Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Zakladatel Paběrků Marko Čermák se dnes dožívá 75 let

V podivuhodném roce 1968 se zatím řídká česká countryová scéna prudce zahustila. Tu implantovanou, avšak jakoby odjakživa domácí muziku zde hrály od poloviny 60. let zejména dvě kapely – Strings of Tennessee a Greenhorns. Obě, zvláště pak Greenhorni, měly trampské kořeny, a první publikum tvořili trampové. Zejména Greenhorns Honzy Vyčítala měli ostře našlápnuto do českého showbussinesu.

 A najednou zčista jasna – nějací White Stars. Na Portě ´68 vítězí v kategorii Country and Western Rangers, druzí jsou Greenhorns, čtvrtí za jednorázovými elektrikáři The Truckers White Stars! Když Panton připravuje v roce 1969 legendární LP Písně amerického západu, hrají ty písničky Spirituál kvintet, Greenhorns – a White Stars! Kde se vzali?

Kapelu spoluzaložil greenhornský banjista Marko Čermák, ve své době nenahraditelný, neboť skoro jediný pětistrunný banjista u nás. Ale také Vašek Král, Tomáš Linka, Mirek Hoffmann, Václav Limberk... Internetové odkazy nepřesně uvádějí také Ivana Mládka, ale ten členem kapely, natož zakládajícím, nebyl. Když se začínala natáčet ona slavná deska Písně amerického západu, potkal Marko Čermák Ivana Mládka. A řekl mu – Ivane, nehraješ taky na mandolínu? – Ivan nikdy nehrál na mandolínu, ale v předtuše dobrého kšeftu přikývl. Tak přijď zítra do studia, točíme desku, uzavřel Marko.

Ivan Mládek si tedy šel koupit mandolínu, zjistil, jak se ten nástroj asi ladí a jak se na něj asi hraje, a přišel se svou novou mandolínou druhý den na natáčení. Později omluvně řekl asi toto – já jsem hrál mandolínová sóla jako na banjo. Omlouvám se všem muzikantům, kteří s tím pak měli problém, protože mandolínová sóla na Písních amerického západu se prostě na mandolínu nedají zahrát!

Honzovi Vyčítalovi dělali White Stars oprávněné starosti. Jednak někdy těžko hledali volné termíny Marko Čermáka, protože ten pilně hrál se svou druhou kapelou. A pak ti White Stars byli fakt dobří. V něčem měli dokonce nad Greenhorny navrch – například ve vokálu. Greenhorns už měli ve svých řadách Michala Tučného, ale ten nechtěl zpívat česky (anglicky ovšem nikdy neuměl) a vlastně zvolna nahrazoval původního pěvce Pepu Šimka. V té době zpíval i Honza Vyčítal. Později moc ne, v tak silné sestavě zpěváků to ani nemělo smysl, a nakonec zase ano – když mu Mirek Hoffmann jednou řekl, že z něho zpěvák nikdy nebude.

Honza Vyčítal je chytrý člověk. Věděl, že se něco musí stát, protože dvě skoro stejné kapely na jednom malinkém trhu, to prostě nešlo. Udělal první geniální krok, potom jich ještě udělal několik. Například když nabídl volné místo po odchodu Michala Tučného jeho bratru Vítkovi.

Honza nabídl Tomáši Linkovi a Mirku Hoffmannovi přestup do Greenhorns. Ta nabídka se nedala dost dobře odmítnout - začínala doba, kdy Greenhornům každý rok vycházela jedna LP deska. Ta doba netrvala věčně, ale to ještě nikdo nevěděl, teď tady právě byla. Greenhorni byli velmi slušně rozjetý hudební vlak. Dalo se naskočit, nebo zůstat na peróně...

A tak vznikla nejslavnější sestava Greenhorns v jejich nadcházející nejslavnější době.

Z White Stars se zatím stala legenda. Hráli jen krátce, ale zanechali za sebou zásadní gramofonové dědictví. Nicméně Markovi ta vzpomínka nešla z hlavy. Už někdy v roce 1983, stále v řadách Greenhorns, uvažuje o založení Lesní kapely. V roce 1985 vznikají Paběrky, zprvu ryze amatérská radost zkušených muzikantů. Jan Krisťák Čapek doporučuje Jiřího Macka alias Čiksiku, skauta, trampa, kontrabasistu. A Marko přizvává Vaška Limberka. Dva hráči legendárních White Stars jako základ amatérských Paběrků. Dobrý vklad. Ze žánru, kterému příliš pohrdlivě říkají trampgrass, udělali osobitou a kvalitní hudební výpověď. Charakteristické jsou krásné dívčí vokály, Vinklátova mandolína, úžasně krásný zpěv Vaška Limberka – a úsporné, rytmicky přesné banjo Marko Čermáka..

Z té hudby pro radost leze radost z hudby. Rád je poslouchám.  

                                                                                                 Foto: Jana Skotalová

 

 

      

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572203

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz