Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Takovou nečekanou reminiscencí je návrat kdysi populární jihočeské písničkářské dvojice M+L na hudební scénu. Po šestadvaceti letech odmlky! Pro ty, kteří tuto někdejší manželskou dvojku nezažili, i pro ty, kteří už pozapomněli, dodávám, že se jedná o Milušku a Luboše Hrdličkovi, kteří ve své době bodovali na portovní scéně i na pódiích koncertních sálů či festivalů.

Comeback, který má na svědomí soustředěný nátlak a opakovaná přání jejich příznivců, měl svou úspěšnou premiéru již koncem září ve Velešíně. A zájem zaznamenali pořadatelé i o českobudějovické vystoupení 17.listopadu. Program pro listopadový koncert vycházel jednoznačně z někdejšího repertoáru této miniformace a jak oba svorně tvrdí, prakticky by ani nemuseli zkoušet: „Je to, jako bychom přestali společně hrát před třemi dny a ne skoro před třemi desítkami let.“

Cesty, které oba protagonisty svedly kdysi dohromady, jsou pochopitelně vroubené notami. Lubošovu muzikantskou dráhu odstartovala beatová skupina Helios, kde hrál bicí, teprve ale následná trampská etapa mu vložila do ruky kytaru a předznamenala písničkářskou éru. Svým způsobem byla pro Luboše klíčová i Malá scéna a Divadlo dramatických textů, kde za jeho účasti vznikla i první přednezmarovská formace, z níž se pak ve sklepě činžovního domu zrodili dnes populární Nezmaři. Tvůrčím kvasem byli tehdy zasaženi všichni, včetně Luboše. A zhruba v té době se i zkřížily cesty Luboše a Milušky, následoval sňatek a narození syna Pavla, ale v roce 1980 také odchod Luboše od Nezmarů. Zhruba o tři roky později vzniklo rodinné duo M+L a zároveň  formace Tahák, jejíž trvání však nepřežilo rozmezí roku. Obě uskupení však zabodovala na krajské Portě ve Strakonicích na prvních dvou místech. Kromě toho tato doba registruje také vznik celé šňůry vlastních písniček, z nichž některé přežily dodnes – jako třeba téměř hymnická Musíš jít dál, v trvalém repertoáru Nezmarů. K rodinnému duu se v roce 1985 přidali Jarda Bartizal a Vlastík Nedorost a v téhle sestavě to táhli celých šest let. Repertoár postupně vyplňovaly vlastní písničky, otextované tradicionály či skladby Simona a Garfunkela, Joan Baezové apod. Mezní rok 1990 však zasáhl do života obou dvou – kapela se rozpadla a rozpadlo se i manželství.

Luboš si pak s malou kapelou Monsters Company zkusil kariéru pouličního muzikanta, a to nejen v Českém Krumlově, ale i v Rakousku, a otestoval svou výdrž. Sérii krátkodobých sestav však nutně přetrhl druhý sňatek a druhé dítě a nasměrovaly jeho kroky jinam. K muzice se vrátil ve formě komponovaných pořadů pro školy, s nimiž jezdil s Pavlem Zajícem po republice. V současnosti tato zájezdová vystoupení pro nejmenší podniká již pouze sólově. Zároveň se podílel na dalších projektech, jako hudební pořad Slabikář trampingu v režii Petra Sejka či festiválky Indiánské léto ve Velešíně. Ale do této doby se datuje i naplnění Lubošova klukovského snu - vznik bigbeatově laděného Lazarethu, s nímž se mimo jiné  probojoval až do finálních kol Porty. K současným aktivitám lze přičíst i hudební spolupráci se Zdeňkem Zajíčkem z českobudějovického rozhlasu na programu o strašidlech v pořadu Vltavín. Opomenout se nedá ani Lubošova četné uplatnění v hudebních porotách. 

Miluščin zájem se po rozchodu soustředil spíše na sport, návrat k muzice předznamenala teprve českokrumlovská rockově laděná kapela Dizzy, která ale měla krátkého trvání. Následná Fontanela už měla větší výdrž a Miluška s ní dokonce natočila ve studiu Vox u Petra Benesche poměrně působivé album s dobrým ohlasem. Ovšem největší časový prostor, víc než osm let, si v Miluščině tehdejším hudebním životopisu vyhradil Mimoband, který rovněž natočil CD ve studiu Vox, ale zaznamenal i postup do ústeckého portovního finále. Menší sestavy se Sašou Novotným nebo Jardou Matějů jsou spíše záležitostí nahodilou. Ale ani s obnoveným vystupováním s Lubošem se nechtějí nechat vmanipulovat do obvyklého kolotoče. „Chceme si hrát pro radost, v klídku, pohodě, bez stresu a vnějších tlaků. Navíc ty písničky teď prožíváme a cítíme jinak než před těmi lety, s určitým nadhledem, přes síto prožitků a zkušeností,“ dodává Miluška k nové etapě, která ovšem neznamená partnerský návrat.

V tvůrčí rovině se pak Luboš zaměřil na písničkové texty a poezii, kterou jemu i Milušce kdysi pomohl objevovat i Mirek Kovářík, s nímž později spolupracovali. Textů, kterých stále přibývá, má Luboš na kontě ke dvěma stovkám, většinu písniček opatřil i hudbou (připomeňme si alespoň známý, téměř zlidovělý Písek z repertoáru Nezmarů). Jeho písničky hrají i další skupiny jako pardubická Pouta, Stráníci, Sem-Tam atd. Ani Miluška však nezůstala stranou, její písničky zazněly s Mimobandem, v programu pražských alternativních kapel a například Navoněné blues včetně hudby převzala už kdysi Jitka Vrbová.

A že „hrdličkovské“ písničky dokáží stále oslovovat a jsou stále živé, dotvrzuje i přízeň publika, dokonce velice mladých lidí, kteří si jejich první etapu pamatovat nemohou. Po budějovickém vystoupení čeká M+L ještě koncert na bohnickém festivalu Za plotem 28.listopadu na pozvání Petra Rímského a 11.prosince pak adventní zpívání ve Velešíně, které by chtěli doprovodit vydáním svého zpěvníčku, obdobně jako při zářijovém vystoupení, tentokrát však obohaceném o DVD a miniCD. Kromě toho návrat M+L evokoval znovu i zájem o obnovení oblíbených klubových večerů ve Velešíně, které by se měly objevit na programu po Novém roce. Zdá se, že se zase jednou zdařila taková specifická víceplošná hudební reminiscence...

Foto: Archiv Luboše Hrdličky

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521316

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz