Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Lenka Slabá -Vostrá

Koncem loňského roku se natrvalo vrátila zpět do Čech Lenka Slabá-Vostrá, které strávila v kanadském Edmontonu více než osmnáct let. Zakotvila s mladší dcerkou Adinou Annou v Dolních Jirčanech u Prahy, kde si společně s mužem Ádou, který si návrat do vlasti posunul až na letošní duben, pořídili menší útulný domek. A začala pracovat jako zubní asistentka. 

Osmnáct roků – to je vlastně rozdíl celé jedné generace a nepřeberná šňůra změn, zvláště při dnešním stále se zrychlujícím tempu. Pro Lenku však nebyl tento návrat nečekaným skokem přes téměř dvě desetiletí, vracela se do prostředí, s nímž udržovala během svého kanadského pobytu celkem pravidelný kontakt. A to nejen s rodinou a přáteli, ale i s neustále se přelévajícím a prolínajícím hudebním světem. Zvláštní citové vazby má i k jižním Čechám. Jistě si bez velkého vzpomínání připomenete její českobudějovickou éru s Nezmary a se Žalmanovým spolem. Následně se Spirituál kvintetem. Avšak zakotvit přesně tam, odkud tehdy před lety odcházela, se prostě nedá. I když publikum a muzikantská komunita rozhodně nezapomněly na Lenčin jedinečný hlas, musí nyní znovu systematicky stavět nové schody na českou hudební scénu. 

Pravda je, že ani v Kanadě hudbu a zpěv neodložila. Sice začátky v cizí zemi nebyly jednoduché, ať už jde o zvládnutí jazyka, tamějších životních podmínek či uplatnění v zaměstnání, kde vystřídala posty ošetřovatelky, prodavačky, vizážistky, řidičky školního autobusu či zubní asistentky. Navíc k tomu starost o domácnost, dceru Lenku, s níž do Kanady odcházela, narození druhé dcerky – Adinky. Přesto se ale k hudbě neustále vracela, ať už s mužem Ádou, mezi přáteli anebo pak v součinnosti s různými hudebníky a v dílčích projektech.

Mnozí si jistě vzpomenou na Lenčina koncertní turné v letech 2001 a 2003, kdy přijela do Česka se dvěma kanadskými kolegyněmi – Susan Crowe a Katherine Wheatley – a uspořádaly zde desítky vřele přijímaných vystoupení v rámci letních festivalů. Přestože repertoár tvořily vlastní skladby vystupujících, tedy s anglickými texty, promísené oblíbenými tradicionály, posluchači jim rozuměli. Rozuměli řeči hudby, důvěrně známému Lenčinu hlasu...  A ten nenechala Lenka zahálet ani na kanadské půdě.

Dlouhé roky spolupracovala na parketě taneční hudby s Jaromírem Mayerem (někdejší partner Evy Pilarové – pozn. redakce) v jeho skupině the Romantics, později vypomáhala také Jaromírovu synovi  ve sborech. Když do Edmontonu přijel Karel Černoch, plánovali s Jaromírem rozsáhlejší  krajanský hudební projekt s kapelou a s Karlovou účastí, bohužel k realizaci už pak nedošlo. Lenka se našla i v jazzovém rytmu, ve vokálech se Shelly Jones a její kapelou, což jí dodnes připomíná i skvěle nahrané album. Stejně jako DVD nahrávky a společné hraní s legendárním prvorepublikovým swingovým skladatelem Jiřím Traxlerem pro českou komunitu v Edmontonu. Zajímavé hudební záznamy s Lenkou vznikly rovněž díky Ádovým projektům, například s Otmarem Brancuzským, nebo s talentovaným kanadským country zpěvákem Darellem Barrem či později pak s Ádovým synem Davidem a jeho manželkou Eliškou. Nedá mi to, abych se mimo jiné nezmínila i o tom, že Áda s Lenkou byli zakladateli malého českého  festiválku Trampská kytara, který se od roku 2003 koná každoročně na západě Kanady.

Hned na jaře se Lenka s Ádou a Jardou Matějů odhodlali k prvním neformálním vystoupením v triu, ale po pár týdnech i k účasti na velkých festivalových pódiích, tentokrát už s celou kapelou. Zmiňme třeba Telč, kde si Lenka zazpívala se Spirituál kvintetem jako za starých časů, folkové Babí léto v Dolním Újezdu, Mohelnický dostavník, Hořínkův memoriál v Netolicích, pražské Večery potmě apod. V současnosti funguje Lenka s víceméně rodinnou kapelou, kde vedle Ády (kytara, zpěv) zakotvil i jeho syn David (kytara elektrická i akustická, piano, bicí, zpěv) s manželkou Eliškou (klávesy, housle,saxofon, flétna, bicí, perkuse, zpěv), dále pak Honza  Mikulecký (baskytara, kytara, kontrabas, zpěv) a Martin Linhart (bicí,baskytara, kytara, piano, trubka). Občas s nimi hostuje i dcera Adina, studentka konzervatoře. Podle Ády postavila tato nová kapela svůj sound na vyprecizovaných, nezvyklých aranžích a celkovém modernějším posunu stylu, takže dokáže oslovit i mladší publikum, stejně jako své někdejší příznivce.

„Samozřejmě, že není jednoduché znovu vstoupit na profi-scénu, ale díky přátelským vztahům z minulosti se nám podařilo zatím hrát na několika festivalech a zajímavých akcích. Nicméně usilovně hledáme další možnosti hraní jak na festivalech, tak ve formě samostatných koncertů. A to je působiště, které zatím příliš zmapované nemáme. Ale doufáme, že se nám do budoucna naskytne více nabídek a příležitostí k vystupování,“ konstatuje Lenka s neutuchající nadějí a optimismem.   

Jednou ze šancí slyšet Lenku Slabou-Vostrou s jejím hudebním doprovodem nabízí připravovaný koncert v Jihlavě a následně pak 16.prosince v Týně nad Vltavou, kam je pozvala tamní skupina Sem-Tam v rámci svých pravidelných klubových večerů.  

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565613

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz