Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Asi se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale letos uplyne přesně pětatřicet roků od data, kdy se na hudební scéně poprvé objevila jihočeská skupina SEMTAM. Za dobu  existence jí prošla celá řada muzikantů a pro mnohé z nich se stala účinným odrazovým můstkem. Jmenujme třeba namátkou Pavlínu Jíšovou, Jardu Matějů, Míšu Hálkovou, Pepu Hlavenku, Jirku Smrže, Honzu Kuliše, Milana Tripese, Tondu Hlaváče, Pavlínu Braunovou, Luboše Maškaru a další. Jiní se zase pod křídla SEMTAMu opakovaně vraceli jako do bezpečného přístavu.

Celkem bychom napočítali více než tři desítky muzikantských osobností, které spojily své jméno s touto skupinou. V současnosti se obsazení kapely ustálilo na sedmi lidech: Luboš Marek (kapelník, housle), Lenka Jakschová-Huszárová a Pavla Blažková (zpěv), Petra Želiborová (baskytara, zpěv), Vojta Zícha (banjo – ale jinak i kytara, housle, dobro), Pepa Pospíšilík (zpěv, mandolína) a Tomáš Berka (kytara).

SEMTAM vznikl roku 1981 zásluhou cílevědomého Luboše Marka a jeho nevšedního nápadu hrát bluegrass tak trochu jinak. Už od samého začátku ve skupině působili výborní zpěváci jako Pavlína Jíšová a Jarda Matějů, kteří se nesporně podíleli i na rychlému vzestupu kapely. V letech 1983-84 pak skupina dosáhla také na dvojnásobné vítězství v plzeňském finále Porty. Opomenout nelze ani zapojení výborné zpěvačky Pavlíny Braunové či další úspěšné období se zpěvačkami Lenkou Jakschovou–Huszárovou a Míšou Hálkovou. Souhra nepříznivých událostí však přinutila kapelu v roce 1993 činnost ukončit. A byl to opět Luboš Marek, který po několika pokusech SEMTAM vzkřísil a vdechl mu nový život. Od chvíle návratu uplynulo zase již sedm let a z kapely se, navzdory průběžným obměnám v obsazení, stala jedna velká obětavá rodina.      

    

Díky složení nejen nynější, ale i předchozích sestav byste otázku zkoušení a vystupování považovali téměř za náročnější, než byla akce kulový blesk. Každý ze sedmičlenné skupiny má totiž nejen jiné povolání, ale zároveň i jiné bydliště a do kalkulace volného času je občas nutné zakomponovat i péči o potomky. I tak se ale s vyvstalou nutností, jak zkoordinovat možnosti členů a jejich dojíždění z Českých Budějovic, Týna nad Vltavou, Strakonic, Vodňan, Pištína či od Římova, dokázali úspěšně poprat. Jedinou stálicí je místo pro zkoušky – zůstává jím totiž obývák Lenčina domečku v Pištíně. I v této komplikované situaci se však pravidelně zkouší a vystupuje. Koncertních vystoupení, která houstnou zejména v létě, je v posledních letech zhruba kolem padesátky ročně.

„Pravidelně se účastníme strakonického Jamboree, letos budeme otevírat Mohelnický dostavník, těšíme se na Trampský širák, do Folkové Strážnice i na Banjo Jamboree v Čáslavi. Tam jsme po našem znovuvzkříšení ještě nebyli. Nebo do Ústí nad Labem, kde budeme hrát na jednom z pořadů k padesátému výročí Porty. A mohl bych jmenovat ještě další festivaly a přehlídky. Nicméně jsme museli letos odložit pozvánku k účasti na slovenských festivalech, v kalendáři už nezbylo na hraní místo,“ konstatuje kapelník Luboš Marek.

Ačkoliv je SEMTAM žánrově zařazován jako bluegrassová skupina, jeho označení by zasloužilo přece jen podrobnější specifikaci. „Především tedy na rozdíl od jiných bluegrassových uskupení téměř nezpíváme anglicky, dáváme přednost českým textům, většinou z vlastní dílny. V repertoáru vedle nových věcí zůstávají i osvědčené písničky z předchozích etap, ovšem vždycky pak v novém provedení,“ definuje zaměření skupiny zpěvačka Lenka. Typický a dnes již zřetelně identifikovatelný projev kapely je už od počátku postaven na netradičních vokálech, konkrétně na dvou ženských a jednom mužském hlasu. SEMTAM vesměs staví na vlastní tvorbě, do níž svou troškou přispěli nejen současní členové skupiny, ale i řada těch, kteří kapelou prošli. A také několik trvalých příznivců z jihočeské tvůrčí smečky. V této souvislosti by se měla zmínit i jména textařů jako Karel Filip, Petr Hensel, Luboš Hrdlička...

V jubilejním roce ke stávajícím dvěma albům SEMTAMu (Na ostří nože a Návrat) přibude nyní třetí. Má to být výběr ze živých nahrávek, které dvorní zvukař kapely – Honza Friedl natočí na dvou koncertech, skupinou považovaných za klíčové. První – postavený přímo k výročí vzniku SEMTAMu, se odehraje na Malé scéně českobudějovického DK Metropol v úterý 26.dubna. Návštěvníci se mohou těšit nejen na hezké písničky, ale i na dvacetiminutové retro z historie kapely, sestavené z fotek a videí, se zvukovým doprovodem hudby a komentářem Pavlíny Jíšové, Petra Hensela, Jardy Matějů a Lenky Huszárové. A chybět nebudou ani vzácní hudební gratulanti – Pavel Žalman Lohonka, Pavlína Jíšová, Míša Hálková, Jarda Matějů, Jirka Smrž a Luboš Maškara. Druhý jubilantský koncert s hosty proběhne 2.června  na domovské scéně vltavotýnské Sokolovny v rámci pravidelných a již několik let pořádaných klubových večerů „Na návštěvě u SEMTAMu“. Tady se kromě jiného odehraje 27.října Žalmanův narozeninový koncert, při němž se na oplátku v roli hosta a gratulanta ocitne domácí kapela.

„Přáli bychom si, aby nám tahle sestava už vydržela beze změn a aby nám Múzy nezlenivěly. A také, aby dobrá muzika z regionů, ať už jakéhokoliv žánru, měla šanci se dostávat i do celostátních médií,“ uzavírá malé ohlédnutí za historií SEMTAMU jeho kapelník.

Hanka Hosnedlová

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520865

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz