Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Bonbonkem vystoupení jihočeských New Rangers, coby hostů na jarním oblastním kole Porty v českobudějovickém rozhlasovém sále, byl křest nevšedního alba z produkce Supraphonu. Jedná se o kompilaci tří CD s písničkami populárních Rangers, kteří by v tomto roce oslavili již 50.výročí od prvního pódiového vystoupení.

Album se třemi CD a s barevnou fotografií původních Rangers na přebalu má v názvu kromě jména kapely také slova Zlatá kolekce a obsahuje celkem 79 oblíbených titulů z repertoáru původních Rangers. Písničky, nyní digitálně upravené, vybíral na žádost Supraphonu ze studiových nahrávek fundovaný znalec Mirek Černý, jehož dramaturgie sledovala v podstatě časovou osu vzniku jednotlivých skladeb.

 


 

 

 

Na nahrávkách naprosté většiny zařazených skladeb, snad s výjimkou tří posledních, se svými houslem, hlasem a jako původní producent podílí také Jirka Veisser, který před osmi roky přesídlil do Ostrolovského Újezda a stal se tak de facto Jihočechem. S jižními Čechami jej však propojil už v roce 2002 jiný krok, a to spojení se sehranou zdejší skupinou Šance, s níž vytvořil uskupení nazvané New Rangers. Skupina si záhy našla své místo na hudební scéně, a to nejen jihočeské.

„Ačkoliv Rangers vznikli před padesáti roky, takovým mezníkem v této souvislosti pro mne byla účast na první Portě v roce 1967, kdy jsme nejen vyhráli, ale byla s námi pořízena také první rozhlasová nahrávka a na jejím základě i první samostatná gramofonová deska. Pak jsem na portovních soutěžích fungoval jako porotce a nyní se s New Rangers vracím na jihočeské portovní pódium zase coby interpret. Takže by se dalo vlastně říci, že kruh se uzavírá...“ komentuje účast New Rangers v roli hosta jihočeské Porty činorodý Jirka Veisser.

 


Jirka Veisser

Aktuální repertoár New Rangers zahrnuje zhruba třetinu písniček z novinkového alba, ale je doplněn i vlastními skladbami z posledního Veisserova alba: Žiju, jak se dá. Je nutné ale dodat, že i Šance, pokud vystupuje samostatně, má svou vlastní repertoárovou sestavu.

Neplánovanou pauzu přes zimní měsíce naordinovala letos New Rangers zlomená noha bubeníka Jirky Libertina, ovšem jaro je už pro kapelu zase startovním výstřelem pro novou sezónu na koncertních a festivalových pódiích. A je naprosto jasné, že všude tam najde své místo i další prezentace nového trojCD, stejně jako písničky z jeho obsahu.

Foto Blanka Veisserová

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522130

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz