Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

 Malina Brothers

Legendární americký banjista Tony Trischka si v minulých dnech při návštěvě České republiky zahrál s Druhou trávou i Malina Brothers. Ostatně s Lubošem Malinou i Robertem Křesťanem se znají už skoro třicet let. V roce 1988 absolvovali Poutníci na vrcholu slávy i výkonnosti, tehdy ještě s Malinou a Křesťanem, společné československé turné s americkou kapelou Skyline, jejímž členem byl Tony Trishka. Už tehdy známý Tony Trischka, možná v té době slavnější u nás než ve Státech. Tony byl jedním z představitelů newgrassu, který ve své době ovlivnil řadu špičkových českých kapel, Poutníky nevyjímaje.

Malinové i Druhá tráva na začátku srpna přivítají v Česku další legendární hvězdu – multiinstrumentalistu, hlavně ale hráče na foukací harmoniky Charlieho McCoye. Pětasedmdesátiletý Charles Roy McCoy měl svou první kapelu už patnácti letech. Stihl hrát s Elvisem Presleyem, Royem Orbisonem, ale i Bobem Dylanem, Ringo Starrem, Johnnym Cashem, Krisem Kristoffersonem… Nemějme z těch jmen příliš zamotanou hlavu – Charlie pravidelně vystupuje a natáčí i s Druhou trávou a Malina Brothers (nejnověji na albu Malina Brothers and Charlie McCoy). Jak zasvěcený čtenář ví, obě kapely spojuje jedna osoba – kapelník a rovněž multiinstrumentalista Luboš Malina.

 

Luboš Malina (Druhá tráva)

A jeho bratři Pavel (kytarista v původní sestavě Druhé trávy) a Pepa. Všichni jsou z Náchoda, I Pája Peroutka, úžasný bluegrassový kontrabasista a zpěvák. Není Malina, ale trochu tak vypadá. Možná všichni z Náchoda vypadají trochu jako Malina. Znají se od dějství a – jak říká Luboš – měli stejného učitele, Viktora Špráchala. Romantika s duší snad trampa, který si postavil srub na skále nad Metují.

 

Pavel Malina (Žalman a spol.)

 

Pepa Malina (Monogram)

 

Pavel Pája Peroutka (Spirituál kvintet)

A ještě jedno jméno je spojeno s tímto regionem. Miroslav Jaroš zvaný Skunk, jenž odešel před léty do německé emigrace a dnes žije někde u Karlsruhe. Do jisté doby neznámý autor dobrých písniček a textů k zámořským melodiím (např. Montgomery, Guantánamo aj.). Jeho písničky se dodnes hrají jako dílo neznámého autora. Zřejmě poprvé Skunka představilo veřejnosti album Wabiho Daňka, které připravil a produkoval právě Luboš Malina. Malina Brothers mají písničky pozapomenutého rodáka ve svém repertoáru, a dobře dělají. Je to krásný český mix s klasickými bluegrassovými standardy.

A sotva odletí Charlie McCoy, nasednou i Malina Brothers do letadla směr Spojené státy, V průběhu takřka měsíčního turné budou hrát zasvěcenému americkému publiku v hudebních klubech a na festivalech. Krajanům zahrají v Chicagu, Dallasu a Denveru. Domů se vracejí na konci září. Člověk by až řekl – jsou to The Malina Brothers.

www.malinabrothers.cz

 

 

The Malina Brothers. První manželka Donalda Trumpa Ivana Zelníčková původem ze Zlína, dodnes říká bývalému manželovi, možná příštímu prezidentovi Spojených států, také The Donald. 

Fotografie na festivalu Slunce ve Strážnici pořídil Vladimír B. Halm

        

    

Foto týdne

Jste náš host číslo

9577797

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz