Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


Narodil se 18.října 1963 - frontman skupiny Buty, skladatel, zpěvák, kytarista, spisovatel, textař a herec Radek Pastrňák. Jak zpíval v autobiografické písni, vyšel ze školy, potom z průmyslovky (stavební v Ostravě), šel na vojnu a pak chvíli pracoval (na stavbě, rozvážel potraviny, dělal topiče a hlídače parkoviště). To už s Richardem Kroczkem ml. Založil skupinu U238 a později i Buty.

Od roku 1987 hrál v doprovodné skupině Marie Rottrové, později s AG Flekem (i s Richardem Krozckem a klávesistou But Milanem Nytrou, pozn. red.) kde ale bylo asi vedle Vlasty Redla pro takovou osobnost dost těsno. Nicméně byla to silná sestava a dobré nahrávky. První deska But Pískej si, pískej (1992) dost prošuměla, i mnohý kritik nad ní zívl. V roce 1994 vydali druhou (Ppoommaalluu) a zároveň jeho hudba zazněla ve filmu Jana Svěráka Jízda, v němž sehrál i jednu ze tří hlavních rolí.

 

 

A najednou tu byl úspěch jak hrom. Následovalo slavné období But s alby: Dřevo (1995), Rastakayakwanna (1997), Kapradí (1999), završené dvojCD Kosmotour (2000). Z alb bylo patrno, že se Radek a ostatní muzikanti dobře baví, postmodernisticky citují, hrají si s všelijakými klišé, ale především jim to dobře šlape.

 

 

Přišlo mi ale, že jakousi vrtkavostí módy a nešťastným marketinkem pak věhlas But poněkud pohasl (album Normale originálně pracující s romskými vlivy v roce 2001). Kapela přesto funguje, hraje stále dobře a stále se baví (2CD Butykvariát, 2003, CD Votom 2006, loni přidali album Duperele).

Možná to je i tím, že Radek moc na pilu netlačí, má i spoustu dalších zájmů a projektů. Každopádně, pokud ho bude kumšt bavit, jistě pobaví i nás.

 

 

Foto buty.cz a okolotrebone.cz

    

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521712

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz