Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Na snímku Lenka Slabá (v růžovém svetříku) s Buffy St.Mary, autorkou písničky, kterou Lenka nazpívala v české verzi pod názvem Venkovanka.

Lenku Slabou asi milovníkům dobré muziky nemusím nijak zvlášť představovat, třebaže je již šestnáct roků mimo českou scénu – v kanadském Edmontonu, kde žije se svým mužem Ádou Vostrým a rodinou. Zapsala se nesmazatelně svým hlasem do historie například Žalmanova spolu, českobudějovických Nezmarů a krátce i Spirituál kvintetu. Existuje řada nahrávek, v nichž můžete jiskrnou a přitažlivou čistotu Lenčina hlasu posoudit i po letech.

Tento klip nazvaný podle písničky Mejdan blues je však novinkou z poslední doby a nesporně ujistí posluchače, že Lenčin projev za celé ty roky nic neztratil ze své citlivé a přesvědčivé podmm svtříku)anivosti. Ale možná byste se rádi dozvěděli o pozadí a okolnostech vzniku tohoto klipu více.

Takže – nahrávka vznikla letos v létě při Lenčině a Ádově návštěvě vlasti, a to v Kosoři u Prahy, ve studiu Village Records. Majitelem studia je totiž Ádův syn David, rovněž velice talentovaný a úspěšný hudebník.

Skladbu, kterou k nahrávce společně vybrali, napsal někdy v sedmdesátých letech v Německu Vladislav Lodza Jaroš, bývalý člen chebských Kondorů. Připomeňme si jeho tehdejší krásné písničky, které se rychle šířily – třeba Hyjé, hyjé, Faraón, Míla a další. V krizových létech pak odešel do emigrace s bigbeatovou skupinou Skittles a po jejím rozpadu zakotvil ve švýcarském Bernu, kde vystudoval konzervatoř. Začal se věnovat kompozici a moderní vážné hudbě, což s úspěchem provádí dodnes.

„Tuhle písničku mi kdysi poslal i s anglickými slovy, která jsem ale nahradil svým vlastním textem českým. Do duetu jsme přizvali Lenčina dávného kamaráda - Otmara Brancuzského, herce z pražského Činoherního klubu. Líbil se mi jeho hlasový výraz. Dobro natočil Luboš Novotný a zbytek pak náš David a Radim Linhart,“ přibližuje dílčí hudební projekt Áda Vostrý.

Původně měli tvůrci v úmyslu pustit klip v nově vzniklé české Country TV, ale tento záměr nakonec nedopadl. Nyní tedy jak tvůrci, tak jejich přátelé zvažují, kde by se mohla novinka nejvhodněji prezentovat.

Ostatně Áda připravuje pro Lenku další desítku zajímavých písničkových věcí, a třebaže tento další studiový projekt je teprve ve formě zrodu, už nyní by stálo zato popřemýšlet, kde by se mohla nahrávka nejlépe uplatnit, aby potěšila nejen Lenčiny příznivce, kteří na ni a její hlas nezapomínají, ale i další milovníky dobré hudby...

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566718

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz