Vzkazy

  • Letokruhy se znovu posunou

    Kamarádi a kamarádky!

    Vzhledem k vývoji celosvětové problematiky okolo pandemie corona viru se vyskytla i neúprosná nutnost jednoznačného rozhodnutí o konání LETOKRUHŮ, plánovaných původně na rok 2021 a přesunutých na červen 2022.  

    Situace v celém světě se opět rapidně zhoršila, Kanadu nevyjímaje. Proto, ač neradi, jsme museli jednoznačně konstatovat, že pořádání Letokruhů v roce 2022 je nereálné, a jsme nuceni ho posunout o další rok. Paradoxně se tak interval celosvětových trampských setkání posunul na pět let, jako tomu většinou bylo mezi celosvětovými potlachy. Naším záměrem bylo zkrátit tento interval na tři roky, ale jak vidno – člověk míní a život mění.

    Budeme doufat, že se nepříznivá situace během příštího roku změní k lepšímu a my vás budeme moci v roce 2023 přivítat na Bush River.

     

    Držte nám i vám palce!

    Za STOV Fony, Kanada 

     
  • Symbolika svíček na adventním věnci

    První svíčka, kterou zapalujeme první adventní neděli je svíčkou naděje a očekávání. Často se také nazývá svíčkou proroků, kdy Izaiáš předpověděl narození Ježíše Krista.

     

    Druhá svíčka se zapaluje na bronzovou neděli. Bývá dle některých tradic označována jako svíčka betlémská, má být symbolem jesliček a je považována za svíčku lásky.

     

    Třetí svíčka na adventním věnci je jediná v jiné barvě, a to v růžové. Představuje radost a často je pojmenována jako svíčka pastýřská

     

    Čtvrtá svíčka se nazývá jako svíčka andělská a je představitelkou pokoje a míru.

     

    Pátá svíčka (u věnců s pěti svícemi) se zapaluje na Štědrý den, kdy slunce zapadne a je v bílé barvě. Symbolizuje samotného Krista.

     
  • Adventní věnec zdraví hosty

    Advent správně začíná čtvrtou neděli před Vánocemi, každý rok je tak datum jiné.

     

    Je to období plné očekávání a těšení. Věřící se těší na příchod Spasitele a ostatní na nejpříjemnější svátky v roce.

     

    Katolická církev, z jejíhož repertoáru advent pochází, mu dala základní motto i barvu. Původní barvou adventu je fialová, podle barvy kněžského roucha. Fialová však bývala v minulosti velkou vzácností, a tak ji v domácím prostředí nahradila všudypřítomná, lehce dostupná červená.

     

    Pro adventní týdny křesťané doporučují pmírný půst, protože střídmost v jídle bystří rozjímání. Také touto tradicí se ateisté mohou inspirovat: k duhu půjde zejména těm, jimž Vánoce přinášejí mnoho neodolatelných gurmánských pokušení.

     
Dnes má svátek Blanka Zítra má svátek Svatoslav

Asi se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale letos uplyne přesně pětatřicet roků od data, kdy se na hudební scéně poprvé objevila jihočeská skupina SEMTAM. Za dobu  existence jí prošla celá řada muzikantů a pro mnohé z nich se stala účinným odrazovým můstkem. Jmenujme třeba namátkou Pavlínu Jíšovou, Jardu Matějů, Míšu Hálkovou, Pepu Hlavenku, Jirku Smrže, Honzu Kuliše, Milana Tripese, Tondu Hlaváče, Pavlínu Braunovou, Luboše Maškaru a další. Jiní se zase pod křídla SEMTAMu opakovaně vraceli jako do bezpečného přístavu.

Celkem bychom napočítali více než tři desítky muzikantských osobností, které spojily své jméno s touto skupinou. V současnosti se obsazení kapely ustálilo na sedmi lidech: Luboš Marek (kapelník, housle), Lenka Jakschová-Huszárová a Pavla Blažková (zpěv), Petra Želiborová (baskytara, zpěv), Vojta Zícha (banjo – ale jinak i kytara, housle, dobro), Pepa Pospíšilík (zpěv, mandolína) a Tomáš Berka (kytara).

SEMTAM vznikl roku 1981 zásluhou cílevědomého Luboše Marka a jeho nevšedního nápadu hrát bluegrass tak trochu jinak. Už od samého začátku ve skupině působili výborní zpěváci jako Pavlína Jíšová a Jarda Matějů, kteří se nesporně podíleli i na rychlému vzestupu kapely. V letech 1983-84 pak skupina dosáhla také na dvojnásobné vítězství v plzeňském finále Porty. Opomenout nelze ani zapojení výborné zpěvačky Pavlíny Braunové či další úspěšné období se zpěvačkami Lenkou Jakschovou–Huszárovou a Míšou Hálkovou. Souhra nepříznivých událostí však přinutila kapelu v roce 1993 činnost ukončit. A byl to opět Luboš Marek, který po několika pokusech SEMTAM vzkřísil a vdechl mu nový život. Od chvíle návratu uplynulo zase již sedm let a z kapely se, navzdory průběžným obměnám v obsazení, stala jedna velká obětavá rodina.      

    

Díky složení nejen nynější, ale i předchozích sestav byste otázku zkoušení a vystupování považovali téměř za náročnější, než byla akce kulový blesk. Každý ze sedmičlenné skupiny má totiž nejen jiné povolání, ale zároveň i jiné bydliště a do kalkulace volného času je občas nutné zakomponovat i péči o potomky. I tak se ale s vyvstalou nutností, jak zkoordinovat možnosti členů a jejich dojíždění z Českých Budějovic, Týna nad Vltavou, Strakonic, Vodňan, Pištína či od Římova, dokázali úspěšně poprat. Jedinou stálicí je místo pro zkoušky – zůstává jím totiž obývák Lenčina domečku v Pištíně. I v této komplikované situaci se však pravidelně zkouší a vystupuje. Koncertních vystoupení, která houstnou zejména v létě, je v posledních letech zhruba kolem padesátky ročně.

„Pravidelně se účastníme strakonického Jamboree, letos budeme otevírat Mohelnický dostavník, těšíme se na Trampský širák, do Folkové Strážnice i na Banjo Jamboree v Čáslavi. Tam jsme po našem znovuvzkříšení ještě nebyli. Nebo do Ústí nad Labem, kde budeme hrát na jednom z pořadů k padesátému výročí Porty. A mohl bych jmenovat ještě další festivaly a přehlídky. Nicméně jsme museli letos odložit pozvánku k účasti na slovenských festivalech, v kalendáři už nezbylo na hraní místo,“ konstatuje kapelník Luboš Marek.

Ačkoliv je SEMTAM žánrově zařazován jako bluegrassová skupina, jeho označení by zasloužilo přece jen podrobnější specifikaci. „Především tedy na rozdíl od jiných bluegrassových uskupení téměř nezpíváme anglicky, dáváme přednost českým textům, většinou z vlastní dílny. V repertoáru vedle nových věcí zůstávají i osvědčené písničky z předchozích etap, ovšem vždycky pak v novém provedení,“ definuje zaměření skupiny zpěvačka Lenka. Typický a dnes již zřetelně identifikovatelný projev kapely je už od počátku postaven na netradičních vokálech, konkrétně na dvou ženských a jednom mužském hlasu. SEMTAM vesměs staví na vlastní tvorbě, do níž svou troškou přispěli nejen současní členové skupiny, ale i řada těch, kteří kapelou prošli. A také několik trvalých příznivců z jihočeské tvůrčí smečky. V této souvislosti by se měla zmínit i jména textařů jako Karel Filip, Petr Hensel, Luboš Hrdlička...

V jubilejním roce ke stávajícím dvěma albům SEMTAMu (Na ostří nože a Návrat) přibude nyní třetí. Má to být výběr ze živých nahrávek, které dvorní zvukař kapely – Honza Friedl natočí na dvou koncertech, skupinou považovaných za klíčové. První – postavený přímo k výročí vzniku SEMTAMu, se odehraje na Malé scéně českobudějovického DK Metropol v úterý 26.dubna. Návštěvníci se mohou těšit nejen na hezké písničky, ale i na dvacetiminutové retro z historie kapely, sestavené z fotek a videí, se zvukovým doprovodem hudby a komentářem Pavlíny Jíšové, Petra Hensela, Jardy Matějů a Lenky Huszárové. A chybět nebudou ani vzácní hudební gratulanti – Pavel Žalman Lohonka, Pavlína Jíšová, Míša Hálková, Jarda Matějů, Jirka Smrž a Luboš Maškara. Druhý jubilantský koncert s hosty proběhne 2.června  na domovské scéně vltavotýnské Sokolovny v rámci pravidelných a již několik let pořádaných klubových večerů „Na návštěvě u SEMTAMu“. Tady se kromě jiného odehraje 27.října Žalmanův narozeninový koncert, při němž se na oplátku v roli hosta a gratulanta ocitne domácí kapela.

„Přáli bychom si, aby nám tahle sestava už vydržela beze změn a aby nám Múzy nezlenivěly. A také, aby dobrá muzika z regionů, ať už jakéhokoliv žánru, měla šanci se dostávat i do celostátních médií,“ uzavírá malé ohlédnutí za historií SEMTAMU jeho kapelník.

Hanka Hosnedlová

Foto týdne

Železná neděle zahájila

28. listopadu letošní advent

 

Jste náš host číslo

7625170

Melanž

  • Tři recepty na perníčky, které jsou hned měkké

    Měkké medové perníčky I

     

    Suroviny na těsto

    400 g hladké mouky,

    2 vejce,

    1 lžička jedlé sody,

    2 lžičky perníkového koření,

    140 g moučkového cukru,

    100 g Hery,

    2 lžíce medu

     

    Postup přípravy receptu

    Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé!

    Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

    Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

    Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

    Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo takhle krásně zdobené třeba na Valentýna.

     

    Měkké medové perníčky II

     

    Suroviny na těsto:

    200 g máslo (může být i olej, nebo jiný tuk)

    900 g hladká mouka (dát napřed 800 g a postupně přidávat)

    4 ks vejce

    300 g moučkový cukr 250 g med teplý

    1 lžička jedlá soda

    1 balení koření do perníku

     

     Poleva:

     Rozmixujeme přesátý moučkový cukr s bílkem a přidávám šťávu s citronu. Hustota se musí vyzkoušet. Poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.

     

    Postup přípravy receptu

    Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod.

    Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3mm a vykrájíme tvary, které klademe na pomoučený plech, nebo na plech s pečícím papírem.

    Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.

     

    Měkké medové perníčky III


    Suroviny na těsto

    50 g másla

    650 g hladké mouky

    6-7  lžic mléka 

    250 g moučkového cukru

    4 ks žloutků

    150 g medu

    2 lžičky perníkové koření

    2 lžičky jedlé sody

    1 žloutek na potření těsta

     

    Poleva

    170 g moučkového cukru

    1 bílek

    pár kapek citrónové šťávy

     

    Postup přípravy receptu

    Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusíme ho dávat do chladna rozležet, můžeme ho hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat nejrůznější tvary. Pečeme na 170 °C asi 10 minut.

    Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.

    Perníčky se dají konzumovat hned po upečení, aniž by se musely nechat 14 dní rozležet.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz