Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Krystyna Skalická (foto Vojtěch Stádník)

Loutkářka, autorka her svého divadélka Krasohled, jeho režisérka, loutkoherečka, zpěvačka a akordeonistka a taky bývalá učitelka matematiky a fyziky, to všechno je stále mladá a perspektivní písničkářka Krystyna Skalická)*, která 14. května 2015 pokřtí na scéně pražského Studia Alta své nové album JEDEN TANiEC.

Toto album je po neoficiálním demu Kikirikí z r. 2003 oficiálním debutem, na nějž Krystyna nechala své příznivce čekat opravdu mnoho let, a stává se tak i ohlédnutím za bohatým dosavadním dílem. Svoje první písničky Krystyna složila jako součást loutkových her jež dodnes hraje převážně pro radost dětí v mateřských školách, ale celkem záhy na ně navázala tvorbou pro dospělé publikum. O svých začátcích mi pověděla následující: „Veřejně vystupovat jsem začala snad v roce 1998, zpívala jsem v kapele Mušky z pušky. Když chlapci jednou nemohli na slíbený koncert, bylo to novoroční setkání ekologických organizací, poslali mně samotnou, ať tam něco zahraju. Na akci hrál i Jakub Noha. Řekl mi, že se mu to líbí a ať si přijdu do Balbínky zahrát jako host v rámci jeho koncertu. Tak jsem šla. Pak mně pozval ještě víckrát. To bylo dost zásadní. Možná, kdybych ho nepotkala, hrála bych dodnes jen pro cibuli v kuchyni.“ A tak díky Jakubu Nohovi začátek tohoto století zastihuje Krystynu na scéně již jako sólovou písničkářku s akordeonem, která své melodie opatřuje texty hned ve třech jazycích. V češtině, která je jí zejména po přestěhování z Třince do Prahy hlavním jazykem, v polštině, kterou zdědila po rodičích a v nářečí „po naszimu“, které je pro velkou část obyvatelstva jejího rodného Slezska neoficiálním hlavním dorozumívacím jazykem. Vedle vlastních textů právem pokládá za klenoty svého repertoáru tři básně, které jí daroval ke zhudebnění král českého undergroundu Ivan Magor Jirous.

Již v prvních letech tohoto století se Krystyna stává novou výraznou osobností české hudební scény, hlásící se hrdě nejen k folku, ale i undergroundu, která se dobře zapsala jak v soutěžích, jako je Krtečkek na festivalu Zahrada, blahé paměti, nebo Notování, tak na klubových scénách. Již v dobách, kdy Krystyna soutěžila, objevovaly se po jejím boku vynikající houslistka Bára Baronová (Szmyrum a Chechuum), hráčka na dechové nástroje Míša Kalašová (ex Jarabáci, dnes členka skupiny svojí sestry Dany Houdkové) a stepařka Jana Samková (mladá dáma, která dovede udělat své tělo nejkrásnějším rytmickým nástrojem, který znám, členka skupiny Herky), které uslyšíme spolu s dalšími výbornými muzikanty z desky a uvidíme i na křtu. Kmotry desky budou samozřejmě Jakub Noha a spolu s ním František Kostlán, písničkář a nezávislý publicista, se kterým Krystyna vystupuje v poslední době nejčastěji.

 

Ukázka zpracování textů v bookletu desky

Album JEDEN TANiEC bylo nahráno a kompletně připraveno k vydání ve studiu Sound 24, jehož majitel a záznamový mág Josef Balcar, mnohým muzikantům a jejich fandům dobře známý jako mistr zvuku Isarafestu, Břevnovských Březňáků, Notování atd. mi o jeho realizaci pověděl: „Původně jsme s Krystynou mluvili o jednoduchém písničkářském albu. A pak se začali scházet ve stopách muzikanti, že jsem měl dojem, že natáčím desku celého symfonického orchestru. Nebyla to lehká práce a trvala s různými přestávkami skoro rok, ale stálo to za to. Myslím si, že z té desky, až vyjde, budu mít hodně velikou radost.“ Deska se, v době, kdy píši tento článek, již dolisovává. Pokřtěna bude společně se sbírkou trampského a undergroundového básníka Mikyho Marusjaka Na křídlech ptáků a nepořídíte-li si ji při křtu, nebo při některém z Krystyniných následujících koncertů, vězte, že ji bude distribuovat i firma Indies Scope.

Na závěr článku přidávám na Krystynino přání poděkování všem, kteří jí svým příspěvkem na HitHitu umožnili desku vydat a vzkázal vám, že se na vás všechny, ať už jste byli přispěvateli či nikoliv, 14. května ve Studiu Alta v Praze 7, U Výstaviště 21 velmi těší. A já se k jejímu těšení rád přidávám.

_________________________________________________________________________

Vysvětlivka: *) Mladou a perspektivní, jak je obecně známo, zůstává každá písničkářka dokud není zcela rozprodán celý náklad jejího třetího oficiálního alba.

 

Výtvarnicí Krystynina projektu je Helen Čubová

Foto týdne

Jste náš host číslo

9523896

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz