Dnes má svátek Irena Zítra má svátek Rudolf


Fernet byl hořký až k zahořklosti. Ale servírka čím dál krásnější, až jsme se rozešli domů na večeři. V hlavě otazníky rostoucí do obludných velikostí a vedoucích k fantasmagoriím o úniku na Mars nebo k bájné civilizaci lebedící si podle záhadologů v nitru Země a nesoucí jméno – Agharta…

A večer?  Já na koncert. Jazz na Hradě. Naprogramovaný program tak krásný, že všechno podvečerní mudrování skoro zapomenuto: Kapela AghArta Gang… Stejně jsme borci. Kdo neskáče, není Čech a tamten prezident milovník divadla a tenhle milovník jazzu!

A na úvod Jazzu na Hradě jako vždycky hradní pán.  Pravidelní návštěvníci už jsou na vtipný úvod pana prezidenta natěšení. Ani tentokrát nebyli zklamáni. Parafrázuji:

Vážení přítomní hosté, diplomatický sbore atd. Vy všichni přítomní jistě velmi litujete toho, že nesedíte doma u svých televizí a nebudete svědky prohlášení premiéra, že zaplatíte devadesát miliard ze svých daní… Při té příležitosti pan prezident dále přítomným vysvětlil pojem sdílená suverenita, který je pro nás prý velmi aktuální: Svobodný muž je suverénní. Ženatý muž je sdíleně suverénní… Velké veselí!

Ale pak muzika: Večer obstaral jazzový hybatel velkého formátu Michal Hejna a jím sestavený AghArta Gang. Parta jazzových muzikantů kolem  už proslulého pražského jazzového klubu AghArta… Nebudu unavovat všemi jmény. Srdce jazzového fandy poskakuje nad každým. Ale dobře, tak aspoň některá: Klávesista Boris Urbánek – úžas. Luboš Andršt – jazzový profesor, Imran Musa Zangi – perkuse nejbarevnější ze všech,  Michal Hejna – nevykolejitelné pestré bicí. Ale to škodím ostatním, že jejich jména nechávám stranou. Nádherný repertoár, jazz k pomilování, invenční sóla, bravurní technika ve službě pocitu a myšlenky.

Jen závěrečné kabaretní vystoupení zpívajícího saxofonisty v pozlacených kalhotách, který se mermomocí snažil rozezpívat pana prezidenta a diplomatický sbor, bylo jediným kazem v bezchybném chrupu včerejšího adventního večera.

Když jsem si tak cestou domů noční tramvají srovnával uplynulý den v hlavě, rozesmutněn světem a rozradostněn hudbou, říkal jsem si zase jako po tolikáté s nadějí hráče u ruletového stolu: Jdi do toho. Nějak bude…

www.brejle.net

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9560387

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz