Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav

Vlastně to byl velký buřič a kverulant měnící své názory, přitom však kráčející neochvějně jedním směrem. Levicovým. Byl komunista a potom anitistalinista. Byl prosovětský a v době paktu Ribbentrop-Molotov i obhájce nacistického Německa. Uvážlivého prezidenta Roosevelta dokonce nazval v písni  Songs for John Doe z roku 1941 válečným štváčem. Po vpádu Německa do SSSR se stal silným zastáncem vstupu USA do války. Během ní bojoval v Pacifiku.

V roce 1964 navštívil Československo, kam byl pozván jako americký propagátor levicových myšlenek. Jeho názory způsobily u publika (i doprovodného Spirituál kvintetu) zklamání, snad až rozčarování.  Nicméně tato návštěva se stala silným impulsem k tuzemskému rozvoji folku a country music.

Byl kverulant a rebel, jakých v každé společnosti najdete spoustu. Kdyby v jeho zemi nedejbože zavládl socialismus, Pete Seeger by se dříve či později zřejmě stal silným kritikem establishmentu. Nicméně jeho význam je především hudební. Absolvent elitní Harvardovy univerzity (obor sociologie) se inspiroval u levicového Woodyho Guthrieho či bluesmana Leadbellyho. V 50. letech prorazil se skupinou Weavers, přestože byli chvíli před tím zařazeni na černou listinu pro tzv. neamerickou činnost. Jeho písničky se začínaly dostávat do hitparád.

Spolupracoval s výtečným Kingston triem, s nímž nahrál Where Have All the Flowers Gone? (Řekni, kde ty kytky jsou), s triem Peter, Paul and Mary uvedl If I Had a Hammer (Bylo by to krásný). Prošlapal cestu generaci rebelujících folk-singerů v čele Bobem Dylanem (i když např. Dylan slovo protest-song nemá rád). Ještě v roce 2009 zahrál na inauguraci prezidentu Baracku Obamovi Goothrieho posmutnělou This Land is Your Land – Ta zem je tvá zem.

Pete Seeger zemřel přirozenou smrtí v Presbyteriánské nemocnici v New Yorku v lednu 2014, nedlouho před svými pětadevadesátými narozeninami. Byl to dlouhý, bojovný, ale i plný život.

 

 

   

Foto týdne

Jste náš host číslo

9563705

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz