně Kropáčkovi – jejichž polovina Lída se bohužel před nedávnem odebrala k věčnému ohni… Rosťu s Helenkou můžeme spatřit jako správné trampy nejenom na podiích, ale i u nesčetných táboráků za každého počasí, v létě i zimě.

Rosťa se seznámil s Wabim již v roce 1960, ještě když Wabi zpíval tradiční trampské písně a než začal tvořit své vlastní.V průběhu večera zazpívali i několik jeho ne moc známých prvotin, které mu Wabi tehdy posílal v dopisech na vojnu. Třeba “”Bílá, bílá”, “Stopař”, “Pozdní jaro”… Kdysi se jim moc líbila píseň “ Mrtvej chlap”, tak jim ji Wabi věnoval, Helena ji nádherně zazpívala. V jejich širokém repertoáru jsou i písně Jendy Kordy a Rosťa také patří k zakladatelům Kordova memoriálu v pražské Barče, který se koná již od roku 1986. Obecenstvo je po skoro hodince nechtělo vůbec pustit z jeviště, tak přidali ještě “Poslední víkend” od Dua Červánek.

Jako další nastoupila pro mne doposud neznámá skupina Carramba z České Třebové.

Hrají spolu již 15 let a trio tvoří basistka a zpěvačka Dana Dafné Straňáková, Láďa Casey Kubišta, sólová kytara a zpěv a Petr Skalický na doprovodné kytaře. Předvedli převážně svou vlastní tvorbu, jako “Koutek”, “Robinson” či “Houká vlak”… Velký uspěch měla píseň “Mexická noc”. Většina jejich písniček byla pro mne premiéra. Pěkná přímočará muzika od srdíčka…Zkrátka nepřišly pochopitelně ani četné ryvolovky, jako “Bar u zlý Mařeny”, o které zpěvák prozradil, že píseň je stejně stará jako on, ročník 1965. Nechyběl ani “Slet divnejch ptáků” či píseň kterou složil Wabi v roce 1982 Kapitánu Kidovi k padesátinám – “Máš chuť evergreenu” …


Carramba z České Třebové

Na Kapitána Kida si vzpomněli také při písních “Medový koláč”, či “Kdo mi zatlačí voči”.

Moc pěkně zpívali a všichni z nich byli nadšení. Oni si hlavně považovali toho, že mohou být na stejných prknech jako legendární brněnská Karabina, která nastoupila po nich po přestávce.

Na podiu se objevil Tony ze Sdružení Avalon a představil jejich nejnovější projekt - vydání knihy písniček a povídek našeho starého kamaráda Jožky Joe Jégra z bývalé brněnské T.O. Divous - zakladatele legendárního Tramp Evergreen Bandu. Kniha se bude jmenovat Tulák Jožka Jégr. Tony pozdravil jeho zde přítomnou manželku Gerdu, která jim dala k dispozici celé Jožkovo dílo.K tomu účelu založili šestou trampskou akciovou společnost se jménem Ontario a.s. Akcie stojí 200 korun. Můj akciový certifikát má číslo 37. Více informací na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Křest knížky by se měl uskutečnit na tomto míste přesně za rok, stejně jako jejich poslední úspěšný projekt - zpěvník Wabiho Ryvoly s názvem Poselství díl 1., jehož křest se konal na těchto prknech přesně před rokem. Tak kamarádi, kupujte akcie, ať se máme zase na co těšit! Kniha vám bude předána na křtu v Brně, Praze či Plzni a vaše jméno bude zveřejněno uvnitř zpěvníku mezi dárci i s patřičným poděkováním.

Zlatým hřebem večera bylo vystoupení Karabiny, která je i po těch letech v neuvěřitelné formě. Zahájili písní Zloději koní, kterou složil zde přítomný kamarád Tomáš. Povídali o Wabim, že se sice tvářil jako drsňák, ale pod tou slupkou bylo citlivé srdíčko..Drsňáckou „Made in Pade“ vystřídala cituplná „ Padá láska“. K několika písničkám si přizvali na pomoc mistra Merlina, při jehož hře na banjo prý závistí bledne i sám Marko Čermák (o čemž zazpívali v písni „Merlin song“).Ať Slimákova „Battle ration“, či Wabiho „Tak Ahoj „


Karabina

(Miami Beach), „Mexická svatba“, či „ Starý šerif“, nádherná Wabiho „Odcházet se nemá za svítání“, všechny jejich písničky sklidily zasloužený dlouhotrvající potlesk a řvaní UMÍ!!!!!

Ale vše krásné jednou skončí, tak nakonec zavolali na jeviště všechny přitomné muzikanty. Jejich výzvu ale přijal jen Jordán…

Čím se začalo, tím se i končilo. Poslední písní byly Wabiho Letokruhy…Wabi se na nás celý večer usmíval z plakátu nad jevištěm, který namaloval kamarád Jordán. Jistě by se (hlavně ty iniciály) i samotnému Wabimu moc líbil…

Nezbývá než poděkovat Slimákovi a Žanku Hochmanovi za organizaci nádherného večera, Jordánovi za konferování a neobvyklý dramatický začátek. Pochopitelně všem přítomným kamarádům za to, že přišli a podpořili tradici těchto večerů. Kdo tam nebyl, o hodně přišel! Nezapomeňte, že akce se bude konat za rok znova. Tak ať zase nezaváháte!




Karabina s Merlinem (první zleva) a Jordánem (stojící uprostřed)

Foto Lilly Pavlak









Foto týdne

Jste náš host číslo

9577727

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz