Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Od konce roku 1969 hraje skupina ve větším nástrojovém  a vokálním obsazení s tím, že odešel František Turek a sestavu doplnili zpěváci a  hudebníci od Mustangů - Zdeněk Skarlandt, Petr Třebický a Václav Vébr.

V roce 1972 se v Riegerových sadech, kde K.T.O. v letních měsících hráli až pro 1500 trampů, objevil Walda . Oslovil je, jestli by se nemohli spojit. Plácli si na to a od té doby s nimi zpívala i Olina (Olga Blechová -Matušková). Walda se rozhodl pro společné účinkování, přestože skupina K.T.O. měla v době normalizace zákaz vystupovat ve sdělovacích prostředcích. V roce 1974 přišel ještě bubeník Miloslav Žižka.

První LP desku kterou  K.T.O. natočili, poslala Melina Krausová, která pracovala na americké ambasádě, Country asociaci USA. Použila kurýrní diplomatické služby, protože jinak by se samozřejmě zásilka někde zatoulala, jak bylo za normalizace obvyklé. Toutéž cestou přišlo klukům pozvání na světový country festival do USA. Přes mnohé peripetie (viz historky) tam nakonec dojeli. Je třeba dodat, že se jednalo o manželku Ronalda Krause, autora mnoha našich hitů a přítelkyni, která byla velice často naší hostitelkou.  

 


Vláďa Morava, Petr Třebický, František Hacker, Václav Vébr, Zdeněk Skarlandt

Píše se rok  1975. K.T.O. je poprvé na festivalu v USA. V Grand Ole Opry měli šatnu s Billem Andersenem, americkou country hvězdou a moderátorem celé mezinárodní přehlídky, asi hlavně kvůli němu lidé přišli. K.T.O. zatím v šatně zkoušeli. Při zkoušce, tam přišlo asi 30 VIP hostů-amerických muzikantů. Ti byli pozvaní na prohlídku budovy, slyšeli jak zkouší a chtěli „eště“. Celý repertoár v angličtině už vyčerpali, takže začali hrát  české písničky. Dva z těchto 30 hudebníků měli české kořeny. Písničky se líbily, proto se rozhodli  členové pořádající  asociace, že na koncertě bude K.T.O. zpívat česky. To se klukům zprvu nelíbilo, neboť měli připravený svůj repertoár v angličtině, kterým se chtěli pochlubit. Situací byli zaskočeni. Ukázalo se však, že  tohle rozhodnutí bylo správné. Hostující kapely zpívaly okopírované americké úpravy, včetně totožných sól s originály. S českým repertoárem byli jiní, líbili se. Zdálo by se že hvězda vystoupala do výšin. Zvali je koncertovat i na jiná pódia..

U nás se o tom v novinách ani v jinde vůbec nemluvilo. Na jedné straně je vrchnost pustila do Ameriky, ale na druhé straně se o K.T.O. a jeho úspěchu za oceánem nesmělo doma psát. Takže se o tom dozvěděli lidé z Hlasu Ameriky, za normalizace zvané Hlásné trouby imperializmu.  Přesto na  první zámořské turné vzpomínají jako na zázrak, který na misce vah převážil míru smůly a příkoří.  

Na festivalu v Nashville, TN , USA 1978, bylo vystoupení K.T.O. s Waldemarem a Olgou znovu velice úspěšné a pořadatelé přidali dokonce samostatné vystoupení v americkém country klubu. Znovu za námi přišel Bill Monroe a pozval nás na velkou přehlídku předních amerických kapel, kde jsme opět vystupovali jako jediný tým, který nepochází z Ameriky. Bylo to obrovské vyznamenání zahrát si opět s americkou špičkou.  Další účast na festivalu v Nashville v roce 1980,  poslední 1983 bylo bez Vládi Moravy, který nejprve odešel z K.T.O. a v  roce 1981 odešel z republiky.

Množící se omezení Waldu a Olgu natolik otrávily, že se rozhodli nevrátit se zpět z dovolené v USA.

(Ukázka z knihy Daniely Vackové Padesátka s překážkami, KTO 1963-2013)

Foto: archiv Daniely Vackové a KTO

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564409

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz