Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Semtamáci po čtyřiceti letech púsobení. Zleva Luboš Marek, Kristína Dlouhá-Nídlová, Lenka Huszárová, Pepa Pospíšilík, Tomáš Berka, Pavla Panská-Blažková, Vojta Zícha, Petra Želiborová 

Posledním veřejným koncertem roku 2021 ve studiovém sále českobudějovického rozhlasu bylo vystoupení skupiny Sem-Tam. Kapela tak oslavila čtyřicet let existence a rozhlasové studio získalo kvalitní live-nahrávky pro svá hudební vysílání. Tentokrát kapela hrála v sedmičlenném obsazení, s absencí basistky Petry Želiborové, jejíž rodina byla aktuálně uvězněná v karanténě. 

Obvykle bývá tento sál zaplněný do posledního místečka a nejednou se svádí i boj o vstupenky, které jsou mimochodem zdarma, v tomto případě však spolehlivě zaúřadovala covidová hrozba a příslušná protiopatření, takže zhruba dvě desítky sedadel zůstaly neobsazené. I tak to ale byl koncert velice příjemný, poslechově přívětivý a samozřejmě došlo i na vytleskané přídavky.

V domicilu kapely Sem-Tam sice figuruje Týn nad Vltavou, ale pravdou je, že její členové jsou z různých míst českého jihu. Dosavadní kapelník, houslista a také autor písniček Luboš Marek stál už v roce 1981 u zrodu této skupiny a zůstal v jejím čele dodnes. Sem-Tam se může pochlubit i takovými úspěchy, jako bylo získání nejvyššího ocenění na plzeňském finále Porty v letech 1983 a 1984 a navíc tímto muzikantským uskupením prošla řada osobností hudebního světa, jako Pavlína Jíšová, Pavlína Braunová, Jirka Smrž, Jarda Matějů a další.

Kapela vystupuje především v Jihočeském kraji, ale i různě po republice, hlavně v letní sezoně, kdy se vyskytují převážně na festivalových scénách. Jeden takový festiválek si však založili i sami v Týně nad Vltavou, kde díky vstřícnosti místních ochotníků usadili scénu na tamním otáčivém hledišti, vltavotýnské raritě. S výjimkou letošního roku, kdy se akce odehrávala v sokolovně. Festival s názvem Vltavotýnské točení má doširoka otevřenou náruč jak pro folk, tak pro country a bluegrass.

A bluegrass je také dominantní žánr jejich repertoáru a vlastně i tvorby, protože se soustřeďují především na autorské skladby. Vypilovali si svůj vlastní, typický a pro posluchače snadno identifikovatelný sound, který dává vyniknout instrumentální lince, stejně jako specificky postaveným vokálům či sólovému zpěvu. Své hlasy v tomto směru uplatní obě zpěvačky Lenka Huszárová a Pavla Panská-Blažková, tak Pepa Pospíšilík, mimo jiné také výborný mandolínista. Vojta Zícha je uváděn sice jako skvělý banjista, ale hraje i na řadu dalších nástrojů – a dobře! A že mu styl Sem-Tamu sedí, dokázal i tím, že se do kapely po určité pauze vrátil, a to s plným nasazením. Baskytaristku Petru Želiborovou občas zastupovala Kristína Dlouhá-Nídlová a nakonec se jí v kapele tak zalíbilo, že zde zůstala natrvalo. K úplnému výčtu tohoto početného ansámblu patří také Tomáš Berka, precizní kytarista a vytrvalý příznivec Porty. 

Na rozhlasovém natáčení jsem Sem-Tam slyšela zase po delší době a musím přiznat, že jim čas neublížil - naopak dal vyniknout jejich vyprecizovaným osobním kvalitám i jedinečné nástrojové i hlasové souhře.

 

 

                                                                                           

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522063

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz