Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

     

Na konec června situovala populární jihočeská kapela Sem-Tam křest svého nového alba s názvem Návrat, a to v rámci mimořádného koncertu v kavárně českobudějovické Solnice. Bluegrassový Sem-Tam, jímž v minulosti prošla spousta známých jihočeských muzikantů a písničkářů (Pavlína Jíšová, Jarda Matějů, Jirka Smrž a další), se po delší pauze vrátil na scénu před více než třemi roky premiérovým vystoupením v Kabaretu U Váňů.

Od té doby však prodělal celou řadu personálních proměn – odchodů, ale i přínosných návratů. Poslední výměna, tentokrát na postu baskytaristy byla plánována přímo při avizovaném slavnostním koncertu jak s odcházejícím Prokopem Seidlem, tak s kapelním nováčkem Jirkou Výborným.

„Navzdory těžkostem, které přináší fakt, že každý člen Sem-Tamu je z jiného místa jihočeského regionu, Prokop dokonce z Prahy, a že všichni máme svá zaměstnání, je bilance vystupování kapely víc než příznivá. Hráli jsme za ty tři roky víc než na třech desítkách festivalů a přehlídek, jako je třeba strakonické Jamboree, Folková Ohře, Muzikantský Heřmánek a další. A to nepočítám klubová vystoupení,“ říká zakladatel a lídr skupiny Luboš Marek. Lehké to ale není ani se zkoušením, které se odehrává většinou v obýváku pištínského domova zpěvačky Lenky Huszárové. Kromě toho kapela zajišťuje pravidelný měsíční program pro Music Club Sokolovna v Týně nad Vltavou, kam si zve hudební hosty. Návštěvníci tak mohli v komorním prostředí vychutnat například vystoupení B.G.Novy, Přeletu, Míši Leichta s Copem, Druhé mízy a spousty jiných včetně domácího Sem Tamu, který tu hraje dvakrát do roka.

Album Návrat je druhou oficiální nahrávkou Sem-Tamu (první se jmenovala Na ostří nože). Bylo natočeno ve Studiu AV Servis ve Vyšším Brodě se zvukovou režií Jana Friedla. Sedmičlennou současnou sestavu s Lubošem Markem (housle), Vojtou Zíchou (banjo), Lubošem Maškarou (kytara, zpěv), Prokopem Seidlem (baskytara), Josefem Pospíšilíkem, Lenkou Huszárovou a Pavlou Blažkovou (zpěv) doplnili při natáčení přizvaní hosté. Celým albem provází mandolína Zdeňka Jahody (Monogram), kterého uvidíme rovněž při křtu, neopomenutelnou roli má i dobro Luboše Novotného (Druhá tráva) a v dílčích písničkách zaznamenáte také Josefa Malinu, Jana Laštovičku, Jiřího Kováře a Vladislava Čížka. O doprovodné slovo požádala kapela svou dávnou známou, naši redaktorku – Lilku Pavlak.

„CD se jmenuje Návrat podle jedné z písniček, ale je vlastně i takovým částečným návratem k několika věcem z minulosti, ovšem v nových aranžích, instrumentálním obsazení i sólech. K písničkám, co naši posluchači dobře znají z minula, jako je třeba zmíněný Návrat, Starodávná nebo Proměny, kterou kdysi zpívala Pavlína Braunová, přibyla i řádka novinek. Naprostá většina zařazených písniček je naše vlastní tvorba,“ konstatuje Luboš Marek s tím, že ke kapele se vrací i Karel Filip, dřívější dvorní textař Sem-Tamu. Ten bude postupně přebírat také manažerskou agendu, aby se Lubošovi uvolnil větší prostor pro tvůrčí a hudební činnost.

A kapela toho má před sebou opravdu hodně - doslova nabité léto a podzim festivalovými přehlídkami a koncerty. Od těch v dosahu, uveďme například Folkový lok na Hluboké, až po ty poněkud vzdálenější jako Rýznberský hradní guláš, Jam na Dářku, výročí Copu v Hrádku u Rokycan, Mohelnický dostavník, Babí léto na Kyselce či Bluegrassový maratón v Borovanech na Plzeňsku. Ovšem bonbonkem bude nepochybně účast na srpnovém bluegrassovém festivalu ve francouzském Laroche.

Role oficiálních gratulantů při slavnostním koncertu se křtem nového CD byla svěřena tentokrát Jardovi Matějů a Lubošovi Hrdličkovi s doprovodem. Do programu zařadila skupina všechny písničky z nového alba doplněné dalšími z běžného repertoáru kapely. CD si můžete zakoupit přímo od kapely při některém z následujících koncertů anebo prostřednictvím webových stránek skupiny: www.sem-tam.com.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9573519

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz