Dnes má svátek Irena Zítra má svátek Rudolf

Benefiční koncert na pomoc obětem povodní 2002 v Putimi byl nejen premiérovou scénou pro kapelní formaci nazvanou New Rangers, ale i datem jejího vzniku. Základ nového hudebního tělesa tvořila jihočeská kapela Šance, kterou si Jirka Veisser, někdejší dlouholetý  člen legendárních Rangers, vyhlédl na strakonickém krajském kole Porty a se kterou navázal první nitky spolupráce. Přestože hlavní komunikace se odehrávala přes telefon a kapela základní repertoárovou sestavu studovala nejdříve z nahrávky, konečný výsledek byl nad očekávání skvělý.

Potvrdila to hned první rozjezdová vystoupení, ať už v krajském městě na výstavě Země živitelka, kam se kapela celé roky ráda vrací, nebo na menších scénách třeba v Kamenném Újezdě, ve Výtoni, Malontech a dalších.

„Repertoár New Rangers jsme postavili z klasických věcí někdejších Rangers ze šedesátých a začátku sedmdesátých let. Chtěl jsem totiž, aby tyhle oblíbené písničky zůstaly pro posluchačskou veřejnost zachovány i v živé koncertní formě. Barevnost hlasů kluků v kapele umožňuje postavit nejen poslechově příjemné vokály v duchu někdejších Rangers, ale také jejich využití pro různá sóla, o něž se střídáme. Při koncertních vystoupeních ale hrajeme i vlastní repertoár Šance a věci z mého sólového alna Žiju, jak se dá,“ upřesňuje Veisser, který už před několika lety vyměnil pražské působiště za poklid jihočeské vesničky Ostrolovský Újezd. Pro přehlednost je ovšem třeba dodat, že kromě jihočeských New Rangers fungují ještě další formace s příbuznými názvy  – Rangers, Rangers Band a Plavci, za jejichž existencí stojí další členové původních Rangers.

 

New Rangers

Aktuální sestavu New Rangers kromě Jirky Veissera tedy tvoří František Nejedlo (kytara, zpěv a mimo jiné lídr Šance), Karel Zatloukal (banjo, kytara, zpěv), Petr Ječmínek (klávesy, kytara, zpěv), Jiří Libertín (bicí, zpěv) a Vladimíra Křešničku (baskytara), který zemřel loni těsně před Vánocemi, čerstvě nahradil Jiří Drdák. Nečekaný Křešničkův odchod byl také důvodem, proč se kapela vrátila na scénu až později na jaře. Ovšem ještě před svou smrtí pomohl Vláďa dokončit už dříve připravovaný projekt, a to natočení vybraného písničkového fondu. Tak vznikla kvalitní nahrávka s pracovním názvem Co se nám líbí se sedmnácti písničkami, která ale nebude používána ke komerčním účelům. Je zamýšlena spíše jako promotion kapely, která má do budoucna i náročnější plány.

„Dříve jsme zkoušeli tak dvakrát do měsíce, teď zatím v naší zkušebně ve dvoře restaurace U Kapličky ve Čtyřech Dvorech, kde také vznikalo zmiňované nové CD, dolaďujeme celkový repertoár s novým basistou. Musí se pochopitelně akceptovat, že Šance se svým širším žánrovým rozsahem má kromě toho svá hraní – koncerty, zábavy, bály a podobně. Díky Vláďovu odchodu, který nás opravdu vykolejil, jsme do sezony naskočili poněkud se zpožděním, takže na účast v řadě festivalů už je pozdě, ale přesto máme před sebou několik příjemných vystoupení – třeba na Portě v Řevnicích, na slavnostech v Holašovicích, na českobudějovickém výstavišti, ale také nás pozvala Pavlína Jíšová do svého rozhlasového pořadu Jíška,“ vyjmenovává Jirka Veisser.

 

Jiří Veisser

V minulosti si však New Rangers vyzkoušeli prkna pódií nejen v Čechách a na Moravě, ale také v Bratislavě a Piešťanech na Slovensku, koncertovali pro krajany i v Německu. Takže není divu, že tyto štace figurují i v jejich spíše přáních než konkrétních plánech. „Moc rádi bychom podnikli nějaké větší turné po republice a na Slovensko, kde je opravdu báječné a vděčné publikum. Ale to vše je závislé na tom, podaří-li se nám sehnat nějakého sponzora, protože bez finančního zázemí to dneska už  prostě nejde. Třeba právě tento článek nám pomůže najít osvíceného příznivce téhle muziky, který by byl ochoten nás podpořit,“ prozrazuje v závěru rozhovoru Jirka Veisser naděje celé kapely.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9560703

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz