Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Křest Šedifkova zoěvníku. Zleva Miki Ryvola, Míša a Béďa Röhrichovi

Dávno dopředu vyprodaný velký sál plzeňské Besedy signalizoval, že první narozeninový koncert k osmdesátinám Bédi Röhricha – Šedifky, který se odehrával o poslední listopadové neděli, má dobře nakročeno na úspěch. Sjeli se kamarádi z různých koutů republiky a dokonce i ze zahraničí a už jejich přítomnost sama o sobě byla v podstatě součástí této oslavy, plné nesčetných  gratulací a přání, kterými byl Šedifka před koncertem, o přestávce i po skončení večera doslova zavalen. A dlužno dodat, že i všechny hudební dárky, které tvořily více než pětihodinový koncertní program, byly báječné a přítomní v sále nešetřili potleskem, ani dalšími projevy přízně.

Narozeninový večer v notách zahájil Šedifka s Komáry, jeho domovskou kapelou, tentokrát posílenou o vokály dámského Přeletu MS. Následoval odpichový brněnský Tramp Evergreen Band a jazzově laděné duo Akáty sestávající ze zpěvačky  Jitky Vrbové a kytaristy  Standy Chmelíka. Skvěle vyznělo i pohodově laděné vystoupení Žalmana, kterého doprovázel tentokrát pouze Pavel Malina. V této sestavě vynikla jak výmluvnost Žalmanových textů, tak charisma tohoto jihočeského písničkáře. Hotovou bouři potlesku pak sklidila rodinná dvojka Štěpána a Matěje Rakových s netradičním, ale úžasným repertoárem. Je neuvěřitelné, co tento kytarový mág s kytarou dokáže a po této produkci je i každému jasné, že syn jde v jeho stopách. A dobře zvolen byl i závěr večera s Mikim Ryvolou a nezmarskou dvojicí Pavla Zajíce a Jima Drengubáka, k nimž pak na pódium nastoupili i všichni zbývající účinkující a neplánovaně dokonce i Šedifkův dámský osadní sbor. Osadní koledu, která pak v tomto takřka chorálovém podání zazněla, si zpívala už většina sálu.

 

Komáři s Béďou Šedifkou a Přelet MS

Takovým bonbónkem na dortu byl ovšem křest a prezentace nového Šedifkova zpěvníku, jehož kmotry se na pódiu stali téměř všichni jeho tvůrci, včetně zástupce vydavatele, jímž byl i tentokrát Avalon. A musím zdůraznit, že zpěvník s notami a akordy, jehož specifikem jsou ručně psané texty Šedifkovým krasopisem, se nadmíru vyvedl. I neznalého čtenáře zaujmou doplňující dokumentární černobílé fotografie ze Šedifkova života a charakteristické kresby Mikiho Ryvoly.

Ovšem dojetí v úplném závěru večera se už asi neubránil nikdo, když celý sál potleskem vzdával Šedifkovi hold vestoje. Myslím, že víc si už ani nikdo nemůže přát...    

Foto: Jana Heřmanová

  

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578334

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz