Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Jak ten čas letí si uvědomujeme například při takových příležitostech, jako jsou jubilea kapel, skupin a zpěváků. Například jako u oblíbené českobudějovické folkové skupiny Nezmaři, která slaví v tomto roce sice půlkulaté, ale už pětačtyřicáté jubileum své hudební existence. Tentokrát však na rozdíl od předchozích kulatých výročí nepodniknou s jubilejním koncertováním celoroční turné, ale věnovali ho ve druhé polovině května pouze domovským Českým Budějovicím. A jako hosté byli pozváni muzikanti a zpěvačky, kteří v průběhu let s Nezmary zažili kus jejich slávy.  

 Při vyslovení názvu Nezmaři se většině vybaví čtyřčlenná sestava této kapely, která v této podobě funguje už neuvěřitelných dvacet let. Stabilní nezmarské uskupení tvoří tedy Pavel Zajíc, Tonda Hlaváč, Pavel Jim Drengubák a Šárka Benetková. Jediný Pavel Zajíc ale stál u vzniku této hudební stálice, společně se Zdeňkem Hejkrlíkem, Zdeňkem Svobodou a Lubošem Hrdličkou, který zanechal svou stopu i v repertoáru skupiny v podobě stále hraných autorských písničkových evergreenů. Jen krátce poté přišel do kapely Tonda Hlaváč a následně také Pavel Jim Drengubák. V roce 1990 se na postu zpěvačky objevila Šárka Benetková, která vytrvala a zpívá s Nezmary dodnes. Kapelou ale prošla řada dalších známých zpěvaček jako třeba Pavlína Jíšová, Lenka Slabá , Yveta Kolářová nebo Monika Vodičková. A z muzikantů jmenujme alespoň Jardu Matějů, který také přispěl do archivu tehdejších autorských písniček.  

Repertoár Nezmarů tvoří především folk, ale také country.a trampská písnička, která celkem bez problémů zakotvila i v trampské komunitě. Pravdou ale je, že kapela občas lehce zabrousí také do jiného, možná i překvapivého žánrového šuplíčku. Značnou část nezmarského hudebního rejstříku ovšem zaujímá především vlastní autorská tvorba, ale řadu písniček jim darovali i renomovaní skladatelé a textaři, jako například Miki Ryvola, který s nimi v předchozích letech také jako host vystupoval. Skupina má svůj osobitý hudební projev, nezaměnitelný interpretační rukopis, postavený především na skvělých vokálech a báječně využitých akustických nástrojích. A asi není třeba ani zdůrazňovat originalitu a vtipnost slovního doprovodu včetně občasných drobných scének a nápadů při vystoupeních, které posluchači s povděkem oceňují.

Samozřejmě úspěšně zabodovali Nezmaři rovněž na Portě i později jako hosté, což jim vyneslo celostátní popularitu, kterou ještě pak podtrhlo udělení dvou Zlatých klíčů v kategorii folk a country. Kromě jiného jsou dlouholetými patrony již zaběhlého jihočeského vícežánrového festivalu Okolo Třeboně a jejich stopy bychom zaznamenali rovněž v celé řadě dalších kulturních akcí, a to nejen regionálního charakteru. Portrét Nezmarů dokresluje i pěkná řádka vydaných alb, nahrávky a pořady v rozhlase, ale i prezentace na televizních obrazovkách.

Sympatickým rysem této jihočeské skupiny zůstává ovšem i skutečnost, že se nebojí ani experimentovat. Vzpomeňme si na první jejich pódiové vystoupení s Jihočeskou filharmonií, které se doslova stalo hitem, a později byla tato forma realizována i s dalšími hudebními tělesy pro folk zcela netypickými.

Jsem si naprosto jistá, že to v této pohodě a oblibě dotáhnou až do kulaté padesátky – vždyť to je už za pouhých pět let – a čas přece tak letí...   

Nezmaři - Prázdniny v Telči - 2. srpna 1985

 Zleva Jarda Matějů, Tonda Hlaváč, Líba Maxová, Lenka Slabá, Pavel Zajíc, Pavel Jim Drengubák

Foto: FB Nezmaři a Jaroslav Petrů

 

                                                

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521365

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz