Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Skupina Monogram - zleva Pavel Lžičař, Zdeněk Jahoda, Jakub Racek a Jaromír Jahoda

V pražské Akropoli se udál zvláštní dvojkoncert: pražská skupina Monogram a brněnští Trapeři s Robertem Křesťanem. Jako první zahrál Monogram. Zpočátku bylo v sále pár lidí, neboť většina koncertů v Akropoli začíná později a návštěvníci zvyklí na delší časové skluzy obvykle chodí později. Takže sál se zaplnil sice později, ale o to více bylo publikum srdečnější.

Pražská skupina Monogram, pohybující se na pomezí žánrů akustické hudby, byla v roce 2008 bluegrassovou asociací IBMA oceněna jako „Evropská skupina roku“. V Čechách byla několikrát oceněná jako nejlepší instrumentální skupina.

Monogram za dobu svého trvání pravidelně vystupuje na předních festivalech v České republice, jako jsou například: Porta, Zahrada, Stodola Michala Tučného, i v řadě dalších zemí - například v Dánsku, Švédsku, Španělsku, Itálii,Velké Británii, Francii, Holandsku... Za zvláštní zmínku stojí vystoupení na prestižním festivalu IBMA v USA.

Členové skupiny spolupracovali nebo spolupracují s domácími i zahraničními umělci jako jsou Druhá Tráva, Tony Trischka, Pavel Bobek, Pavlína Jíšová , Jiří Suchý, Daniel Hůlka, Bill Keith, Chris Jones, a další.

Monogram letos slaví 20 let existence a k tomuto výročí kapela natočila nové, v pořadí čtvrté album Za předchozí tři Monogram obdržel cenu „Album roku“. V repertoáru jsou skladby zejména z vlastní tvorby, z žánrů jako: bluegrass, swing, blues, nová akustická hudba ale i třeba skladba od Jimmyho Hendrixe.

V současné době hraje ve složení: Pavel Lžičař- kontrabas, Zdeněk Jahoda - mandolína, Jakub Racek- kytara a Jaromír Jahoda - banjo.

Jaromír Jahoda a jeho vynikající pětistrunné banjo

Pavel Lžičař nezapře konzervatoristu na kontrabas

Jakub Racek - skladatel, textař a tvůrčí duch Monogramu

Po přestávce nastoupili brněnští Trapeři. Skupina vznikla před čtyřiceti lety, kdy se potkali Robert Křesťan s Pavlem Petrželou ještě na základní škole. Tehdejší kapela hrála osm let a poté následoval přechod Křesťana a Petržely k Poutníkům. Pak se jejich cesty rozdělily, ale dnes se nostalgicky vrací k původním traperským písním. Kromě hostujícího banjisty ( tentokrát pouze banjisty) Luboše Maliny jsou ostatní hráči (Tomáš Buzek na dobro, Pavel Petržela na mandolínu, Robert Křesťan na kytaru a Petr Surý na kontrabas) členy původních Traperů. I když Robert Křesťan s Lubošem Malinou stále hrají s Druhou trávou.

A tak zazněly písně z repertoáru Krise Kristoffersona, původních Traperů a samozřejmě jediná píseň, kterou se podařilo vydat na supraphonské kompilaci Porta 7 - 1976 v originální nahrávce – Kecavej ďábel. Jako poslední vytleskaný přídavek zahráli původní píseň Traperů, známější ale v provedení Poutníků, kdy bez uvedení názvu po prvních slovech propuklo v jásot a celý sál zpíval sebou: “ Pěkně tě vítám, lásko má.....poj'dme se napít, pojďme se napít, ať nám mají slzy z čeho týct..."

Trapeři v nejnovější sestavě


Kecavej ďábel - Robert Křesťan

Luboš Malina - tentokrát "jen" jako banjista

Tomáš Buzek a jeho hra na dobro

Zakládající členové Traperů před čtyřiceti lety - Pavel Petržela a Robert Křesťan

Pěkně tě vítám, lásko má...

Foto: František Heřman

A jeden bonbónek navíc pro ty, kteří neznají začátky Roberta Křesťana:

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579460

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz